H λάθος ψηφοφορία έφερε αναβολή

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού (25η/27/12/18), στις ερωτήσεις, Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν τον τρόπο που αντέδρασε ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης στην “συντομισμένη”, όπως τη χαρακτήρισε αποχή των συμβούλων με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συνεδριάσει ο Δήμος κατ’ επανάληψιν, κάτι που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο μας. Ακόμη κατηγορήθηκαν ότι επηρεάστηκαν από τον τέως δήμαρχο και νυν αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο!

Το θέμα για το οποίο υπήρξε η έλλειψη απαρτίας, ήταν όπως καταγράφεται στην πρόσκληση: Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συβουλίου για την «Υπογραφή Σύμβασης Εκχώρησης Απαιτήσεων από ανταποδοτικά τέλη κατ ́ εφαρμογή του άρθρου 209 του ν. 3463/2006 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 ν. 4257/2014) για την εξασφάλιση υλοποίησης της Σύμβασης (εφεξής ΣΠΥ): “Ενεργειακή Αναβάθμιση; Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων; Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού” και σύμβασης Μεσεγγύησης για την σύσταση Ειδικού Καταπιστευτικού (Δεσμευμένου) Λογαριασμού (escrow account) κατάθεσης του εκχωρούμενων απαιτήσεων από ανταποδοτικά τέλη. Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Σωφρόνη Γεώργιο για την υπογραφή των σχετικών Συμβάσεων Ενεχειρίασης Απαιτήσεων και Μεσεγγύησης».

Η πρόεδρος Μαρία Κόλλια είχε αναφερθεί στα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου, που με την αποχή τους, δεν εξυπηρετούσαν. Στις αιτιάσεις των συμβούλων επεσήμανε ότι «Οταν αναφέρθηκα στους δημοτικούς συμβούλους, αναφέρθηκα σε όλους τους συμβούλους. Τώρα όταν απουσίαζαν σε δύο συνεδριάσεις, θεώρησα ότι ήταν εσκεμμένη. Τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου είναι συγκεκριμένα».

Το θέμα δεν έρχεται πρώτη φορά, όπως ανέφερε η πρόεδρος. Εχουν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις, η πρώτη στις 29/3/17 όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα για την ενεργειακή αναβάθ-

μιση του κοινόχρηστου φωτισμού με εκχώρηση τελών ηλεκτροφωτισμού προς την εταιρεία που θα το αναλάβει (αρ. απ. 51/17).

Λάθος ψηφοφορία

Μετά τη συζήτηση της αποχής περισσότερο, και τις επιφυλάξεις των συμβούλων, η πρόεδρος προχώρησε στην ψηφοφορία δηλώνοντας ότι ψηφίζουν την πρόταση του δημάρχου με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Αντ αυτού και ενώ έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν προς την πρόεδρο και ρώτησαν τί ψηφίζουμε; “Έχουμε δύο προτάσεις ναι ή όχι. Η πρόταση του κου Βολάκου... συγγνώμη για να μην κάνουμε κανένα λάθος. Να ξεκαθαρίσουμε”, ρώτησε ο Αλ. Αθανασόπουλος: Η πρόεδρος δεν το διευκρίνισε και πάλι.

Τουναντίον παρενέβη ο Γραμματέας του Δ.Σ. Νίκος Βολάκος σημειώνοντας ότι «στηρίζω το έργο, αλλά για λόγους διαφάνειας και   επειδή υπάρχουν στοιχεία και από τον αντιπεριφερειάρχη που πρέπει να ελεγχθούν, για μερικές ημέρες να ελέγξουμε και να επαναφέρουμε το θέμα». Δεν κατέθεσε όμως πρόταση αναβολής.

Παρ’ όλα αυτά οι σύμβουλοι άρχισαν να ψηφίζουν “αναβολή” χωρίς να τους σταματήσει η πρόεδρος. Αλλοι ψήφιζαν ΝΑΙ και άλλοι την “πρόταση του δημάρχου”, o δε Βολάκος ψήφισε “την πρότασή μου!”. Και αφού τελείωσε η ψηφοφορία και έγινε η καταμέτρηση βρέθηκαν περισσότερα τα “αναβολή” και η πρόεδρος δήλωσε ότι το θέμα αναβάλλεται, καταγράφοντας ότι: Το Δημοτικό Συβούλιο αποφασίζει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ την αναβολή της συζήτησης του θέματος, αρ. απ. 268.

Ψέματα και Αλήθειες

Μετά τη συνεδρίαση ο δήμαρχος εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση, σχετικά με τα όσα είπε ο Π. Φιλίππου, τονίζοντας ότι τα λέει: «Για να συκοφαντήσει και να ακυρώσει στη συνέχεια το έργο αυτό, ο κ. Φιλίππου λέει συνειδητά 4 ΨΕΜΑΤΑ», τα οποία είναι περιληπτικά:

  • • ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ, ισχυρίζεται ότι το έργο ακυρώθηκε από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • • ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ, ισχυρίζεται ότι για να διαφυλαχθεί το συμφέρον του Δήμου, πρέπει να ακυρωθεί η όλη διαδικασία...
  • • ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ, ισχυρίζεται ο κ. Φιλίππου ότι η λύση που προκρίθηκε δεν είναι συμφέρουσα για το Δήμο.
  • • ΨΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ συγχέει σκόπιμα και τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων με τον αριθμό των φωτιστικών...

Και σε κάθε ψέμα, ο δήμαρχος, δίνει τη δική του αλήθεια.

Σημειώνουμε ότι λόγω μεγέθους δεν δημοσιεύεται αυτούσιο το κείμενο.

Στην ανακοίνωση του δημάρχου, ο Π. Φιλίππου απαντά καταλήγοντας: «Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι δημόσιοι φορείς, όπως και ο Δήμος Σαρωνικού, όταν υπάρχουν μεγάλες αμφισβητήσεις για τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού, είναι να επαναλάβουν τον διαγωνισμό με διαφάνεια και ελεύθερο ανταγωνισμό για να επιτύχουν καλύτερους οικονομικούς όρους».    

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 364 guests και κανένα μέλος