Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ διεξάγεται κάθε χρόνο στη βάση Νέλις της Νεβάδα, η κορυφαία άσκηση αναμέτρησης και αξιολόγησης ορισμένων από τους καλύτερους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο με την επωνυμία Red Flag (Κόκκινη Σημαία). Στη διάρκεια των 15 ημερών που διήρκησε η άσκηση, πήραν μέρος σε αυτήν 128 μαχητικά αεροσκάφη και πιλότοι από 6 χώρες του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους Αμερικανοί, Έλληνες και Τούρκοι...

Πρωτιές της πολεμικής μας αεροπορίας

σε νατοϊκή άσκηση στις Η.Π.Α.!


Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ διεξάγεται κάθε χρόνο στη βάση Νέλις της Νεβάδα, η κορυφαία άσκηση αναμέτρησης και αξιολόγησης ορισμένων από τους καλύτερους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο με την επωνυμία Red Flag (Κόκκινη Σημαία). Στη διάρκεια των 15 ημερών που διήρκησε η άσκηση, πήραν μέρος σε αυτήν 128 μαχητικά αεροσκάφη και πιλότοι από 6 χώρες του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους Αμερικανοί, Έλληνες και Τούρκοι.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η 133η Σμηναρχία της 115 πτέρυγας μάχης που εδρεύει στη Σούδα της Κρήτης. Σε αυτή τη Σμηναρχία υπηρετούσε και ο αδικοχαμένος σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο πιλότο στη διάρκεια της διαδικασίας αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κάλυμνο το 2006. Μάλιστα ο Ηλιάκης είχε προ ετών συμμετάσχει και διακριθεί στην ίδια κορυφαία νατοϊκή άσκηση στη Νεβάδα.

Η «Κόκκινη Σημαία» δεν θεωρείται άδικα η κορυφαία συνάντηση των καλύτερων πιλότων μαχητικών στον κόσμο, όντας ταυτόχρονα και η πλέον επικίνδυνη, αφού στην διάρκειά της χειριστές και αεροσκάφη ξεπερνούν συχνά τα όριά τους. Πράγμα συνηθισμένο για τους δικούς μας πιλότους που δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο στη διάρκεια των αναχαιτίσεων των τουρκικών αεροσκαφών. Μόνο έκπληξη, επομένως, δεν αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αποστολή κατέκτησε την πρώτη θέση σε αυτή την κορυφαία αεροπορική αναμέτρηση των καλύτερων από τους καλύτερους. Κι ούτε ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Σε 13 «μονομαχίες» Ελλήνων με Αμερικανούς πιλότους το σκορ ήταν 13-0 υπέρ των Ελλήνων.

Ας σημειωθεί ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη ήταν πολύ πιο προηγμένης τεχνολογίας από τα επίσης αμερικανικής κατασκευής δικά μας F16. Οι Έλληνες πιλότοι ήταν επίσης οι μόνοι από τους πιλότους των 6 χωρών που κατάφεραν να κλειδώσουν στο στόχαστρό τους τα υπερσύγχρονα αμερικανικά βομβαρδιστικά «Στελθ», τα αποκαλούμενα και αόρατα.

Τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό διοργανωτών και συμμετεχόντων απέσπασαν επίσης οι πιλότοι μας για τους ιλιγγιώδεις κι επιδέξιους χειρισμούς προσβολής βαλλόντων στοιχείων αντιαεροπορικών ταχυβόλων με ταχύτητες πτήσεως που υπερέβαιναν τα 1.000 χλμ. την ώρα και σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, πάνω από τα βράχια της Νεβάδα.

Στους πιλότους μας, που πήραν μέρος και διακρίθηκαν στην κορυφαία νατοϊκή άσκηση, αλλά και στο σύνολο των Αετών του Αιγαίου που καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων,  εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της άλλης Ελλάδας, της περήφανης, της κρυστάλλινα καθαρής, της ελπιδοφόρας, προασπίζει κάθε μέρα τον ουρανό του Αιγαίου όχι για τα 1.200 ευρώ τον μήνα μισθό, αλλά γιατί λατρεύει αυτό που κάνει.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 265 guests και κανένα μέλος