Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε.Α.Α., ως της Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2018, σε συνεργασία με την ανάδοχο κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών, αποφάσισε και υλοποιεί από τη Δευτέρα 23.04.2018 την 1η επίγεια εφαρμογής ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Οι εφαρμογές ψεκασμών υλοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό και τη σύμβαση, με εγκεκριμένο βιολογικό προνυμφοκτόνο σκεύασμα στις περιοχές ψεκασμού, που είναι κυρίως στο Μαραθώνα (Σχινιά, Μπρέξιζα), στον Ωρωπό (Ασωπό), στο Μαρκόπουλο (Βραυρώνα), στα Σπάτα-Αρτέμιδα (Αλυκή).

 

Ο Δήμος 3Β ψεκάζει

Ξεκίνησαν οι εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών και στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Επτά, συνολικά εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών (ψεκασμοί) έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τη θερινή περίοδο του 2018. Την Παρασκευή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή σε επιλεγμένες θέσεις με στάσιμα νερά και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όπου κυρίως αναπτύσσονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Τα κουνούπια αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη Δημόσια υγεία λόγω της δράσης τους ως διαβιβαστές, στην εξάπλωση ασθενειών όπως ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός κ.α. Πρόσφατα μια αναδυόμενη λοιμώδης νόσος, που οφείλεται στον ιό Zika, προστέθηκε στον κατάλογο των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια.

Εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους, ανάλογα με το είδος τους, είναι περιοχές με φυσικές ή τεχνητές συλλογές γλυκού ή υφάλμυρου νερού, στάσιμου ή χαμηλής ροής, πολύ μικρές συλλογές στάσιμου νερού (π.χ. βαρέλια, ανθοδοχεία, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες κτλ), ακόμη και εδάφη με αυξημένη υγρασία.

Πέραν των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, τα κουνούπια αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στις περιοχές όπου ενδημούν.

 

Ο Δήμος Διονύσου ψεκάζει

Η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ολοκληρώθηκε έγκαιρα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Διονύσου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εφαρμογής πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χώρους ρεμάτων, σε φρεάτια όμβριων υδάτων και σε άλλους δημόσιους χώρους, για τον εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και όπου ανιχνεύτηκαν υδατοσυλλογές, πραγματοποιήθηκε εφαρμογή προνυμφοκτονίας.

Το συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι (6) εφαρμογές και αφορά σε χώρους φρεατίων όμβριων υδάτων, σε οδούς και σε ρέματα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Διονύσου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Εκτός όμως από τα ψεκάσματα των Δήμων θα πρέπει και εμείς ως κάτοικοι, όπου έχουμε ανοιχτά ύδατα, (συντριβάνια, πισίνες, στάσιμα νερά) θα πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Να ελέγχονται τα φίλτρα καθαρισμού της πισίνας, να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, να καλύπτουμε τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων με σήτες, για να αποφευχθεί εγκατάσταση εστίας προνυμφών.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 273 guests και κανένα μέλος