κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς

Κάτοικοι της Βουλιαγμένης και το «Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών» (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) προσφεύγουν κατά της εταιρείας “Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε.” ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την επέκταση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, που βρίσκεται στη διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θυμίζουμε ότι εγκρίθηκαν οι όροι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου 3Β και από την Περιφέρεια. Μάλιστα η Περιφέρεια πρότεινε κάποιες αλλαγές. Θυμίζουμε επίσης ότι η απόφαση και του Δήμου και της Περιφέρειας δεν είναι δεσμευτική, αλλά γνωμοδοτική.

Οι προσφεύγοντες κατά της περιβαλλοντικής μελέτης γράφουν μεταξύ άλλων στην αίτησή τους:

Κατά μήνα Ιούνιο του 2018 λάβαμε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μας ενημέρωναν ότι οι αντίδικοι - επιχειρούν την υλοποίηση - εφαρμογή μελέτης σχεδιασμού της “Μαρίνας Βουλιαγμένης η οποία θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο οικοσύστημα της περιοχής.

Αυτό κινητοποίησε το ΠΑΚΟΕ το οποίο διενήργησε λεπτομερή έλεγχο στη μελέτη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, και δημοσιεύουμε και εμείς www.ebdomi.com/eidiseis-nea/14158-oikologiki-katastrofi-i-epektasi-marinas-vouliagmenis.html.

Το ΠΑΚΟΕ διαπίστωσε ότι η μελέτη πάσχει ως προς τη συμμόρφωση με τις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και ως προς την εφαρμογή αυτών.

Αναφέρεται σε ανακατασκευή και επέκταση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αλλοιώσεις τόσο στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον όσο και στο υπάρχον οικοσύστημα της περιοχής.

Σημειώνεται στην αίτηση ότι

― Δεν έχουν γίνει συγκριτικές μελέτης της σημερινής ποιότητας των θαλάσσιων νερών της υφιστάμενης μαρίνας και αυτής (ποιότητας) η οποία θα προκύψει από τη χρήση της νέας Μαρίνας.

― Δεν έχουν γίνει άρτιες τεχνικές μελέτες σχετικά με την διαχείριση των τόνων των στερεών αποβλήτων (μπάζα), τα οποία θα προκύψουν από τις εργασίες ανακατασκευής της Μαρίνας.

― Στην επίδικη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων και ιδιωτικών ακινήτων, με συντελεστή δόμησης 0,0005. Η παραπάνω κατασκευές ωστόσο αφορούν εκτάσεις και οικόπεδα τα οποία είναι ήδη χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως δασικά.

Και καταλήγοντας ζητούν:

  1. Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μας, ως βάσιμη τόσο κατά το νόμο, όσο και κατά την ουσία.
  2. Να διαταχθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης και δη:

α. Να απαγορευθεί η έκδοση εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων, για τον υλοποίηση της επίδικης μελέτης ανακατασκευής της «Μαρίνας Βουλιαγμένης», όπως αυτή εξειδικεύτηκε στο ιστορικό της αιτήσεώς μας.

β. Να απαγορευθεί κάθε ενέργεια των καθών, με την οποία θα τίθεται αμέσως ή εμμέσως σε εφαρμογή η υλοποίηση της μελέτης αυτής, μέχρι να εναρμονιστεί και να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

  1. Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα αναστέλλεται η έκδοση εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων, για τον υλοποίηση της επίδικης μελέτης ανακατασκευής της «Μαρίνας Βουλιαγμένης», μέχρις Εκδόσεως Αποφάσεως επί της Αιτήσεώς μας αυτής και σε κάθε περίπτωση μέχρι της συζητήσεώς της.
  2. Να απειληθεί σε βάρος των καθών χρηματική ποινή μέχρις 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης που θα εκδοθεί.
  3. Να καταδικαστούν οι καθών στην καταβολή της δικαστικής μας δαπάνης, στην οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή της πληρεξούσιου μας δικηγόρου.

«Μαρίνα παγκοσμίου κλάσης»

Όπως γράφαμε και τον Ιούλιο μήνα, που λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, πολλοί δεν αντελήφθησαν και δεν ενημερώθηκαν για την επέκταση της μαρίνας και σήμερα τρέχουν... το σχέδιο έχει εγκριθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Εχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή τουριστικών λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, έχει εγκριθεί ομόφωνα από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).

Υπέρ της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ετάχθη, ομόφωνα, το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου 3Β, στη συνεδρίαση της 18/7/18.

Ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος τόνισε -τότε- ότι η ανακατασκευή αυτή «Θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και τουριστικό βάρος υψηλής ποιότητας στην περιοχή μας, κάτι που έχει υπάρξει ως ζητούμενο από μεγάλο μέρος του Δ. Συμβουλίου».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, Κουτσιβίτης, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση μιλώντας τόνισε ότι: «Είναι μία μαρίνα παγκοσμίου κλάσης υψηλών προδιαγραφών, διεκδικώντας ένα μερίδιο αγοράς από τη διεθνή πελατεία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ανταγωνιστικό. Εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης του Αστέρα.

Αυτό είναι πολύ μοναδικό παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που να συνδυάζουν την ομορφιά της Βουλιαγμένης, αλλά και το προϊόν σε συνδυασμό με της μαρίνας, του οικιστικού και μιας πολυτελούς αλυσίδας, που σαν σύνολο αποτελούν ένα εκπληκτικό συνδυασμό, μοναδικό ως προϊόν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Ο Σωτ. Ελευθερίου μέχρι πρότινος συμπαραστάτης του Δήμου και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βουλιαγμένης, επεσήμανε στο σώμα ότι είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένος ο κόλπος της Βουλιαγμένης, με κύριο λόγο τη μαρίνα. Τα λύματα των σκαφών θα μπορουν να πέφτουν στον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης; Η θέση της μαρίνας δεν είναι η καλύτερη γιατί είναι κλειστός κόλπος. Είπατε ότι θα κάνετε και κάποια προβλήτα, μήπως αυτή θα εμποδίζει την ανακύκλωση του νερού;

Κλείνοντας ο δήμαρχος τόνισε: «μετά από μία πάροδο περίπου δέκα ετών, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μιλάμε για μία άλλη πόλη, για έναν άλλον κόσμο, για ένα άλλο παράκτιο μέτωπο».

σημείωση: Το ερώτημα που μένει είναι: Αυτό το “άλλο”, μήπως θα είναι η καταστροφή αυτού, που η φύση έφτιαχνε εδώ και χιλιάδες χρόνια;

Aννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 435 επισκέπτες και κανένα μέλος