Ένα σοβαρό θέμα για το Δήμο 3Β συζητήθηκε στη δημοτική συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου. Είναι το θέμα: «Άσκηση πρόσθετης παρέμβασης του Δήμου στο Εφετείο Αθηνών για το Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο, Δ.Ε. Βούλας (σχετ. το υπ. αρ. πρωτ. 37009/16.10.2018 έγγραφο)».

Τί είναι όμως το Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο; Για τους νεότερους κατοίκους της Βούλας, σημειώνουμε ότι το 1983 έγινε δωρεά από τον κάτοικο της Βούλας Νίκο Διαμαντόπουλο, ένα οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων πάνω από το Νοσοκομείο (Οδυσέως και Πανός) προκειμένου να γίνει Γηροκομείο που θα έπαιρνε το όνομά του.

Μάλιστα είχε ονομάσει τους εκτελεστές τους διαθήκης, την κόρη του, τον ιερέα της Παναγίτσας, o οποίος αρνήθηκε να παραμείνει εκτελεστής, και το χωριό που γεννήθηκε την Ελατού Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν όριζε σαφώς ότι το αφήνει στο Δήμο Βούλας, αν και μόνο από τους εκτελεστές και άλλα στοιχεία διαφαίνεται ξεκάθαρα.

Ο Δήμος Βούλας ξεκίνησε την ανέγερσή του, αλλά τον σταμάτησε η κεντρική διοίκηση, διότι όλα τα κληροδοτήματα είναι εθνικά και ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, αν δεν αναφέρεται ρητά από το διαθέτη, σε ποιον το αφήνει.

Εχουν γίνει διάφορες ενέργειες του Δήμου, που ξεκίνησαν από το 1992, με αποτέλεσμα σήμερα η συγκεκριμένη έκταση 2500 στρ. με ένα κτίριο περίπου 700 τ.μ. να μη μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με την επίθυμία του διαθέτη, που ήταν η δημιουργία ενός γηροκομείου.

Εχουν περάσει 26 χρόνια. Το κτίριο παραμένει γιαπί και ο Δήμος λειτουργεί εκεί μία ιδιότυπη αποθήκη.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος έκανε μία ενημέρωση για το πριν και το αύριο λέγοντας μεταξύ άλλων:

Εχουν γίνει πολλές και καλές προσπάθειες από όλες τις δημοτικές αρχές που έχουν χειριστεί το θέμα. Η πρώτη προσπάθεια έγινε με μία αποδοχή κληρονομιάς, την οποία στη συνέχεια δεν δέχθηκε το Εφετείο το οποίο δίκασε από το Δήμο Βούλας, την εποχή του αείμνηστου δημάρχου Άγγελου Αποστολάτου.

Στη συνέχεια έγινε το κτίσμα που κόστισε περίπου 350 εκατομμύρια δραχμές (1 εκατ. ευρώ) το οποίο σταμάτησε γιατί δεν μπορούσε παρ’ ότι υπήρξαν συνεννοήσεις με δύο υφυπουργούς οικονομικών, τότε που είχαν την ευθύνη των εθνικών κληροδοτημάτων. Συγκεκριμένα του Πέτρου Δούκα το 2005 και του Θανάση Μπούρα το 2006 - 2007 και οι οποίοι το επιθυμούσαν με τη συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, που είναι ο εκτελεστής όλων των διαθηκών, που έχουν λογική εθνικού κληροδοτήματος. Παρ’ όλα αυτά το Νομικό συμβούλιο του κράτους και οι υπηρεσιακοί των υπουργείων ποτέ δεν συναίνεσαν στο να έρθει ο Δήμος και να υλοποιήσει τη βούληση του διαθέτη και να κατασκευάσει το Γηροκομείο, στο οποίο ο μακαρίτης ο Διαμαντόπουλος ζητούσε να γίνει.

Σήμερα από τους 5 εκτελεστές έχουν μείνει τρεις· το ζεύγος Κοσίδα και ο Δήμος Ναυπακτίας που ενσωματώθηκε η κοινότητα Ελατούς με τον Καλλικρατικό Νόμο. Και με τους τρεις έχουμε χτίσει μια πολύ καλή σχέση.

Ο Δήμος Ναυπακτίας πήρε ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος 3Β προκειμένου να υλοποιήσει την επιθυμία του διαθέτη.

Η αρμοδιότητα για τα εθνικά κληροδοτήματα έχει πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εχουμε κάνει όλες τις συνεννοήσεις και με την Αποκεντρωμένη και με τους εκτελεστές της διαθήκης και έχουμε κάνει μία προσφυγή στο Εφετείο που δικάζεται το Δεκέμβριο στις 4.12.18.

Οι εκτελεστές της διαθήκης με αίτησή τους ζητούν να ανατεθεί στο Δήμο 3Β, η εντολή να συστήσει Δημοτικό Γηροκομείο ώστε να πραγματοποιηθεί η βούληση του αποβιώσαντος διαθέτη, άλλως επικουρικά να διοριστεί ο εν λόγω Δήμος φορέας διαχείρισης του υπό σύσταση ιδρύματος Γηροκομείου.

«Κατόπιν τούτου συμφωνούμε ως προς την ανάγκη επωφελέστερης και ασφαλέστερης αξιοποίησης της περιουσίας και κρίνουμε αναγκαία την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τους τρόπους που περιγράφονται, καθότι η κληρονομιά στερείται πόρων τόσο για την κατασκευή όσο και για την λειτουργία του με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση της βούλησης του διαθέτη», καταλήγουν στην αίτησή τους.

Έτσι ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο δήμαρχος δήλωσε ότι: «Υπάρχει ομόφωνο αίτημα των εκτελεστών της διαθήκης, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου ως θεματοφύλακας των εθνικών κληροδοτημάτων, όπου ζητούν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που εποπτεύει το Υπ. οικονομικών να κάνει παρέμβαση υπέρ του αιτήματος των εκτελεστών της διαθήκης στο δικαστήριο της 4/12/18. Και έρχεται ο Δήμος με πρόσθετη παρέμβαση στο Εφετείο, ως υποστηρικτής του αιτήματος των εκτελεστών της διαθήκης».

Αννα Μπουζιάνη

 


 

Δόξασον. Μετά από 35 χρόνια!

Επειδή ο δήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλλος μας έκανε την τιμή ν’ ανανγνωρίσει ότι έχουμε ασχοληθεί “κατά κόρον” με το Γηροκομείο, - πράγμα που τον τιμά για την ευθυκρισία του - πρέπει κάποια πράγματα να τα προσέξουμε, κάποια να τα διορθώσουμε κάποια να τα ενισχύσουμε.

Η αρθρογραφία μας έχει ξεκινήσει από το 1993. Ακολύθως, δεν αρκεστήκαμε στις επανειλημμένες δημοσιεύσεις μας που επαναφέραμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε κυβέρνηση το θέμα, αλλά κάναμε και προσωπικές παρεμβάσεις όταν βρίσκαμε ευκαιρία.

Δυστυχώς οι φίλοι Υπουργοί που ανέφερε δήμαρχος, δεν έκαναν τίποτα, παρ’ όλο που ήταν της αρμοδιότητάς τους και αρκούσε μια Υπουργική Απόφαση. Τους είχαμε φιλικά ενοχλήσει και “πλαγιοκοπήσει” αμφοτέρους. Συγκεκριμένα, όταν θέσαμε το θέμα στον Πέτρο Δούκα, εν ήδη δικαίου αιτήματος, λάβαμε την υπόσχεση να μεριμνήσει. Επειδή γνωρίζουμε ότι σπανίως οι υποσχέσεις των πολιτικών πραγματοποιούνται επί σοβαρών θεμάτων, κάναμε την πρώτη πλαγιοκόπηση με τον Βασίλη Οικονόμου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση. Πήρε μια απάντηση, που παρέπεμπε σε δικαστικές αποφάσεις. Μετά ένα χρόνο περίπου, και μετά από φιλική πίεσή μας, επανήλθε με νέα ερώτηση ο Β. Οικονόμου για να πάρει μια σχεδόν ενοχλημένη απάντηση.

Με την ανάληψη του Υφυπουργείου Οικονομικών από τον Αθ. Μπούρα, το 2009, επανήλθαμε. Κλείσαμε ραντεβού και τον επισκεφθήκαμε στο Υπουργείο, του εξέθεσα φιλικά και πιεστικά το θέμα και του ενεχείρισα σχετικό υπόμνημα τεκμηρίωσης. Έσπευσαν μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος δυο δημοτικοί σύμβουλοι (Δ. Κιούκης και Θ. Ρουσσάκης) μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τότε Ανδρέα Κάσδαγλη, να ...ενισχύσουν το αίτημα, να επισκεφθούν κι αυτοί τον Υπουργό. Δώσαμε τη δέουσα προβολή και σ’ αυτή την ενέργεια. Το κακό είναι ότι δέχθηκαν να προωθηθεί “νομοθετική ρύθμιση”, μετά τις επικείμενες εκλογές του 2009!

Πιστεύουμε ότι τώρα το θέμα θα επιλυθεί ευνοϊκά, από την παρούσα δημοτική αρχή, με τη σωστή, κατά την άποψή μας, μεθόδευση, όπως την ανέφερε ο δήμαρχος σε συνέργεια με την οικογένεια Διαμαντόπουλου - Κοσίδα και τη νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Αν χρειάζονται ενισχύσεις οιουδήποτε είδους, καθίσταται εύλογο ότι θα παρασχεθούν εκ μέρους μας προθύμως.

Κώστας Βενετσάνος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 guests και κανένα μέλος