"Oταν έφυγαν τα αγάλματα"... Είσοδος ελεύθερη

 Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για να τιμήσει τη μεγάλη εθνική επέτειο και την προσφορά γνωστών και άγνωστων συνανθρώπων μας στην προστασία των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσκαλεί το κοινό σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ειδικότερα:

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

«Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα»

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» στο Καφέ του Μουσείου. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, για να «ακούσουμε» τις μυστικές φωνές των αγαλμάτων και τις μνήμες τους από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

΄Ωρα: 11:00-12:10, για παιδιά 9-12 ετών

 

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα ανασύρει μουσικές μνήμες στο προαύλιο του Εθν.Α.Μουσείου. ΄Ωρα: 12:00-12:30

«Βάλε φωτιά: το χρονικό της απόκρυψης των αρχαιοτήτων»

Η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων μέσα από μια διαδραστική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους στους χώρους που πραγματοποιήθηκε. Πρόσωπα και γεγονότα θα ξετυλιχθούν με όχημα την αφήγηση και τη δραματοποίηση των στιγμών που το σύνθημα «Βάλε φωτιά» ακουγόταν στο μουσείο.

΄Ωρα: 12:30-13:40, για παιδιά από 9-13 ετών και έναν ενήλικο συνοδό. Απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή μικρών και μεγάλων!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου

«Στη γειτονιά του Μουσείου μιας άλλης εποχής»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

΄Ωρα: 11:00-13:00

Σε όλες τις εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144800

«Μια άγνωστη γερμανική ανασκαφή στα χρόνια της Κατοχής»

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Αθέατο Μουσείο» παρουσιάζεται στην Αίθουσα του Βωμού έκθεση αρχαιοτήτων και αρχείων μιας άγνωστης γερμανικής ανασκαφής στη Θεσσαλία, στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για την αρχαιολογική έρευνα του Hans Reinerth, Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων Rosenberg, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1941, στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη κοντά στο Βελεστίνο. Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής, που επέστρεψαν από τη Γερμανία τμηματικά το 1951 και το 2014, φυλάσσονται εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εκτίθενται για πρώτη φορά.

΄Ωρα: 15:00-15:30, παρουσίαση του νέου εκθέματος.

Δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Μνήμες αντίστασης στο Μουσείο: η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων»

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στους χώρους που έγινε η απόκρυψη των αρχαιοτήτων από τον Νοέμβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941, με φόντο φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους εκθεσιακούς χώρους πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της κατάχωσης, δίπλα στις αρχαιότητες που εικονίζονται.

Έναρξη περιηγήσεων: 15:30 και επανάληψη κάθε μισή ώρα.

Τελευταία περιήγηση στις 18:00.

Δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εορταστική συναυλία με έργα Σούμπερτ και αναφορά στη Σοφία Βέμπο.

Μαγδαληνή Τζαβέλλα: Μεσόφωνος

Αναστασία Μηλιώρη: Βιολί

Ολυμπία Παπαπαναγιώτου: Πιάνο

Ωρα: 18:30-19:15

Η είσοδος στο Μουσείο την Κυριακή 28 Οκτωβρίου είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους τους επισκέπτες, ενώ το Σάββατο μόνο για τους συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δράσεις.

 

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα

Τηλ: 213214 4800

Ώρες λειτουργίας (έως 31/10): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.namuseum.gr

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 470 επισκέπτες και κανένα μέλος