doukas.jpgΟ Πέτρος Δούκας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και τέως Υφυπουργός Εξωτερικών, ιδιαίτερα δραστήριος επί των Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων, Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και συγγραφέας του βιβλίου “Οικονομικές Θεωρίες - Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική σκέψη” που γνώρισε πέντε εκδόσεις και ετοιμάζεται η έκτη, παραχώρησε στον συνεκδότη της “ΕΒΔΟΜΗΣ” Κώστα Βενετσάνο την παρακάτω σημαίνουσα συνέντευξη την οποία μεταφέρουμε στους πολυπληθείς αναγνώστες μας...

Πέτρος ΔOΥΚΑΣ: εκ βαθέων...

για Βιστονίδα και Οικονομία

 

Συνέντευξη με τον Κώστα Βενετσάνο

 


Ο Πέτρος Δούκας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και τέως Υφυπουργός Εξωτερικών, ιδιαίτερα δραστήριος επί των Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων, Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και συγγραφέας του βιβλίου “Οικονομικές Θεωρίες - Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική σκέψη” που γνώρισε πέντε εκδόσεις και ετοιμάζεται η έκτη, παραχώρησε στον συνεκδότη της “ΕΒΔΟΜΗΣ” Κώστα Βενετσάνο την παρακάτω σημαίνουσα συνέντευξη την οποία μεταφέρουμε στους πολυπληθείς αναγνώστες μας.


doukas-benetsanos.jpgΚ. Βενετσάνος: Έχετε γίνει στόχος κάποιων συναδέλφων σας από το Υπόλοιπο Αττικής. Έχουν βγει τα εσωκομματικά μαχαίρια;

Πέτρος Δούκας: Εγώ δεν έχω βγάλει κανένα μαχαίρι. Τα μαχαίρια τα βγάζουν όσοι είναι ανασφαλείς και ανύπαρκτοι πολιτικά. Όταν δεν έχεις τίποτα να πεις για το αύριο, όταν δεν έχεις λύσεις για τα προβλήματα των συμπολιτών σου, τότε κοιτάς πως να λασπολογήσεις όσους θεωρείς αντιπάλους της μετριότητάς σου.

 

Κ.Β.: Κύριε Δούκα, μιλήστε μας λίγο για σας. Ας πάμε λίγο πίσω. Από τότε που σας κάλεσε ο Μητσοτάκης στην Κυβέρνησή του.

Π.Δ.: Tο 1992 μου ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να υπηρετήσω την Κυβέρνησή του από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών, λόγω των γνώσεων που είχα στα οικονομικά και της θέσης και εμπειρίας που είχα στη Σίτιμπανκ. Για να αποδεχθώ την πρόταση του, παραιτήθηκα από Γενικός Διευθυντής της Σίτιμπανκ.

Όταν έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο πεθερός μου, Μιλτιάδης Έβερτ, θυμάστε πως δεν διεκδίκησα κανένα ρόλο. Ούτε βουλευτή, ούτε ευρωβουλευτή, ούτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε απολύτως καμία θέση μέσα στο Κόμμα, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ευνοιοκρατίας.

Ξαναγύρισα στην πολιτική για να προσφέρω στην προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή. Για να το κάνω αυτό, όπως γνωρίζετε, παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα: της Netmed/Filmnet, της Pepsico Ελλάδας, της Ericsson και από τη θέση Συμβούλου σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Επίσης ανέστειλα την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας μου Capital Partners S.A. που ήταν η πιο επικερδής επιχείρηση στην Ελλάδα στον τομέα αγοραπωλησιών και συγχωνεύσεων. Πιο πρίν ήμουν Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Citibank στην Ελλάδα, και Πρόεδρος της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.  Και παραιτήθηκα από όλα αυτά για να συστρατευτώ στην προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να αλλάξει την Ελλάδα.

Επίσης, θυμάστε πως στις εκλογές του 2004 πήρα 26 χιλίαδες ψήφους και το 2007 πήρα 40 χιλιάδες. Όπως έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, την πολιτική ευθύνη ενός προσώπου μπορεί να την κρίνει μόνο ο λαός. Και μην ξεχνάτε τι δήλωσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της προανακριτικής. Ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα. Αυτά που είπε ισχύουν και σήμερα. Θεωρείτε ότι μου κάνει κανείς χατήρι με το να είμαι στο ψηφοδέλτιο; Αν υπήρχε οποιαδήποτε υπόνοια ποινικής ή ηθικής παράβασης θα έπαιρνα τέτοια απόφαση από μόνος μου. Δεν έχω το αλάθητο, αλλά δεν θα ανεχθώ καμία λάσπη από κανέναν και κυρίως από άτομα που έχουν κερδίσει από την πολιτική, σε σχέση με το τι ήταν και τι έκαναν πριν ασχοληθούν με τα κοινά!

Άλλωστε τελικός κριτής για όλους που έχουμε εκλεγεί με σταυρό είναι οι πολίτες της περιφέρειάς μας.

 

Γάτος ... και γάτος σκούζει

 


Κ.Β.: Ας αφήσουμε τους άλλους κι ας έρθουμε στα πραγματικά γεγονότα. Πείτε μας συγκεκριμένα, υπό ποιές συνθήκες βάλατε την υπογραφή σας, για την παραίτηση του δημοσίου από την υπό έκδοση απόφαση του δικαστηρίου, για την Βιστωνίδα λίμνη και τη μετέπειτα ανταλλαγή της;

Π.Δ.: Για το αν μια έκταση ανήκει ή όχι στο Δημόσιο, αρμόδιο να απαντήσει είναι μόνο ένα όργανο. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, που απαρτίζεται απο δικαστικούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η σύνθεσή του είχε ορισθεί από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Νόμο. Αυτό, από το 1999 έως το 2003 γνωμοδοτούσε Ομόφωνα πως οι εκτάσεις στην Βιστονίδα δεν ανήκαν στο Κράτος και πως ανήκαν στην Μονή Βατοπεδίου. Το 2003 έγινε και μια αναπομπή δηλαδή αίτηση επανεξέτασης του θέματος. Η απάντηση ήταν πάλι ομόφωνη πως αυτά που είχαν γίνει επι ΠΑΣΟΚ, είχαν γίνει σωστά. Αυτή την ομόφωνη απάντηση έκανα αποδεκτή. Και δεν υπήρχε λόγος ή δικαιολογία να μην γίνει αποδεκτή. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε θέμα που δεν έστειλα στο δικαστήριο τους δικούς του Υπουργούς. Υπουργούς που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ παμψηφεί αθώωσε στο πόρισμά του στην Εξεταστική Επιτροπή!!!!


Κ.Β.: Ερώτηση: Κύριε Δούκα, με το να “πετάμε το μπαλάκι” σε κάποια επιτροπή, συμβούλια κλπ. δεν νομίζετε ότι καθιεριώνουμε μια ιδιότυπη ανευθυνότητα των Υπουργών, όταν κατά το Σύνταγμα, μόνος ανεύθυνος είναι ο ανώτατος άρχοντας; (άρθρο 35 και 85)

Π.Δ.: Μάλλον δεν καταλάβατε από αυτά που έχω ήδη απαντήσει και δεν παρακολουθήσατε τις συζητήσεις στη Βουλή. Και ο Ανώτατος Άρχοντας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τις εισηγήσεις και τις γνωμοδοτήσεις τους. Το Κράτος λειτουργεί με αρμόδια όργανα όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το αν μια έκταση ανήκει ή όχι στο Δημόσιο, αρμόδιο για να κρίνει και να αποφασίσει σχετικά, είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου είχαν ορισθεί επί ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιος Υπουργός πίεσε ή επηρέασε μια τέτοια Απόφαση, τότε, ναι, έχει ευθύνη. Αν δεν την επηρέασε, ούτε κατ' ελάχιστο, τι ευθύνη να έχει; Όπως ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

 

Στρατιωτικές δαπάνες,

ανορθολογισμός και πλεονεξία


Κ.Β.: Κύριε Δούκα, τα οικονομικά δεν πάνε καθόλου καλά. Τελικά που οφείλεται αυτή η παγκόσμια κρίση;

Π.Δ.: Σε τέσσερις κυρίως παράγοντες:

1. οι συνεχείς τεράστιες αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ (πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια.

2. Έχουμε συνηθίσει, έχουμε εθιστεί στο να ζούμε πιο καλά σε σχέση με το τι πραγματικά παράγουμε και προσφέρουμε. Ζούμε με δανεικά. Και μια τέτοια κατάσταση δεν ήταν και δεν είναι διατηρήσιμη.

3. Η πλεονεξία και η έλλειψη φρόνησης, τόσο από πλευράς τραπεζών, όσο και από πλευράς επενδυτών που ενώ γνωρίζουν πως οι οικονομίες μεγενθύνονται, στο σύνολό τους με ρυθμούς της τάξης του 2% έως 5%, νόμιζαν ότι μπορούν να πετύχουν συνεχείς αποδόσεις της τάξης του 10%-30%. Ο πανάρχαιος μύθος του Ίκαρου και του Φαέθωνα!

 

Ασανσέρ και ...η Ελληνική Οικονομία

 


4. Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει και η υπερβολική δυνατότητα επενδύσεων με margin. Δηλαδή να μπορείς με 100 ευρώ να κάνεις τοποθετήσεις ύψους 2000 ευρώ (την διαφορά την χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες). Αυτό έκανε τις αγορές να κινούνται με πιο δυνατούς ρυθμούς αρχικά προς τα πάνω και τώρα προς τα κάτω.

 

Κ.Β.: Και οι οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία;

Π.Δ.: Θα υπάρχουν, αλλά το μέγεθός τους είναι και θα είναι «διαχειρίσιμο».

1. Δημοσιονομικά—πίεση στα έσοδα ως αποτέλεσμα της αρνητικής πίεσης στα εισοδήματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και μια «χαλάρωση» στην αίσθηση των πολιτών ότι πρέπει να πληρώνουν όλους τους φόρους τους.

2. Αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα οι παραγγελίες στη βιομηχανία έχουν πέσει περίπου κατά 6,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ πολύ πεσμένη είναι η κίνηση στα μαγαζιά.

3. Αρνητική επίδραση στο χρηματιστήριο που έχει χάσει περίπου το 70% της «αξίας» του (αν και οι ευκαιρίες είναι πλέον μεγαλύτερες από τους κινδύνους).

(Σ.Σ. Τώρα αγοράζουν οι έξυπνοι, που είναι φθηνά).


4. Βραδύτεροι ρυθμοί στις επενδύσεις και στις επενδυτικές ροές

5. Περιορισμός στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Λιγότερα δάνεια και πιο ακριβά.

6. Μείωση στις εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος (από τα 15 δισεκατομ. ευρώ το 2008, πολύ λιγότερα το 2009, αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσο λιγότερα)

7. Αρνητική επίδραση στον τουρισμό- εφόσον τα εισοδήματα των επισκεπτών μας συμπιέζονται.

8. Αρνητική επίδραση στις εξαγωγές λόγω της πίεσης στα εισοδήματα διεθνώς. Οι εξαγωγές μας συνεχίζουν να είναι μόνο το 1/3 των εισαγωγών, κάτι που δείχνει την ανάγκη για πολύ πιο θαρραλέες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις)

Ας λάβουμε υπ΄όψη πως το 2008 όλες οι εξαγωγές μας έφθασαν τα 20 δισεκ. ευρώ. Ξέρετε πόσο έφθασαν οι εισαγωγές; Τα 64 δισεκ. ευρώ:

Να στηριχτεί το πρόγραμμα Καραμανλή


Κ.Β.: Και οι λύσεις;

Π.Δ.: Εύκολες λύσεις, μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Συγκράτηση στις δαπάνες και στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, μείωση της γραφειοκρατίας κατά 50% στους επόμενους έξι μήνες,

– παρέμβαση Κ.Β.: εδώ επιτρέψτε μου να γελάσω... και το παρακάμπτω. Συνεχίστε –

ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενίσχυση της ιδιοκτησίας με ξεκαθάρισμα των τίτλων των ακινήτων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας -είχα ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο-, εξορθολογισμός των κανόνων για τις χρήσεις γής, επιτάχυνση των διευθετήσεων για τα σχέδια πόλεως, άμεσες αποκρατικοποιήσεις με ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων, χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων στη δημόσια διοίκηση και για όλες τις προμήθειες, κυρίως των νοσοκομείων, επιτάχυνση των επενδύσεων σε όλα όσα αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας και την ευρυζωνικότητα, δημιουργία νέων εθνικών πάρκων, να φυτέψουμε 60 εκατομμύρια δένδρα μέχρι το 2011 αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, γι’ αυτό εντάσω οικολογική δραστηριότητα στην οικονομία.


Να δημιουργήσουμε ανεξάρτητη φορολογική αρχή όπως το Βρετανικό Tax Commission, και πολλά άλλα. Επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα τακτοποίησης «δευτερευουσών» οικοδομικών υπερβάσεων: πέργολες και ημιυπαίθριοι χώροι, γκαράζ, αλλαγή χρήσης σε υπόγεια, με καταβολή ενός σημαντικού εφάπαξ ποσού νομιμοποίησης.  ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.


Κ.Β.: Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται.

Π.Δ.: Έχετε δει να ανασαίνει κάποια άλλη αγορά; Εδώ ταλαιπωρούνται μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Και σε κάθε περίπτωση, δεν διάβασα κάποια εκπληκτική πρόταση από την αντιπολίτευση.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συνεργάζονται πολύ στενά, με όλες τις ξένες κυβερνήσεις για να βρούνε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Πιστεύετε πως μια τέτοια φοβερή κρίση δεν θα είχε επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην ανεργία;


Κ.Β.: Μήπως έχει δίκιο η αντιπολίτευση που φωνάζει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε ν’ αντιδράσει στην κρίση;

Π.Δ.: Αντέδρασε με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αντίθετα, θυμάστε πως η αντιπολίτευση ισχυριζόταν πώς η διεθνής κρίση ήταν επινόηση της Κυβέρνησης για να καλύψει τις δικές της αδυναμίες. Ότι έκανε η Κυβέρνηση το έκανε άμεσα και σε συνδυασμό και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κ.Β.: Την πρωτοβουλία Καραμανλή για την διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης πώς την είδατε; Λίγο αργά δεν θυμήθηκε η κυβέρνηση τη «συναίνεση»;

Π.Δ.: Ο Κώστας Καραμανλής πάντα επιζητούσε την συνεννόηση. Τον ακούσατε ποτέ να εκφέρει ακραίο λόγο; Να υποτιμά την αντιπολίτευση; Να αγνοεί τις παραινέσεις της; Μάλλον το αντίθετο. Και γιατί η αντιπολίτευση να επιζητά μόνο το κακό της Κυβέρνησης και να μην αναζητά κάθε ευκαιρία για το καλό της χώρας;


Κ.Β.: Έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος και με τα λεγόμενα golden boys. Δεν πρέπει να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση;

Π.Δ.: Ακούστε. Ο όρος golden boys καμιά φορά μπορεί να είναι ισοπεδωτικός. Υπάρχουν μάνατζερς με καταξιωμένη προϋπηρεσία που αξίζουν και προσφέρουν και άλλοι που δεν προσφέρουν. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τι ζητάμε από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ. Να εκσυγχρονισθούν, να λειτουργούν αξιοκρατικά και αποτελεσματικά, ή να κάνουν «πολιτική»; Πιστεύω πως αν δεν γίνουν αποτελεσματικές δεν θα μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία και την προκοπή της Ελληνικής κοινωνίας. Αν η πολιτεία θέλει κάτι άλλο, να το ξεκαθαρίζει και να το κοστολογεί έγκαιρα. Πάντως θα συμφωνούσα πως κάποιοι μάνατζερς του δημόσιου τομέα δεν αξίζουν τις αμοιβές που παίρνουν. Κάποιοι που δεν κατάφεραν τίποτα στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να αμοίβονται πολλαπλάσια από κρατικές θέσεις. Και θα έπρεπε οι αμοιβές τους να προσαρμοσθούν προς τα κάτω. (Σ.Σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας)


Κ.Β.: Ο κοινοτικός Επίτροπος κ. Αλμούνια δήλωσε  πως μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η δυσχέρεια στην κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου…

Π.Δ.: Έτσι είναι. Το 2009, το ελληνικό Δημόσιο έχει να πληρώσει περίπου 110 δισεκ. ευρώ για όλες τις υποχρεώσεις του και θα εισπράξει 65 δισεκ. Ευρώ. Για να πληρώσει δηλαδή μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να δανεισθεί περίπου 45 δισεκ. Για να βρει αυτά τα χρήματα από τις διεθνείς αγορές πρέπει συνεχώς να πείθει τους επενδυτές ότι γίνεται πολύ συνετή και αυστηρή διαχείριση και ότι θα έχει άνεση να τα αποπληρώσει. Η δήλωση της Γερμανίδας καγγελαρίου ότι θέλει να βοηθήσει τα κράτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν πολύ θετική και βοήθησε να μειωθούν τα πανωτόκια που πληρώνουμε για τον δανεισμό μας.


Κ.Β.: Το 2006 και 2007 είχατε δανεισθεί για 30 και 50 χρόνια, αντίστοιχα, και σας είχαν επικρίνει μάλιστα. Ακούστηκε πως το όφελος του Δημοσίου από όλον αυτό τον μακροπρόθεσμο δανεισμό υπερβαίνει τα 600 εκατομ. Ευρώ. Τώρα συζητείται αν το Δημόσιο μπορεί να δανεισθεί αρκετά έστω και για έξι μήνες ή για ένα χρόνο. Είναι έτσι;

Π.Δ.: Πράγματι το όφελος είναι τέτοιου μεγέθους. Ήταν εξαιρετικά επωφελείς κινήσεις αυτές για την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του Δημόσιου χρέους Και είχαμε κατακριθεί τότε από την αντιπολίτευση, που πρότεινε να δανειζόμαστε για πολύ μικρές περιόδους. Όσον αφορά τα σημερινά, η συγκυρία είναι τώρα πολύ πιο δύσκολη. Πρέπει να πείσουμε τις διεθνείς αγορές από τις οποίες εξαρτόμαστε ότι η πολιτική μας είναι στιβαρή και ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Η δυνατότητα να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις με δανεικά ανήκει στο παρελθόν.


Κ.Β.: Η πρότασή σας για της συγκρότηση Επιτροπής Σοφών για την Οικονομία πού αποσκοπεί;

Π.Δ.: Το υπουργείο Οικονομικών χειρίζεται καλά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας χρειάζεται όλα τα καλά μυαλά, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν, να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις για το αύριο. Καμιά φορά τα κόμματα εμφανίζόμαστε λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ μας. Αυτό δεν βοηθάει στο να αναδειχθούν οι καλύτερες ιδέες και να πάει η χώρα πιο γρήγορα μπροστά.  Όσον αφορά εμένα, θα συμβάλλω και εγώ με ιδέες, με βάση την εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα, την θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών και από τις επαφές μου στο εξωτερικό.


Κ.Β.: Με δεδομένο ότι μια τέτοια “Επιτροπή Σοφών” πρέπει να είναι υπερκομματική, ποιοί κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε αυτήν; Έχουν θέση π.χ. πρώην υπουργοί Οικονομίας ή ίσως και ο Κ. Σημίτης;

Π.Δ.: Φυσικά. Πρέπει να αξιοποιούμε τις γνώσεις, την εμπειρία και τις διεθνείς επαφές ανθρώπων όπως ο κ. Σημίτης, ή ο κ. Μητσοτάκης, ή παλαιών Προέδρων όπως ο κ. Στεφανόπουλος. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί ότι δυναμικό διαθέτει.

Για τις εκλογές


Κ.Β.: Γίνεται πολλή συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εσείς θα βλέπατε ως λύση προσφυγή στις κάλπες ώστε να ξεκαθαριστεί η θέση κάθε κόμματος για την οικονομία και το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση; 

Π.Δ.: Η ΝΔ υπερψηφίστηκε για να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια. Έχει γίνει κακό συνήθειο κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές να ζητάνε κάποιοι προσφυγή στις κάλπες. Συμβάλλει στο να επιτείνεται μια αίσθηση αστάθειας. Στην Αγγλία ο Γκόρτνον Μπράουν έφτασε να υστερεί 20 μονάδες έναντι των Συντηρητικών, αλλά κανείς δεν ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προσφύγει σε εκλογές. Εξ’ άλλου πρέπει, ιδιαίτερα τώρα να συνυπολογίζεται και το κόστος που είναι της τάξεως των 140 εκατομμυρίων ευρώ.


Κ.Β.: Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απώλειες για τη ΝΔ. Θεωρείτε ότι πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως ήταν ο ανασχηματισμός, είναι ικανές να αντιστρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα;

Π.Δ.: Από μας εξαρτάται. Δεν μας φταίει κανείς άλλος. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πολίτες δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας και εμείς πρέπει να ανεβάσουμε την απόδοσή μας. Έχουμε όμως ικανότατα στελέχη, ιδέες, άξιο αρχηγό. Πολύ σύντομα θα δείτε την βελτίωση στην απόδοσή μας. Σε όλα.


Κ.Β.: Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, για το χρόνο σας και για την ευαισθησία σας να ενημερώσετε τους αναγνώστες μας. Το ερωτηματολόγιο είναι ανεξάντλητο αλλά ο χώρος και ο χρόνος περιορισμένοι. Ελπίζω να τα ξαναπούμε.


Π.Δ.: Βεβαίως. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος