Ότι μείνει από τα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που οικοδομήθηκαν

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, ότι το Κτηματολόγιο έκανε δεκτές τις ενστάσεις του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης για τα κατατμημένα 124 στρέμματα που βρίσκονται στη Βούλα στο ύψος τoυ Πανοράματος.

Αυτή η υπόθεση ξεκινάει από το 1954 όταν ο Οικοδομικός Συν/σμός Καστελλοριζίων αγόρασε μία έκταση 464 στρεμμάτων για να ...στεγάσει Καστελορίζιους. Αφού μπήκαν στο σχέδιο τα περισσότερα στρέμματα και δεν έμενει “λέπι” για κοινόχρηστους χώρους κλπ., το ΥΠΕΧΩΔΕ δέσμευσε τα 124 και δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης.

Μέσα όμως σ’ αυτά τα 124 στρέμματα είχαν αγοράσει και 161 ιδιοκτήτες, χωρίς προφανώς να γνωρίζουν τη δέσμευση αυτή. Η περιοχή αυτή που εντάσσονται και τα 124 στρέμματα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα (Υπ.Γεωργίας 1084424/13.9.34).

Ακολούθησαν δύο πυρκαγιές που κατέκαψαν το δάσος και αυτής της περιοχής, αλλά και του Πανοράματος που ήταν ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος.

Επανακηρύχθηκε αναδασωτέα η περιοχή των 124 στρεμ. και το 1980, από το Νομάρχη Πειραιά (αρ. Δ245507/20.3.80).

Ο Συν/σμός Καστελλοριζίων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατ’ επανάληψιν, αλλά απορρίφθηκαν οι προσφυγές του. με το σκεπτικό ότι είναι αβάσιμοι οι τίτλοι καθώς δεν κατατμείται μείζων δασική έκταση.

Από τότε οι ιδιοκτήτες καθώς και ο Συν/σμός Καστελλοριζίων κάνουν αγώνα για να αποχαρακτηριστεί από “δασικό”.

Τη σκυτάλη όμως πήραν και κάτοικοι της Βούλας, αλλά και φορείς, που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν για να διατηρηθεί ο δασικός τους χαρακτήρας.

Τώρα εν όψει του Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν δήλωση στο Κτηματολόγιο οι οπίες έγιναν δεκτές. Δεν έκανε ένσταση ούτε το Δασαρχείο επ’ αυτού.

Αυτό έτρεξε να προλάβει ο Δήμος και κατέθεσε αντίστοιχες ενστάσεις στο Κτηματολόγιο, οι οποίες έγιναν δεκτές. Δηλαδή το Κτηματολόγιο δέχθηκε ότι τα 124 στρέμματα είναι ενιαία και όχι κατατμημένα. Και αυτό δημοσιοποιήσαμε στο προηγούμενο φύλλο μας. Δεν ασχοληθήκαμε με το ιστορικό. Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Αυτό όμως ενόχλησε κάποιους δημοτικούς συμβούλους· γιατί γράψαμε μόνο την είδηση και όχι την ιστορία.

Βέβαια η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Η γνώμη του Κτηματολογίου δεν είναι ...απόφαση δικαστηρίου και είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες θα την προσβάλλουν και ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, όπως το επεσήμανε και ο δήμαρχος.

Στη συνεδρίαση της 26/11/18 οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δαβάκης και Δ. Κιούκης μας “επέκριναν” γιατί δεν αναφέραμε τα ονόματα, που όλα αυτά τα χρόνια “κυνήγησαν” το θέμα και πέτυχαν να παραμείνει δασικό.

Ο δήμαρχος απάντησε στους δημοτικούς σύμβουλους και έδωσε το δικό του “ανάγνωσμα” για το θέμα.

Στο ακροατήριο παρευρισκόταν και ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέτρος Θανόπουλος, που ζήτησε το λόγο, για να απαντήσει σχετικά.

Δεν έτυχε της ανάλογης συμπεριφοράς από πλευράς Δημάρχου. Ο Π. Θανόπουλος έχει προσφέρει, δεκαετίες, υπηρεσίες στα δημοτικά δρώμενα του Δήμου Βούλας και έχει ασχοληθεί μετ’ επιμονής, να παραμείνουν τα 124 στρέμ. δασικά. Οπως είπε στη συνεδρίαση, του ζητήθηκε η βοήθεια και συνεργάστηκε με τη δικηγόρο του Δήμου Όλγα Φώτα, και το σκεπτικό της Έφεσης που κατέθεσε ο Δήμος είναι δικό του.

Eίναι ευχάριστο ότι ένας πνεύμονας πρασίνου, από τα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους του ορεινού όγκου της Βούλας σώζεται, αλλά είναι και επώδυνο για τους 161 μικροϊδιοκτήτες που έχασαν τα χρήματα, που πλήρωσαν σε ζοφερές - μάλιστα - εποχές. Κοιτώντας όμως το καλό της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, είμαστε υπέρ της ενιαίας δασικής έκτασης των 124 στρεμμάτων για το δημόσιο βεβαίως και όχι για τον Συνεταιρισμό!

Εμείς θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι ...μισογεμάτο αναδείξαμε την είδηση με θετικό τρόπο. Όταν τελεσιδικήσει και βγει ο Δήμος και οι πολίτες του νικητές, θα αναφερθούμε στο ιστορικό.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 342 guests και κανένα μέλος