Την ένταξη στο σχέδιο πόλης οικιστικών περιοχών του Δήμου (κοντά στη ΔΕΗ, Αγ. Μαρίνα, Προφήτη Ηλία) συζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κερατέας την περασμένη Παρασκευή 10/4.
Ο γνωστός μελετητής κ. Σπανούδης ανέλυσε τα στοιχεία και ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει έλλειμμα 24 στρεμμάτων από την οικιστική ζώνη...

Εντάξεις στο σχέδιο πόλης στην Κερατέα

με αργό βήμα στη β’ φάση

 

Την ένταξη στο σχέδιο πόλης οικιστικών περιοχών του Δήμου (κοντά στη ΔΕΗ, Αγ. Μαρίνα, Προφήτη Ηλία) συζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κερατέας την περασμένη Παρασκευή 10/4.

Ο γνωστός μελετητής κ. Σπανούδης ανέλυσε τα στοιχεία και ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει έλλειμμα 24 στρεμμάτων από την οικιστική ζώνη.

Ενώ θα ‘πρεπε να μείνουν σαν οικοδομήσιμοι χώροι τουλάχιστον 815 στρ. γης, μετά την τακτοποίηση των κοινοχρήστων χώρων (οδικό δίκτυο κλπ.) στην περιοχή, μένουν 791στρ. Δηλαδή έχουν 25 στρ. έλλειμμα.

Αυτό το ισοζύγιο φαινόταν στην προμελέτη όταν ψηφίστηκε από το Δ.Σ. και είχε συνταχθεί η κατεύθυνση για τη δεύτερη φάση, ενημέρωσε ο μελετητής και συνέχισε.

Με 0,33 συντελεστή δόμησης σε 35 τ.μ. ανά κάτοικο ισοδυναμούν με έναν πληθυσμό 8000 κατοίκων, αν εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

Από τις προδιαγραφές, πάντοτε λαμβάνεται υπ’ όψιν το μέγεθος και η φυσιογνωμία της περιοχής, επειδή πρόκειται για παραθεριστική κατοικία,

Την τελευταία εικοσαετία είχε μία δομήσιμη αύξηση 55 - 60%· έστω και αυθαίρετη. Επομένως ο σημερινός πληθυσμός, την επόμενη εικοσαετία, θα φτάσει τις 4000 κατοίκους. Οπότε με τις προδιαγραφές οι ελάχιστοι αναγκαίοι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να ικανοποιούν τα 60-65 στρέμματα


Οροι και περιορισμοί δόμησης ορίζονται σε τρεις τομείς αρτιοτήτων με προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ.

Α) οικόπεδα με ελάχιστο πρόσωπο 10 μ. και ελάχιστο εμβαδό 250τ.μ. Β) οικόπεδα με ελάχιστο πρόσωπο 10μ. και εμβαδό 300τ.μ. Γ) οικόπεδα με ελάχιστο πρόσωπο 15μ. και 500τ.μ. ελάχιστο εμβαδό

Ο συντελεστής δόμησης πρέπει να είναι 0,4 για τα πρώτα 300 μ., 0,3 για τα 300-500 και 02, για τα πάνω από 500 τ.μ.

Αυτό αφορά συνοπτικά κυρίως το 2ο στάδιο της μελέτης.


Διαφοροποιείται η Τεχνική Υπηρεσία


Η μελέτη κατατέθηκε τον 9/2008. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και μία πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για διαμόρφωση της μελέτης με κάποια άλλα στοιχεία. Υπάρχει δηλαδή διαφοροποίηση της τεχνικής υπηρεσίας.

Η προϊσταμένη της Αικ. Βούζα κατέθεσε κάποιες παρατηρήσεις, που διαπίστωσε η ομάδα που επεξεργάστηκε τη μελέτη.


Ορια οικιστικής περιοχής

Αναφέρθηκε  στη νότια και βόρεια πλευρά της περιοχής καθώς επίσης σε τμήμα που δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον είναι δασικό. Πρέπει να γίνει πολεοδόμηση 2 οικοδομικών τετραγώνων, αλλά αν το Δασαρχείο πει ότι είναι δασικά να μην προχωρήσει η πολεοδόμησή τους.

Το όριο κάλυψης της περιοχής στο νότιο - δυτικό τμήμα που είναι οι πυλώνες της ΔΕΗ.

Αναφέρθηκε σε επιδημιολογική μελέτη Βρετανών επιστημόνων που μιλάει για κίνδυνο προσβολής λευχαιμίας σε παιδιά και καρκίνου σε ενήλικες που ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης (ηλεκτρομαγνητικών πεδίων).

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας έχει πάρει μία απόφαση (1994) βάσει της οποίας η μικρότερη απόσταση σε γραμμές υψηλής τάσης από οικιστική περιοχή  είναι τα 100 μέτρα.

 Βάσει της απόφασης αυτής πρότειναν να τηρηθεί αυτό το όριο της οικιστικής ζώνης από τους πυλώνες για την υπό ένταξη περιοχή.

Το έλλειμμα των  στρεμμάτων στερεί κοινόχρηστους χώρους.


Την άποψη της Επιτροπής της Τεχνικής Υπηρεσίας για τους πυλώνες της ΔΕΗ υιοθέτησε και ο μελετητής, όσον αφορά την απόσταση των 100 μέτρων επιβεβαιώνοντας διεθνείς μελέτες και πρακτικές.


Ολες οι περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο έχουν μεγάλο έλλειμμα. Οι ιδιοκτήτες που δεν αποζημιώνονται για τα οικόπεδα τους που χαρακτηρίζονται κοινόχρηστα, προσφεύγουν στο Διοικητικό Εφετείο, δικαιώνονται και δυστυχώς κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που είναι σημαντικοί για την πόλη, επιστρέφουν ξανά στους ιδιοκτήτες τους, επισημαίνει η Επιτροπή.


Εδωσαν δε μία λύση, χωρίς να καταργήσουν ζωτικούς κοινόχρηστους χώρους, να μειώσουν το έλλειμμα.


Οι θέσεις των συμβούλων

Οι θέσεις των συμβούλων ήταν να προχωρήσει το σχέδιο, με όποιο κόστος θα έλεγα. Είτε γιατί τους καίει να οικοδομήσουν, είτε γιατί τα αυθαίρετα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα έχουμε τόσο πράσινο  100 μέτρα  ή 8. Εμείς δεν θέλουμε καθυστερήσεις. Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο». Κατσίκης

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να βγει έλλειμμα. Και εφ’ όσον πληρεί προϋποθέσεις νόμιμες εγώ προτείνω το σχέδιο να διορθωθεί έτσι που να καλυφθούν και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών».  Γιαννούλης

«Το χειρότερο πολεοδομικό σχέδιο είναι καλύτερο από το να χτίζονται αυθαίρετα. Να κοπούν από τους κοινόχρηστους χώρους κάποια τετραγωνικά για να μπορέσει να προχωρήσει» Χρ. Πρίφτη.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού επεσήμανε ότι με τη μελέτη που φτιάχνουμε – των 8000 κατοίκων - δημιουργούμε άλλες 10 Κερατέες γύρω γύρω με όλες αυτές τις περιοχές που πάμε να εντάξουμε.

Ετσι χάνει το χαρακτήρα της η περιοχή που επέλεξε ο καθένας να ζήσει.

Από την άλλη χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για τους δρόμους. Από πού θα βρεθούν; Δεν μαζεύονται από τους ιδιοκτήτες.

 Σ.Σ.: Με τα 250 τ.μ. αρτιότητας, και εφ’ όσον στερήσουν κοινόχρηστους χώρους θα φτιάξουν μία νέα Κυψέλη.

 

Συγκερασμός απόψεων

Επειδή προέκυψε διαφορά απόψεων όλοι ζήτησαν να γίνει ένας συγκερασμός και να προχωρήσει η μελέτη.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να παραμείνουν οι χάρτες για να μελετήσουν οι σύμβουλοι, να καταθέσουν τις όποιες απόψεις τους και να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση, πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα.


Ιδρύθηκε Ανώνυμη (ΑΕ)

Διαδημοτική Επιχείρηση

Ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας η ίδρυση  Διαδημοτικής Ανώνυμης Επιχείρησης μεταξύ των Δήμων Κερατέας, Βούλας και Ασκληπιού.

Οπως γράφουμε και στη σελ. 7, το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων είναι μέγα και ιδιαιτέρως σοβαρό (και ακριβώς όπως το διαχειρίζονται οι περισσότεροι Δημοι) γι’ αυτό και θα ασχοληθούμε εκτενώς σε προσεχές φύλλο.

 

Ρυπαίνει ο Βιολογικός Λαυρίου!


Αίτηση για να έρθει προς συζήτηση η λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Λαυρίου είχαν καταθέσει οικιστές της Κερατέας γιατί επηρεάζονται δυσμενώς οι περιοχές τους από την κακή λειτουργία του.

Την απόφαση να διεκδικήσουν νομικά τη σωστή λειτουργία του σταθμού έχουν αποφασίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς επίσης και να προσβάλουν την πράξη επέκτασης του σταθμού, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού.

Μετά από παρεμβάσεις του Δήμου στις αρχές που ελέγχουν το περιβάλλον, στη Νομαρχία αλλά και  στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, διαφαίνεται κάποιο αποτέλεσμα. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε το χώρο και  κατέγραψε συγκεκριμένες παραβιάσεις και έχουν επιβληθεί και ποινές.


Λύματα από πολλές άλλες περιοχές και από ιδιώτες υποδέχεται ο σταθμός, παρά την ρητή συμφωνία των δύο Δήμων Κερατέας και Λαυρίου ότι θα δέχεται λύματα μόνο από τις περιοχές τους.

Ο τ. δήμαρχος Κ. Λεβαντής ενημέρωσε ότι είχαν κάνει μία συνάντηση με το Δήμο Λαυρίου (Αντιδημάρχους) οι οποίοι δεσμευθήκανε τότε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2006 θα σταματήσουν τα λύματα.

Αναφέρθηκε σε συχνές βλάβες, στις οσμές της περιοχής αλλά και στις φυσαλίδες που βγαίνουν στη θάλασσα.


Ο κάτοικος Μαυρομάτης κατήγγειλε ότι ρίχνουν διάφορα απόβλητα μέσα στο βιολογικό σταθμό από όλη την Αττική. «Η ΔΕΑΥΛ είναι επιχείρηση κέρδους. Πώς θα βγάλει περισσότερα λεφτά εις βάρος των πολιτών», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Περιβάλλοντος Λαυρεωτικής Μαραγκός, αναφέρθηκε με μία λαϊκή παροιμία «μεταξύ μάνας και μαμής χάνεται το παιδί».

Τελειώνει και η τρίτη φάση ακούμε κάθε εκλογές και κάθε εκλογές.

Η απόφαση του 1997 που τροποποιήθηκε το 2006 μιλάει ότι θα έρχονται με αγωγούς στο βιολογικό και θα γίνεται επεξεργασία τρίτου βαθμού. Και δεν θα έρχονται βοθρολύματα.

Τώρα μιλάνε για επέκταση. Και δεν τον λένε βιολογικό, αλλά επιχείρηση επεξεργασίας λυμάτων.

Ο Δήμος Λαυρίου αρνείται να συζητήσει, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Κερατέας, όπως επισημάνθηκε από το Δήμαρχο.

Πρότεινε  δε στο Δ.,Σ. να ακολουθήσουν την ίδια λογική διαδικασία που προχωρούν και να κάνουν μία δυναμική κοινωνική διαμαρτυρία σ’ αυτό το χώρο, όταν θα ανοίξει ο καιρός και θα κατέβει ο κόσμος.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος