Η πρόταση με κοινό αποδέκτη το Μαρκόπουλο βρίσκει "εύφορο" έδαφος

Στα “σκαριά” βρίσκεται η συζήτηση - εκ νέου - της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου από Βάρκιζα και κάτω. Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψιν, έχουν γίνει πολλές κινήσεις για να λυθεί το θέμα, αλλά πάντα κάπου σκαλώνει.

Η λύση της Ψιττάλειας έχει απομακρυνθεί, οριστικά, για το Δήμο Σαρωνικού. Η κίνηση που έκανε ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, να δημιουργηθεί στα Καλύβια Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, που θα υποδεχθεί τα δικά τους λύματα, έφερε μεγάλες αντιδράσεις - ίσως κατευθυνόμενες - και το θέμα μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, έμεινε στάσιμο.

Η νέα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από την ΕΥΔΑΠ, και μάλιστα από καραμπόλα, είναι ο αποδέκτης της Χαμολιάς, το ΚΕΛ που είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχθεί τους Δήμους Παιανίας, Κρωπίας και του Αεροδρομίου καταλήγοντας στο Μαρκόπουλο.

Λέμε από καραμπόλα γιατί το θέμα κίνησε ο Δήμος Κρωπίας δια του δημάρχου του Δημήτρη Κιούση, με πρόταση προς την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να καλύψει προκειμένου να καλύψει αποχετευτικά όλο το δήμο του και την περιοχή της Αγίας Μαρίνας (7 χλμ παραλιακό μέτωπο) ώστε τα λύματα να οδηγηθούν στο ΚΕΛ της Παιανίας.

Η ΕΥΔΑΠ απάντησε με άλλη πρόταση και εκεί άρχισαν τα δύσκολα.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ απάντησε στο Δήμο Κρωπίας, ότι θα δεχθεί να οδηγηθούν τα λύματα της Αγ. Μαρίνας στο ΚΕΛ Παιανίας με την προϋπόθεση ότι θα μπουν μέσα και τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού.

Αυτό για το Δήμο Σαρωνικού είναι ευεργετικό, και προς στιγμήν φρέναρε η υπόθεση, από πλευράς Κορωπίου.

Ομως τελικά ο Δήμος Κρωπίας, αντιπρότεινε προκειμένου να δεχθεί και τα λύματα του Σαρωνικού να δημιουργηθεί και μικροβιακός σταθμός που σήμερα δεν προβλέπεται αλλά και ο αγωγός να προχωρήσει δύο χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα.

Την πρόταση απεδέχθη η ΕΥΔΑΠ και πιθανότατα οδηγούμαστε σε μία λύση μιας κατάστασης που βαλτώνει εδώ και χρόνια.

Στο ΚΕΛ Παιανίας βέβαια εμπλέκονται ήδη τρεις Δήμοι. Και αν μπει και ο Σαρωνικός είναι 4. Ο Δήμος Σαρωνικού δεν έχει κανένα λόγο να διαφωνήσει σε μια τέτοια λύση.

Ο Δήμος Κρωπίας την απεδέχθη με ομόφωνη απόφασή του στη δημοτική συνεδρίαση της 18/9/18, γιατί βγαίνει κερδισμένος αφού θα καλύψει όλη την επικράτεια του Δήμου του, θα προκύψει καλύτερη ποιότητα νερού στην έξοδό του (νερό άρδευσης) και μειώνει τους κινδύνους μιας περιβαλλοντικής ρύπανσης με την επέκταση του αγωγού, κάτι βέβαια που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Δήμο Μαρκοπούλου, που είναι ο αποδέκτης.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει προγραμματίσει Δημοτική Συνεδρίαση με το θέμα την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, όπου και θα αποφασίσουν. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης, μας απέστειλε την τοποθέτησή του επ’ αυτού την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω και στην οποία τονίζει ότι «θα επιμείνει στην αυτονόητη, σωστή και δίκαιη, γενική αρχή και θέση ότι: Κάθε Δήμος πρέπει να φέρει ο ίδιος, τα βάρη (και το συνακόλουθο, εύλογο πολιτικό κόστος), της ανάπτυξής του!»

Όμως ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης είναι ανοιχτό μυαλό καθώς και οι σύμβουλοι του Δήμου και το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές, ότι σε δύσκολα θέματα λειτουργούν πολύ ορθολογικά και πιστεύουμε ότι και τώρα το ίδιο θα πράξει το σώμα.

Άλλωστε όπως έγινε και σε προηγούμενο χρόνο, όταν κατακυρώθηκε η Χαμολιά ως αποδέκτης, το Μαρκόπουλο πήρε ανταποδοτικά που εξασφαλίζουν τα δίκτυα μεγάλου μέρους του Δήμου.

Oι Δήμου που εμπλέκονται πρέπει να να φυλάξουν με ευλάβεια, τον ορθολογισμό των αποφάσεών τους και να μην εμπλακούν σε προεκλογικούς ανταγωνισμούς...

Αννα Μπουζιάνη

 Η τοποθέτηση του Δημάρχου Μαρκοπούλου

 

 

Η θέση μου για το αποχετευτικό

methenitis«Να γνωρίσουμε επισήμως και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 28/9, ο Δήμος Μαρκοπούλου, στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, σχετικά με την Αποχέτευση των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, θα επιμείνει στην αυτονόητη, σωστή και δίκαιη, γενική αρχή και θέση ότι:

Κάθε Δήμος πρέπει να φέρει ο ίδιος, τα βάρη (και το συνακόλουθο, εύλογο πολιτικό κόστος), της ανάπτυξής του!

Ίσχυσε η ως άνω αρχή, για τον Δήμο Μαρκοπούλου, αυτονόητα, θα ισχύσει και για τον Δήμο Σαρωνικού!

Τα επεξεργασμένα λύματα, των παράλιων οικισμών του, προφανώς και θα έχουν τελικό Αποδέκτη, ΕΝΤΟΣ των διοικητικών ορίων, του ως άνω Δήμου και όχι την περιοχή της Χαμολιάς, του Δήμου μας, που ήδη πρόκειται να δεχθεί, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο και άλλων Οικισμών!

Στην κατεύθυνση αυτή, θα αναλάβουμε και θα εξαντλήσουμε, κάθε αναγκαία, πολιτική και νομική πρωτοβουλία!»

ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος