η εκκλησία επιχειρεί  να κλείσει συμφωνία με Ρώσους επενδυτές για την “οικιστική αξιοποίηση"

 Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης (ΚΙ.ΠΟ.Β.) Χρήστος Διονυσόπουλος, Φιλόλογος-Ιστορικός-Αρχαιολόγος, κάτοικος Βουλιαγμένης επανέρχεται και μας κοινοποιεί επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Πολιτισμού και τη Δ/νση Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και κοινοποιεί στο Γραφείο Δημάρχου του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και στο Γραφείο Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα:

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ

Επισημαίνει δε στην επιστολή του:

«Περιουσία μας είναι. Ό,τι θέλουμε την κάνουμε», είχε πει κάποτε ο πατήρ Αντώνιος, ως διαχειριστής της Εκκλησιαστικής περιουσίας, όταν αγωνιζόμαστε να σώσουμε και τελικά σώσαμε τον θερινό Κιν/φο “ΑΚΤΗ” της Βουλιαγμένης από κατεδάφιση και μετατροπή του σε πολυκατοικία. Καταφέραμε τότε να κηρυχθεί “διατηρητέο ιστορικό μνημείο με χρήση κινηματογράφου”.

faskomilia genikiΤώρα η εκκλησία επιχειρεί να κλείσει συμφωνία με Ρώσους επενδυτές για την “οικιστική αξιοποίηση ενός τμήματος του λόφου της Φασκομηλιάς, πάνω από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης”. Προφανώς πρόκειται για το Ο.Τ. 79, γιατί η υπόλοιπη έκταση του λόφου έχει ενταχθεί, ύστερα από ενέργειές μας, σε Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, μαζί με τη Λίμνη, ως ευρύτερος περιβάλλων αυτήν χώρος. Επειδή το Π.Δ. του 2003 άφηνε εκτός της Ζώνης Απόλυτης Προστασίας το Ο.Τ. 79, ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να άρει την παράλειψή με νέο Π.Δ. καταθέτοντας στην αρμόδια υπηρεσία χάρτες του ΙΓΜΕ που αποδείκνυαν ότι η περιοχή αυτή είναι το πλέον ευαίσθητο γεωλογικά τμήμα της Φασκομηλιάς και ότι η ένταξή του στην προστατευμένη Ζώνη θεωρείται αναγκαία, καθώς γειτνιάζει άμεσα σχεδόν με τη Λίμνη. Επειδή η διαδικασία για την ένταξη καθυστερούσε παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, αποφασίσαμε να ζητήσουμε το 2013, από τη Γραμματεία του ΥΠ.ΠΟ, να κηρυχθεί, εκτός των άλλων περιοχών της Βουλιαγμένης, και ολόκληρος ο λόφος της Φασκομηλιάς, συμπεριλαμβανομένου και του Ο.Τ. 79, σε αρχαιολογικό χώρο Απόλυτης Προστασίας, καθώς είχαμε την πληροφορία ότι είχε βρεθεί κάπου στον λόφο μια αρχαία ελληνική επιγραφή. Όμως η εκπρόσωπος της τότε Γραμματέως απήντησε ότι η επιγραφή αυτή ήταν φερτή, δηλαδή δεν ανήκε στον χώρο της Φασκομηλιάς.

Καθώς όμως ερευνήσαμε αργότερα το θέμα, με την πολύτιμη συνδρομή Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι η απάντηση που είχαμε δεχθεί τότε δεν ήταν αληθής. Η επιγραφή υπάρχει στη Φασκομηλιά σκαλισμένη σε βράχο και μάλιστα έχει κακοποιηθεί, όπως μπορεί να δει κανείς στην προβαλλόμενη εικόνα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της έχει καλυφθεί από τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση μιας σύγχρονης τοπογραφικής στήλης!!!

Και είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλες επιγραφές στην περιοχή, καθώς έχουν βρεθεί παρόμοιες αρχαίες επιγραφές χαραγμένες επίσης στους βράχους (graffiti), με ονόματα προσώπων, τύπους πλοίων διαφόρων ειδών, παραστάσεις ιππέων, και δηλώνουν θέσεις που κατείχαν βοσκοί για τα κοπάδια τους, στον λόφο Μπαράκο της Βάρης (βλ. NAUTICAL ARCHAEOLOGY, 46.2 (2017) σελ. 382 κ.ε.). Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί εκεί 2000 περίπου graffiti του 6ου και 5ου αι. π.Χ., ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την επιγραφική επιστήμη και την πολιτική ιστορία της περιόδου αυτής, ενώ οι αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΖΗΤΑΜΕ

-Να κηρυχθούν οι λόφοι Φασκομηλιάς της Βουλιαγμένης και Μπαράκο της Βάρης σε αρχαιολογικούς χώρους Α. προστασίας προκειμένου να σωθούν από τυχόν αιφνιδιαστικές «οικιστικές αξιοποιήσεις» ή επικίνδυνες για τις αρχαιότητες «αναπλάσεις» της γης.

Ο Πρόεδρος της ΚΙ.ΠΟ.Β.

Χρ. Διονυσόπουλος

Φιλόλογος-Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Εμπειρογνώμων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλ/νης

σε θέματα αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας  

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ.: 2108962760, Fax: 6945857938

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 169 guests και κανένα μέλος