Αξιοποίηση των λιμανιών Ραφήνας και Λαυρίου, Μέσα μεταφοράς, Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το διήμερο 31/3 & 1/4/18, με μία πλειάδα ομιλητών της κυβέρνησης. Το κλείσιμο του συνεδρίου έκανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ένα γεμάτο διήμερο, όπου παρήλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσαμε να πούμε.

Τους 13 Δήμους της Ανατ. Αττικής εκπροσώπησε ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, με κοινή απόφασή τους.

12o perifer loukas
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο οικοδεσπότης δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημ. Λουκάς. Παρεμβάσεις έκαναν και άλλοι δήμαρχοι, αλλά και φορείς.

Τα συμπεράσματα ανέδειξαν το Δήμο Λαυρεωτικής σε κύριο πρωταγωνιστή και είναι άκρως αισιόδοξα για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου.

Πολλά είδαμε και πολλά ακούσαμε. Τί θα υλοποιηθεί από αυτά είναι ένα ερωτηματικό. Κάτι που το επεσήμαναν πολλοί ομιλητές. Να μη μήνουν στις εξαγγελίες, αλλά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

«...δε μπορεί να μη συζητήσουμε το θέμα των Αστικών Μεταφορών για την Ανατολική Αττική, που έχει μείνει στο «προχθές» της χώρας, όχι στο «χθες». Της γκρίζας επίσης λειτουργίας των ΚΤΕΛ -και μία που είναι και η Ρένα Δούρου εδώ-, δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μη διασυνδέονται οι σταθμοί των Μέσων Σταθερής Τροχιάς με τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, και δε μπορεί, τα ΚΤΕΛ να ξεκινάνε από τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, όταν έχουμε κάνει τέτοια έργα στον Προαστιακό και στο Μετρό και να καταλήγουν στο Πεδίο του Άρεως», είπε ο αρμόδιος Υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

― Σύνδεση εθνικών λιμένων με μέσα σταθερής τροχιάς. H πρωθυπουργική εξαγγελία για επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου από το Σταθμό Κορωπίου με 6 ενδιάμεσους Σταθμούς (Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δακαλειό, Θορικό, Λαύριο) και της Αττικής Οδού προς το εθνικό λιμάνι Λαυρίου, ενοποιεί όλη την αναπτυξιακή πρόταση για τη Λαυρεωτική και την Ανατολική Αττική σε συνάρτηση με την Πρωτεύουσα και το Εθνικό Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

― Βελτίωση της οδού Μαρκοπούλου - Λαυρίου με 6 ανισόδεπους κόσμους (3 είσοδοι προς Κερατέα και οι υπόλοιποι προς Δασκαλειό, Βρωμοπούσι, Περιγιάλι)και παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της λεωφόρου προς το λιμάνι

― Σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του Περιφερειακού Παρακαμπτηρίου αυτοκινητοδρόμου δυτικά της πόλης Λαυρίου προς το Λιμάνι (κόμβος στην Ολύμπικ Μαρίν) και στη συνέχεια προς το Σούνιο.

― Εργασίες συντήρησης και ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Βουλιαγμένη έως Σούνιο με τοποθέτηση διαχωριστικού διαζώματος στη μέση του οδοστρώματος, καθώς και κατασκευή 8 κυκλικών κόμβων για ασφαλή αναστροφή.

Τα έργα αυτά είναι μέρος των συνδυασμένων μεταφορών της χώρας, θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων, ως έργα μείζονος σημασίας, όπως τα εξήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και το επιβεβαίωσε - θα λέγαμε - και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο του συνεδρίου.

Αντίστοιχα, η βελτίωση και ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου με συμπληρωματικά έργα επέκτασής του και προστασία του από το νοτιά, η λειτουργία του ως τουριστικού (κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής) και επιβατηγού λιμένα καθώς και η δημιουργία υδατοδρομίου αποτελούν αναγκαία έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

― Κατόπιν κοινής σύσκεψης Υπουργείου Ναυτιλίας-ΤΑΥΠΕΔ-ΟΛΛ.ΑΕ με το Δήμο Λαυρεωτικής, πρόκειται να παραχωρηθούν στο Δήμο οι παραλίες (Βρωμοπούσι, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Θορικό, Κομομπίλι, Οξυγόνο, Πέρδικα, Λεγραινά) που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.

― Καθημερινή διασύνδεση ανά ημίωρο του Λιμένα και της πόλης Λαυρίου, Κερατέας, καθώς και των άλλων πόλεων των Μεσογείων, μέσω του ΚΤΕΛ (με υπαγωγή στον ΟΑΣΑ), απευθείας με τον σταθμό Προαστιακού στο Κορωπί και το αεροδρόμιο και τους άλλους σταθμούς του Προαστιακού και του Μετρό με φθηνότερο εισητήριο.

― Διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου του Μαραθώνα με το Ναό του Ποσειδώνα και το αρχαίο θέατρο του Θορικού με ενδιάμεσους σταθμούς τους υπόλοιπους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μεσογείων και φυσικά με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.

Ολοκλήρωση του αναστηλωτικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού στο αρχαίο Θέατρο Θορικού αλλά και στο ευρύτερο όμορο αρχαιολογικό πάρκο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

― Ολοκλήρωση ενεργειών και διαδικασιών από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, για τη λειτουργία του αρχαιολογικού καταδυτικού πάρκου Λαυρεωτικής σε αρχαία ναυάγια από το Σούνιο, Λαύριο, Μακρόνησο μέχρι το Δασκαλειό. Ένταξη της Μακρονήσου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και υπαγωγή της στο Δήμο Λαυρεωτικής.

 

Τη χρηματοδότηση εκτέλεσης 3 πολύ σημαντικών έργων από το ΠΔΕ του ΥΠΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Σπίρτζης ειδικά για τη Λαυρεωτική:

«Από εδώ και στο εξής η δική μας επιμελής φροντίδα θα είναι ο διαρκής διάλογος με την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη και ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί», δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής.

Παρεμβάσεις Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου

Παρεμβάσεις τόσο στην ειδική θεματική συνεδρία της Παρασκευής 30/3 για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση όσο και στις δύο πρωινές θεματικές συνεδρίες του Σαββάτου 31/3 έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στην Ανατ. Αττική και στους 13 Δήμους της, με πόρους της Περιφέρειας, από το ΕΣΠΑ και από κρατικά κονδύλια.

Σημείωσε όμως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών μια και οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν πάρα πολλά από αυτά που η ίδια η ζωή επιτάσσει σε όλους τους τομείς της τοπικής ανάπτυξης.

Η Ανατολική Αττική κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρη την Αττική και θα πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί. Βασικές της καλλιέργειες είναι το αμπέλι, η ελιά, το φιστίκι, τα σύκα, τα κηπευτικά, τα άνθη και λίγα δημητριακά, τόνισε όσον αφορά την αγροτική οικονομία, αλλά και την αλιεία και τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία.

Στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα σχέδια πόλεως και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και να προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, η οικονομία της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγοραπωλησία γης και την οικοδομική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία για την ανάρτηση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη λύση στο θέμα της αποχέτευσης για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο κατασκευής έργων, με μοναδική εκκρεμότητα το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, πρότεινε τη διοργάνωση οργανωμένης ημερίδας στην Ανατολική Αττική με μοναδικά θέματα συζήτησης τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποχέτευση.

Ευθύνη όλων, κατέληξε, η υλοποίηση των εξαγγελιών και συμπερασμάτων του συνεδρίου.

Kλεισθένηςαπό τη Ρένα Δούρου

12o perifer dourou
Η Περιφερειάρχης, τη δέυτερη ημέρα του συνεδρίου, στο κλείσμο, έθεσε το θέμα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Πρότεινε μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις αυτές να ονομασθούν “Κλεισθένης”.

«Είναι μεταρρυθμίσεις που χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να δώσουν διεξόδους και λύσεις. Να βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία και το άλλοθί της, τη διαφθορά. Για το λόγο αυτό και πρότεινα να πάρουν οι μεταρρυθμίσεις το όνομα του Κλεισθένη. Του ανθρώπου που σφράγισε την Ιστορία καθώς με τις ριζοσπαστικές για την εποχή του μεταρρυθμίσεις, διεύρυνε τα δικαιώματα και τη συμμετοχικότητα των πολιτών στους θεσμούς, ιδρύοντας την Αθηναϊκή Δημοκρατία», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

 

«Σπουδαία και πρωτόγνωρη υπόθεση για τον τόπο», χαρακτήρισε η ίδια τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, επισημαίνοντας ότι για «πρώτη φορά τον πρώτο λόγο για το που θα πάει η χώρα δεν τον έχουν τεχνοκράτες ή διάφοροι σύμβουλοι αλλά οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι αλιείς, οι νέοι επιχειρηματίες, οι φορείς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας».

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες παραγωγικής ανάπτυξης της Ανατ. Αττικής, που μπορούν να την καταστήσουν «πόλο έλξης σε οικονομικό, επενδυτικό, τουριστικό επίπεδο», και έφερε για παράδειγμα τη δημιουργία ενάλιου καταδυτικού πάρκου. «Προϋπόθεση είναι να προχωρήσει άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση που έχουμε ζητήσει ως Περιφέρεια», επεσήμανε.

Μιλώντας, για τα έργα της Περιφέρειας στην Ανατολική Αττική, σημείωσε ότι σήμερα «εκτελούμε 60 έργα, 34 εκατομμυρίων ευρώ ενώ προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση άλλων 125 έργων συνολικού προϋπολογισμού 129 εκατομμυρίων ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης τόνισε:

«...σε χρόνο – ρεκόρ, αλλάξαμε τον Περιφερειακό σχεδιασμό – κάτι, που θυμίζω, όφειλε να είχε γίνει από το 2006. Δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με τους δημάρχους, που εκπόνησαν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, ένα νέο νομικό πλαίσιο, που εναρμονίζεται με τον εθνικό σχεδιασμό και με τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι όμως σήμερα, ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού, επιχειρούν να τον υπονομεύσουν....

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, και το επαναλαμβάνω σήμερα μπροστά σας, από εδώ, από την πόλη των Λαυρεωτικών, την εμβληματική πόλη που με τους αγώνες της ανέδειξε τη σημασία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, εκείνων που τροφοδοτούν κάθε είδους λαϊκισμούς και φασισμούς, είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι, να χαλάσουμε τα σχέδια όλων εκείνων που καταστροφολογούν και υπονομεύουν.

Εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη συλλογική προσπάθεια που κτίζουμε συστηματικά εδώ και 3.5 χρόνια, για τους πολίτες, το περιβάλλον, για ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, για το μέλλον των παιδιών μας.

Πολλοί ήταν οι πολίτες που έκαναν παρεμβάσεις τονίζοντας   την επικινδυνότητα των σκουπιδιών, των ανεξέλεγκτων βιολογικών καθαρισμών καθώς και των αυθαίρετων κατασκευών που πλημμυρίζουν τις παραλίες.

Παρέμβαση του ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ στην παρέμβασή του εστίασε σε τέσσερα καυτά προβλήματα, όπως:

α. βιολογικός καθαρισμός στο Δήμο Ωρωπού, το οποίο σαράντα χρόνια τώρα ...λύνεται και παραμένει άλυτο. Πέντε φορές έχουν ανατεθεί οι μελέτες, με ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε φορά να πετιέται ...στα

σκουπίδια και δυστυχώς ακόμη τα λύματα κυκλοφορούν ανενόχλητα στους δρόμους του Δήμου.

β. το θέμα των σκουπιδιών, που παραμένει μια πληγή στην Αττική.

Επειδή το Γραμματικό αντιδρά, εκπρόσωπος του ΕΣΔΝΑ έριξε την ...βόμβα της δημιουργίας ενός νέου Γραμματικού στον Ωρωπό. Εν τούτοις το ΕΜΑΚ (Ανακύκλωσης στη Φυλή) ανακυκλώνει μόλις το 10% των ανακυκλώσιμων υλικών, το δε υπόλοιπο πηγαίνει στον ΧΥΤΑ της Φυλής.  

γ. να λειτουργήσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες της Αττικής.

δ. να γίνεται πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος στο δίκτυο ύδρευσης   του Δήμου της Ανατολικής Αττικής.   Πρόσφατη μελέτη του ΠΑΚΟΕ έδειξε ότι στον Κάλαμο βρέθηκε το επικίνδυνο μικρόβιο ψευδομονάδα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 369 επισκέπτες και κανένα μέλος