Δεν ελήφθησαν υπόψιν οι αιτήσεις των ενισταμένων και της Αποκεντρωμένης

Ενστάσεις κατοίκων για την αλλαγή χρήσεως γης στο κέντρο της Βούλας συζητήθηκαν στη δημοτική συνεδρίαση της 25/6/18. Οι ενστάσεις είχαν γίνει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής από οκτώ κατοίκους και άλλες προς το Δήμο 3Β, ζητώντας να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ευρεία γνωστοποίηση των κατοίκων και διαβούλευση, διότι δεν ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι ενστάσεις προς την Αποκεντρωμένη (6.3.18) και επεσήμαιναν ότι: «πουθενά, στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης (18.12.2017), που έλαβε την απόφαση, δεν υπήρχε αναφορά θέματος για αλλαγή χρήσης γης. Η απόφαση ελήφθη στο 2ο θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίαση με τίτλο: “Μελέτη Τροποποίησης Ρυμοτομικού Σχεδίου οδών Ποσειδώνος - Βασ. Παύλου”.

Παρακαλούμε, παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η απόφαση του Δήμου είναι γνωμοδοτική, να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να επανέλθει το θέμα στο Δήμο, προκειμένου να συζητηθεί μετά από ευρεία γνωστοποίηση».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέπεμψε την απόφαση προς το Δήμο με έγγραφό της (26.3.18), ο Δήμος δεν ενήργησε και επανήλθε η Αποκεντρωμένη με νέο έγγραφο (7.6.18 αρ.πρ.οι. 47336/16983), επισημαίνοντας «επειδή έχει παρέλθει χρόνος πλέον του διμήνου, παρακαλούμε να εξετάσετε τα διαλαμβανόμενα στην εν λόγω ένσταση και να ενημερώσετε σχετικά τους ενδιαφερόμενους και την υπηρεσίας μας. Συγκεκριμένα παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 154 του Π.Δ. 14/1999 (Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας) καθ’ όσον αφορά την ενημέρωση των ενδιαφερομένων»...

Αλλες τέσσερις ενστάσεις είχαν κατατεθεί κατευθείαν στη Δημοτική Αρχή.

 

Oι ενιστάμενοι δεν γνώριζαν τη συζήτηση στο Δ.Σ.

Το παράδοξο είναι ότι οι ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη σημειώνουν ότι δεν έγινε ενημέρωση Συλλόγων, φορέων και κατοίκων και γι’ αυτό άλλωστε η Αποκεντρωμένη την επέστρεψε.

Στη Δημοτική συνεδρίαση (25.6.18) όπου συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν οι ενστάσεις, κανένας από τους ενιστάμενους δεν είχε ενημερωθεί ότι θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μας διαβεβαίωσαν.

Δηλαδή, η Δημοτική Αρχή με μια συνοπτική διαδικασία, και ενοχλημένη θα έλεγα, απέρριψε τις ενστάσεις χωρίς να έχει ενεργήσει σε ευρεία γνωστοποίηση των κατοίκων, χωρίς καν να ειδοποιήσει τους ενιστάμενους, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι.

Στο εισηγητικό δε της υπηρεσίας του Δήμου, αιτιώνται ότι «ουδεμία τροποποίηση χρήσεων γης επέρχεται με την εν λόγω απόφαση. Παρά μόνον εξειδικεύονται οι ήδη επιτρεπόμενες και υφιστάμενες χρήσεις γης, δηλαδή τα ήδη επιτρεπόμενα καταστήματα στις θέσεις οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί με το ΦΕΚ 716Δ/1985».

σ.σ. μου θυμίζει η υπηρεσία την πολυγλωσσία των μνημονιακών, που αλλάζουν ονομασία κάθε τόσο για να μην καταλαβαίνει ο λαός τι του λένε (η τρόικα έγινε θεσμοί, οι θεσμοί έγιναν εποπτεία κ.λπ).

Δηλαδή ποια εξειδίκευση γίνεται για πράδειγμα, στο Γυμναστήριο επί της Βασ. Παύλου;

Αντιγράφοντας από τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης (18/12/2017) δια στόματος δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου: «δραττόμεθα της ευκαιρίας να πάμε εμείς να προσδιορίσουμε με δική μας ρύθμιση, τα οποία είναι μόνο τα υφιστάμενα, δεν προσθέτουμε καμμία νέα χρήση, τις υφιστάμενες οι οποίες βρίσκονται υπ’ ατμόν (σ.σ. τα παράνομα δηλαδή), παραδείγματος χάριν σήμερα υπάρχει ένα γυμναστήριο στην περιοχή, όχι τρία, ένα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή διαδικασία όπου αυτό το ένα γυμναστήριο, βρίσκεται στη διαδικασία να κλείσει από την Περιφέρεια, γιατί δεν προβλέπεται.

σ.σ. τώρα, εφόσον περάσει η αλλαγή χρήσης θα ...προβλέπεται.

doukas kΚαι όπως επεσήμανε ένας εκ των ενισταμένων, ο Κώστας Δούκας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που του έδωσαν το λόγο, αλλά κόντεψε να του έρθει εγκεφαλικό από τις αλλεπάλληλες αιχμηρές παρεμβάσεις του δημάρχου: «Η δικαιολογία ότι έτσι νομιμοποιούνται οι παράνομες εμπορικές χρήσεις της Βασ. Παύλου είναι αφελής έως ανήθικη. Πού ακούστηκε να θες να νομιμοποιήσεις σούπερ μάρκετ με άδεια ψητοπωλείου πουλερικών ή γυμναστήριο με παράνομη άδεια μη επιτρεπόμενης χρήσης και επιπλέον 600 τμ αυθαίρετης δόμησης ή κλείσιμο πιλοτίς ή μετατροπή μη δομούμενων οικοπέδων σε δομήσιμα ή παλαιότερα κατάργηση οδών και προσκύρωση τεράστιων οικοπέδων κλπ κλπ».

Ο δήμαρχος κατέληξε: «Είναι μία επί τα βελτίω εξέλιξη και όχι επί τα χείρω. απλά και μόνο επειδή το θέμα των χρήσεων γης για ένα μεγάλο σημείο δικαίως έχει δαιμονοποιηθεί γίνεται μια συστηματικότατη εκμετάλλευση και προσπάθεια τρόμου και φοβίας στον κόσμο. Είναι λάθος».

Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Π.Δ.

Για να δούμε όμως, ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του αρθ. 154 του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 14/1999, που τους ρωτάει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

Αντιγράφουμε: «5. Καμία τροποποίηση εγκεκριμένου σχεδίου δεν πρέπει να υποβάλλεται για έγκριση στην αρμόδια αρχή αν δεν δικαιολογείται από κάποια κοινή ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πρέπει πάντοτε να ενημερώνονται όταν πρόκειται για μικρής έκτασης εντοπισμένες τροποποιήσεις και δυσδικαιολόγητες από την παραπάνω άποψη (δηλαδή μετατόπιση ή κατάργηση οδού, διάνοιξη οδού σε οικοδομικό τετράγωνο κ.τ.λ.). Για το λόγο αυτό πρέπει να καλούνται από το δήμο ή την κοινότητα σύμφωνα με τις σχετικές για την κοινοποίηση διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και να βεβαιώνεται υπεύθυνα από το δήμο ή την κοινότητα η πρόσκληση όλων αυτών.

Εκτός από την πρόσκληση αυτή, επιβάλλεται να δημοσιευθεί η τροποποίηση που μελετάται δύο συνεχόμενες φορές σε δύο τοπικές εφημερίδες».

Κοιτώντας πίσω, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, πιστεύουμε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του Προεδρικού διατάγματος που επικαλούνται και οι υπηρεσίες του Δήμου.

«Τα τραπεζοκαθίσματα είναι μέσα στην πρασιά του. Δεν έλαβε καμία άδεια από το Δήμο.Τώρα για το θέμα της μουσικής και των μουσικών οργάνων υπάρχει μία κανονιστική στο Δήμο που νομίζω ότι επιβάλλει μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα, που προφανώς δεν το τηρεί ο συγκεκριμένος», ήταν η απάντηση της διευθύντριας της Πολεοδομίας Π. Ηλιοπούλου, σε κάτοικο που ταλαιπωρείται από το μπαρ - κάβα, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου!

Παραμένουμε με την απορία· κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που βγάζει τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο (πρασιά) και παίζει μουσική μέχρι τις 2 και τα μεσάνυχτα, δεν παίρνει άδεια;;;

――――――――

Να παραμείνει στο Ελληνικό το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ

Ψήφισμα να μείνουν στο Ελληνικό οι εγκαταστάσεις του ΟΑΣΑ, πρότεινε ο δήμαρχος να εκδόσουν, μετά από αίτημα του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων του ΟΑΣΑ ή να δοθεί χρόνος έως ότου βρεθεί κατάλληλος χώρος στην ευρύτερη περιοχή.

«Αβάντα σε συνδικαλιστικό φορέα» τη χαρακτήρισε ο Δημ. Δαβάκης, γιατί όπως δήλωσε, από πληροφορίες που άντλησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Σκουμπούρη, το αμαξοστάσιο ήδη έχει μεταφερθεί.

«Τα αυτοκίνητα της νοτιοανατολικής Αττικής δεν μπορεί να πηγαίνουν στη Δυτική. Ολες οι υποδομές που βρίσκονται στο Ελληνικό και εξυπηρετούν την περιοχή πρέπει να παραμείνουν εκεί», πρότεινε ο Θ. Ματόπουλος.

«Εχουν κοπεί ήδη 19 δρομολόγια. Το αν επηρεάζει το δήμο μας, σαφώς και επηρεάζει. Μιλάμε για 800 εργαζόμενους και 450 οχήματα. Είναι ο βασικός πυλώνας μεταφορών στο λεκανοπέδιο και είναι εκ των ουκ άνευ να του ζητάνε να φύγει χωρίς να έχουν προβλέψει πού θα πάει», επεσήμανε ο Κώστας Πασακυριάκος.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 439 επισκέπτες και κανένα μέλος