stefanis kon losΜε μία πολύ επίσημη τελετή, που έγινε πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, “κλείδωσε” η μετονομασία της Λεωφόρου Βάρης σε Λεωφόρο Ευελπίδων. Μετονομασία που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Μεγάλο “βάρος” στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (ΠτΔ ). Καλεσμένοι, κορυφαία στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

P.tD

Η τελετή ξεκίνησε με την άφιξη του ΠτΔ και την επιθεώρηση Αγήματος των Ευέλπιδων μπροστά στην είσοδο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων: «αποτελεί τιμή για την πόλη να φιλοξενεί το ιστορικότερο και αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Η απόφαση του Δήμου να μετονομάσει τη Λεωφόρο Βάρης, σε Λεωφόρο Ευελπίδων ελήφθη για να τιμήσουμε όχι μόνο τη σχολή, αλλά όλους μαζί και τον καθέναν ξεχωριστά τους σημερινούς Ευέλπιδες, αλλά και τους παλαιότερους. Θεωρούμε πως η χώρα μας έχει ανάγκη όσο λίγες φορές στη νεώτερη ιστορία της ανθρώπους επί των οποίων θα εναποθέσουμε τις καλές μας ελπίδες. Η σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας μας, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ως παράγωγο ενός νέου είδους πολέμου που δεν διεξάγεται με σφαίρες, βλήματα και πυραύλους, αλλά με τη δύναμη και την ισχύ του οικονομικά πιο εύρωστου, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, έχει ανάγκη από ευέλπιδες σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, στην παιδεία, στη διοίκηση, στην οικονομία και στην εκκλησία».

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την απόφασή τους, τονίζοντας πως αποτελεί μια πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό που τιμά την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της πινακίδας με την αλλαγή της ονομασίας της οδού.

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι οδηγήθηκαν στο Δημαρχείο του Δήμου, όπου ακολούθησε η τελετή απονομής του χρυσού Μεταλλίου της Πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την Ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Επίσης το χρυσό μετάλλιο της πόλης παρέλαβε και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

ptd kon los

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αναγνώρισης του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας: «Ο θεσμός του Προέδρου διατηρεί στις μέρες μας το κύρος του παρελθόντος και επαγρυπνεί για την τήρηση του Συντάγματος, εγγυάται την Εθνική ανεξαρτησία, την ενότητα του κράτους και την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, δημιουργώντας ισορροπίες μεταξύ των κρατικών οργάνων και των κρατικών λειτουργιών».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ψαλλίδας, ανέγνωσε την απόφαση του Δ.Σ. και για την αλλαγή ονομασίας της οδού και για την επίδοση του χρυσού μεταλλίου στον ΠτΔ και στη Σχολή Ευελπίδων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, αναφέρθηκε στα κυρίαρχα Εθνικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

“Στην Κύπρο να εφαρμοστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”

Έστειλε προς κάθε κατεύθυνση αυστηρά μηνύματα για την πλήρη και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, σημειώνοντας για την Κύπρο: «Με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν είναι νοητό να υπάρξει λύση του κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων σε κράτος μέλος της Ε.Ε. έρχονται σε αντίθεση με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Θυμηθείτε ποιο προηγούμενο θα δημιουργούσαμε και για άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αν αποδεχόμαστε κράτος μέλος της Ε.Ε. με μειωμένη κυριαρχία.

Υπερασπιζόμενοι τη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο υπερασπιζόμαστε ταυτοχρόνως και την ίδια την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της και την κυριαρχία της».

Μετά την ολοκλήρωση της Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη, απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το οποίο παρέλαβε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. για τις πολύτιμες υπηρεσίες της προς την Πατρίδα, επί τη ευκαιρία της επετείου των 190 ετών από την ίδρυσή της.

Ο Δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της στο Ναύπλιο (την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια) πριν από 190 χρόνια. Στη Βάρη στεγάστηκε το 1982. Ανέφερε πως είναι το ιστορικότερο και αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας και αναγνωρισμένη ως μία από τις πέντε κορυφαίες Στρατιωτικές Ακαδημίες του κόσμου.

Κλείνοντας την τελετή, σημείωσε πως συνδέεται προσωπικά με τη Σχολή Ευελπίδων της Βάρης καθώς κατά την περίοδο μετεγκατάστασής της από την Κυψέλη στη Βάρη (1980 – 1981) προσωπάρχης της και υπεύθυνος αξιωματικός για τη διαδικασία μεταφοράς των εγκαταστάσεων ήταν ο εκλειπών πατέρας του, Στρατηγός Πυροβολικού ε.α. Δημήτρης Κωνσταντέλλος.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, βαουλευτές εκπρόσωποι της εκκλησίας, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 472 επισκέπτες και κανένα μέλος