Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, για την άκαρπη προσπάθεια συνεδρίασης του Δήμου Σαρωνικού, επί δύο συνεχείς προσκλήσεις (17.12 & 18.12) λόγω έλλειψης απαρτίας, η οποία δεν ήταν τυχαία.

Το επίμαχο θέμα που θα συζητιόταν αφορούσε την προμήθεια φωτιστικών νέας τεχνολογίας LED που θα αντικαθιστούσε τον κοινόχρηστο φωτισμό σε όλο το Δήμο.

Στην τρίτη προσπάθεια, (27.12.18) πρόσκλησης δημοτικής συνεδρίασης, προέκυψε απαρτία και η συνεδρίαση έγινε, όπου συζητήθηκε και το θέμα του φωτισμού, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από το σώμα του Δ.Σ.

Πολλές οι αντιδράσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας, αλλά και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.

Πολύ μικρή η έκπτωση από την εταιρεία σε σχέση με άλλους Δήμους, υπερβολικά τα ποσά που θα παίρνει ετησίως η εταιρεία, έτσι που καθίσταται ασύμφωρη η αλλαγή του φωτισμού και άλλα.

Είναι αλήθεια, ότι αυτό είναι που έχει απασχολήσει πολλούς δήμους με διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων για τον τρόπο που γίνεται η σύμβαση. Άλλοι με δάνειο, άλλοι με παραχώρηση των τελών, άλλοι με μεγάλα ποσοστά κέρδους για την ανάδοχη εταιρεία.

Επισημάνσεις

Το κόστος που πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ ο Δήμος Σαρωνικού, περίπου 1.400.000 € ετησίως με τα παλιά φωτιστικά, ενώ με την νέα σύμβαση μετά την αντικατάσταση θα πληρώνει περίπου 1.550.000 € ετησίως.

Από στοιχεία της σχετικής μελέτης του Δήμου
 
Α΄. Κόστος σήμερα με τα συμβατικά φωτιστικά.

Α.1. Κατά την μελέτη (στα πλαίσια ΣΕΑ) ο Δήμος σήμερα πληρώνει στην ΔΕΗ για ρεύμα οδοφωτισμού 1.398.251,39 ευρώ/έτος με ΦΠΑ)

Α.2. Ο Δήμος σήμερα πληρώνει για συντήρηση 133.920,00 ευρώ/έτος με ΦΠΑ. Δηλαδή ο Δήμος πληρώνει συνολικά (1+2) για λειτουργία οδοφωτισμού (ρεύμα και συντήρηση) = 1.532.171,39 ευρώ/έτος με ΦΠΑ

Στα 12 χρόνια που προβλέπεται η σύμβαση παραχώρησης ΣΕΑ θα πλήρωνε ο Δήμος χωρίς την αντικατάσταση των φωτιστικών συνολικά = 18.386.055 ευρώ με ΦΠΑ(Α.1.+Α.2.)

Β΄. Κόστος στα πλαίσια ΣΕΑ και την προτεινόμενη σύμβαση παραχώρησης

Β.1. Κατά την μελέτη (στα πλαίσια ΣΕΑ) και μετά την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σε LEDο Δήμος θα πληρώνει στην ΔΕΗ για ρεύμα στο μέλλον = 562.094,73 €/έτος με ΦΠΑ Χ 12 έτη = 6.745.136,00 € (ρεύμα και συντήρηση)

Β.2.Η αμοιβή του αναδόχου στα πλαίσια ΣΕΑ και την προτεινόμενη σύμβαση παραχώρησης θα είναι για 12 = χρόνια12.819.042€ (με ΦΠΑ).

Και συνεπώς στα 12 χρόνια που προβλέπεται η σύμβαση παραχώρησης ΣΕΑ θα πληρώσει Δήμος για ρεύμα και αμοιβή αναδόχου συνολικά= 19.564.178 ευρώμε ΦΠΑ(Β.1.+Β.2.)

Συμπέρασμα: μετά την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σε LEDο Δήμος θα πληρώσει 1.178.123 ευρώ περισσότερο από ότι θα πλήρωνε χωρίς την αντικατάσταση.

Γ. εναλλακτικό κόστος με Δάνειο Τ.Π.Δ. Τα ίδια στοιχεία και οι ίδιες προϋποθέσεις χρησιμοποιήθηκαν και στην περίπτωση που ο Δήμος λάβει δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, επί σειρά ετών δήμαρχος Καλυβίων και νυν υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, έκανε παρέμβαση κατά της σύμβασης.

Προτάσεις

Από τα έδρανα της μειοψηφίας κατετέθηκαν προτάσεις όπως:

  1. Να ανακληθούν οι μέχρι σήμερα αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί.
  2. Να επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός του συγκεκριμένου έργου με νέους όρους ανοιχτού διαγωνισμού,
  3. Να επαναδημοπρατηθεί το έργο και να ληφθούν υπόψη προϋποθέσεις για την συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών, όπως έκαναν και οι άλλοι Δήμοι.

Ο Πέτρος Φιλίππου σε δελτίο τύπου που μας απέστειλε σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Σαφώς και όλοι επιθυμούμε το έργο που πραγματικά θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, αλλά με διαφανείς και ξεκάθαρους όρους προς το πραγματικό συμφέρον του Δήμου.

Με την χτεσινή καταψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού καταδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι ο Δήμαρχος έχει χάσει την πλειοψηφία, δόθηκε το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν μία απερχόμενη Δημοτική Αρχή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να προσπαθεί να δεσμεύσει τις επόμενες τρεις Δημοτικές Αρχές, μια και η σύμβαση είναι δωδεκαετής, με τεράστια και σε κάθε περίπτωση ασύμφορα για το Δήμο ποσά. Φρόνιμο είναι το όλο εγχείρημα, με όρους διαφάνειας να επανεξεταστεί και να έρθει με νέους όρους στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 guests και κανένα μέλος