Είναι ΣΩΣΤΟ ο πιστοποιημένος ναυαγοσώστης να μην είναι εκπαιδευμένος να κάνει τεχνητή αναπνοή;

Το καλοκαίρι φτάνει. Θέλουμε να κολυμπήσουμε στη θάλασσα με ασφάλεια; Ναι! Θα προτιμήσουμε παραλίες με ναυαγοσώστη; Ναι! Είναι όμως ο ναυαγοσώστης κατάλληλα εκπαιδευμένος για να μας σώσει; Όχι! Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από όλους τους βουλευτές να κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 31/2018).

 

Στην έκκλησή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί Βουλευτές, ρώτησαν ένα σοφό "τι είναι ΝΟΜΙΜΟΝ;".

Αυτός απάντησε: "Διάβασε την λέξη ανάποδα".

Είναι ΣΩΣΤΟ ο πιστοποιημένος ναυαγοσώστης να μην είναι εκπαιδευμένος να κάνει τεχνητή αναπνοή στο παιδί σου αν πνιγεί στην θάλασσα; Όχι. Είναι όμως ΝΟΜΙΜΟΝ βάση του Π.Δ. 31/2018 που περιέχει αυτήν και δεκάδες παρόμοιες παραλείψεις. Η πρόληψη πνιγμών, μας αφορά όλους (δημογραφικά, υγειονομικά, τουριστικά, βαθιά ηθικά).

Βάση του Π.Δ. 31/2018, ο ναυαγοσώστης ΔΕΝ οφείλει να λάβει εκπαίδευση γι’ αυτά που κάθε λουόμενος θα θεωρούσε "στοιχειώδη". Για παράδειγμα δεν εκπαιδεύεται στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη παιδιών, στην αντιμετώπιση λουομένων με αναπηρία (ΑμεΑ), θέση ανάνηψης, πρωτοβάθμιο έλεγχο, ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή (από απόφραξη αεραγωγού από μια μπουκιά ψωμί που μπορεί να τρώει), διαβήτη, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από θαλάσσια ζωή (αχινοί, τσούχτρες κτλ).

Σωρεία δημοσιεύσεων κυκλοφορούν με κριτική ανθρώπων του χώρου για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το νέο Π.Δ. 31.2018.

Ο Στάθης Αβραμίδης, DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD, ασχολείται με την πρόληψη τραυματισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής (Ν. 407/90) στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην ΕΟΥΔΑ. Βραβεύτηκε x2 από το Παγκόσμιο Hall of Fame Κολύμβησης και x3 από την Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης «για την εξέχουσα παγκόσμια συνεισφορά του στην ναυαγοσωστική». Το World Open Water Swimming Association τον κατατάσσει στους 50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους στην Ιστορία της Κολύμβησης. Έγραψε 16 βιβλία εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής. www.stathisavramidis.blogspot.gr.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και κανένα μέλος