Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 λοιπόν σήμερα που κλείνουμε την εφημερίδα και σκύβοντας στα στοιχεία, του πόσο ενημερωμένος είναι ο καταναλωτής, πόσο υγιεινή είναι η διατροφή του και τι ασφάλεια του παρέχει ο κρατικός έλεγχος, είναι απογοητευτικά.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), στα τελευταία τρία χρόνια, μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα μιας τρίχρονης καθημερινής έρευνας, σημειώνοντας ότι διαπίστωσε

ΟΤΑΝ:

• ο καταναλωτής γίνεται υποκείμενο εκμετάλλευσης των οποιωνδήποτε «lobby» της εξουσίας

• δεν καλύπτεται ουσιαστικά από …τα ελεγχόμενα «δήθεν» δικαιώματά του.

• οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αποτελούν γραφειοκρατικό πλεονέκτημα μιας «σάπιας» κρατικής μηχανής.

• η «ασφάλεια» της παροχής υπηρεσιών και των τροφίμων, γίνεται καθημερινά επισφαλής.

• οι παραπλανητικές διαφημίσεις, καθημερινά αυξάνονται με αποτέλεσμα, ο καταναλωτής να γίνεται «έρμαιο» των αετονύχηδων εκμεταλλευτών.

• ο καταναλωτής σε ποσοστό 95%, ουδέποτε «φιλτράρει» τις σκουπιδοειδήσεις της καθημερινότητας του.

• το Τραπεζικό σύστημα μονοπωλιακός διαχειριστής του Παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, είναι ο ρυθμιστής της όποιας ποιότητας της ζωής του καταναλωτή.

• το «όποιο» σύστημα υγείας γίνεται αντικείμενο διαφθοράς της συντεχνιακής λειτουργίας των φορέων που το λειτουργούν.

• σε εμπόλεμες ζώνες όπως στη Συρία καθημερινά πεθαίνουν από ασιτία 20-30 παιδιά, το ίδιο στην Νιμμένη και στην Αφρική.

• πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πεινούν.

• οι κύριες πηγές παραγωγής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πλανήτη μολύνονται, καταστρέφονται, μένουν χέρσες.

τα τρόφιμα νοθεύονται, μεταλλάσσονται και βομβαρδίζονται με χίλιες δύο χημικές ουσίες.

• η αφύσικη διατροφή και η υπερκατανάλωση εξακολουθούν να γίνονται τρόπος ζωής με όλα τα γνωστά επακόλουθα: παχυσαρκία, καρκινογενέσεις, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης,

δεν πρέπει να γιορτάζουμε, αλλά να θλιβόμαστε και να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής όχι μόνο στις 15 Μαρτίου αλλά καθημερινά.

 

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΤΗ ΤΡΙΕΤΙΑ 2015 – 2018

Το Τμήμα Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει πάρα πολλές καταγγελίες μέσα στη τριετία 2015-2018. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενό τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά στα πιστοποιημένα εργαστήρια του. Έχει προβεί και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σε διάφορα δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης το 40% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. Οι δε ετικέτες στα προϊόντα σε πολλά σημεία πώλησης κατά 25% ανύπαρκτες, 30% ελλιπείς και 20% αλλοιωμένες.
  2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 30% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια ενώ το 36% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 30% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια η οποία παρότι είναι cobi (φυτικά λιπαρά) πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.
  3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 31% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά, βρέθηκε υψηλότερη 70% του φυσιολογικού ορίου.
  4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς – marketing λόγους την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο και φλούδες εσπεριδοειδών ιδίως.
  5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 41% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 60% από το επιτρεπτό όριο.
  6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38ο βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18ο βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα νερά το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 25% των δειγμάτων (όριο μηδέν).
  7. Στα λαχανικά από εδαφολογικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη φορτίου φυτοφαρμάκων και νιτρικών στο καλλιεργούμενο έδαφος και στις ρίζες τους, καθώς και μικροβιακά φορτία υψηλά.
  8. Στο ψωμί βρέθηκαν 12 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 25% των δειγμάτων.
  9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 60% των δειγμάτων. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα λάδια από τον πυρήνα του σπόρου της ελιάς, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδιάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα επίσης, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 25% των δειγμάτων.

Διαβάζοντας λοιπόν τα στοιχεία που μας δίνει το ΠΑΚΟΕ, μόνο “Ημέρα καταναλωτή” δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται, αφού ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από καμμία κρατική μηχανή ελέγχου και γι’ αυτό και ο ίδιος είναι ανημέρωτος και χαλαρός.

 

Το ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

― Την αδιαφορία και ασυδοσία των κυκλωμάτων της διαφθοράς στην παροχή υπηρεσιών, παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.

― Την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες.

― Την έλλειψη ευαισθησίας των αρμοδίων και ιδιαίτερα της Γ.Γ. του καταναλωτή για την προστασία του καταναλωτή από κάθε λογής απάτες στην παροχή υπηρεσιών και νοθείες και υπέρμετρη χρήση βλαβερών χημικών ουσιών.

― Την εγκληματική αδιαφορία και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά πυκνά σε όλους τους χώρους της συναλλαγής και των αγορών.

― Τη δημιουργία υπερκαταναλωτισμού άχρηστων και βλαβερών τροφίμων που περνάνε εύκολα από τα ΜΜΕ με την παραπλανητική διαφήμιση στον καταναλωτή,

― Την παντελή έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού πάνω στα θέματα διατροφής.

 

Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

• Να μελετούν πολύ προσεκτικά τις συμβάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών από τράπεζες και ιδιώτες καθώς και τις ετικέτες με τη σύνθεση των προϊόντων και τις ημερομηνίες λήξεως.

• Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και στο Κέντρο Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ (τηλ. 210-8100804)

• Να αντιμετωπίζουν κριτικά τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα (π.χ. κρέατα, κρέμες, γιαούρτια με άρωμα φρούτων, ποικιλόχρωμες σαλάτες, διάφορα παιδικά κατασκευάσματα, συσκευές και εξοπλισμούς).

• Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

• Να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό μέσα από τα ΜΜΕ.

• Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων.

• Να αυτενεργούν και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου.

 

http://www.pakoe.gr

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 323 επισκέπτες και κανένα μέλος