Μέχρι ...χθες γνωρίζαμε ότι όταν έχεις βγάλει το αυτοκίνητό σου σε ακινησία, δεν χρειάζεται να το έχεις ασφαλισμένο. Αυτό πλέον άλλαξε, με ...καραμπόλα που ήρθε από Πορτογαλία.

Εν προκειμένω το Επικουρικό Κεφάλαιο της Πορτογαλίας άσκησε αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας του ζημιογόνου ανασφαλίστου οχήματος, το οποίο είχε σταθμεύσει αυτή στην αυλή του σπιτιού της, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε ενέργειες για την επίσημη απόσυρσή του από την κυκλοφορία.

Το όχημα πήρε ο γιος τής ιδιοκτήτριας εν αγνοία της και προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Η Αγωγή του Επικουρικού Κεφαλαίου έγινε δεκτή στην Πορτογαλλία και πλέον γενικεύεται ο κανόνας και ήρθε και στην Ελλάδα, βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας:

«Προδικαστική παραπομπή – Υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων – Οδηγία 72/166/ΕΟΚ – Άρθρο 3, παράγραφος 1 – Δεύτερη οδηγία 84/5/ΕΟΚ – Άρθρο 1, παράγραφος 4 – Υποχρεωτική σύναψη ασφαλιστικής συμβάσεως – Όχημα σταθμευμένο εντός ιδιόκτητου οικοπέδου – Δικαίωμα του οργανισμού αποζημιώσεως να ασκήσει αγωγή κατά του κυρίου μη ασφαλισμένου οχήματος».

Πηγή: Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, www.esd.gr

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξηγεί
 
 
Σύμφωνα λοιπόιν με το αρ. πρωτ. ΔΕΕΦ Β 1040412 ΕΞ 2016/10-3-16 έγγραφο της ΑΑΔΕ το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. μεταξύ των περιπτώσεων που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία συμπεριελήφθη και η περίπτωση «κατάσχεσης (υποχρεωτικής παρακράτησης) των στοιχείων κυκλοφορίας από αρμόδια δημόσια αρχή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως αυτό ορίζεται από διατάξεις νόμων».

Με το ίδιο έγγραφο διευκρινίστηκε ότι, δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας η αναγκαστική ακινησία από δημόσια αρχή ή αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος, όταν αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις, όπως η άμεση καταβολή διοικητικού προστίμου ή η ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου του οχήματος να επιστραφούν.

Μετά ταύτα, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων με οχήματα σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία. Η παρακράτηση αυτή δεν είναι δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 387 επισκέπτες και κανένα μέλος