Μεγαλύτερη ζημιά για τα Σπάτα απ’ ότι το Αεροδρόμιο
“Κόκκινη γραμμή” βάζει ο Δήμαρχος Αθ. Τούντας

ΝΕΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ


Μεγαλύτερη ζημιά για τα Σπάτα απ’ ότι το Αεροδρόμιο


“Κόκκινη γραμμή” βάζει ο Δήμαρχος Αθ. Τούντας

 

Οι νέοι οδικοί άξονες απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων, με μοναδικό θέμα λόγω της σοβαρότητάς του.

Πρέπει να ομολογήσω, ότι είχα καιρό να δω τόσο άψογη συνεδρίαση. Όχι μόνο από πλευράς προέδρου και Δημάρχου, αλλά από όλο το σώμα του Δ.Σ. και από το ακροατήριο το οποίο ήταν πολυπληθές. Κανείς δεν διέκοπτε κανέναν. Δεν μιλούσαν δύο μαζί. Και κάποια στιγμή που πήγε να γίνει μία αντιπαράθεση ενός δημότη από το ακροατήριο με δημοτικό σύμβουλο, παρενέβη ο Δήμαρχος και παρακάλεσε να μη γίνεται αναφορά στο παρελθόν. «Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, σας παρακαλώ πάρα πολύ, μη συνεχίζετε».


Η εισήγηση, που είχε μοιραστεί στους συμβούλους και διαβάστηκε, προερχόταν από επιτροπή που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό και αποτελείτο από δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους του Δήμου.

Το σώμα είχε κάνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα, είχε ενημερώσει πολίτες και φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν καταθέσει έγγραφες προτάσεις στο προεδρείο, οι οποίες διαβάστηκαν.

Μετά το πέρας της εισήγησης ο πρόεδρος διάβασε τις προτάσεις. Κάποιες από φορείς,  κάποιες από κατοίκους.  Αλλοι συμφωνούσαν με την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ, άλλοι ζητούσαν εναλλακτική λύση και άλλοι ζητούσαν μετατόπιση του άξονα Πικερμίου.

Ο Δήμαρχος Αθ. Τούντας επεσήμαναι ότι η εισήγηση της Επιτροπής πρέπει να συμπληρωθεί και με κάποιες άλλες προτάσεις και κατέθεσε τη δική του θέση: «Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός που γίνεται μέχρι τώρα, όσον αφορά τη νέα Αττική Οδό, τον Προαστιακό και η μελέτη του ρέματος Ραφήνας είναι μια ζημιά μεγαλύτερη από αυτή του Αεροδρομίου. Δεν κινδυνολογώ, δυστυχώς έτσι είναι».

Μίλησε για «κόκκινη γραμμή», το άκρον άωτον δηλαδή. Εκεί που δεν πάει παρακάτω.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν 3 διαδοχικά αναχώματα στην περιοχή των Σπάτων.

Τα δύο τυφλά τμήματα ένα στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου και ένα στη Λ. Μαραθώνος. Και τρίτο αν δεν συνδεθεί τώρα η πόλη των Σπάτων με τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου, αυτά για μένα είναι “κόκκινο γραμμή”», επεσήμανε  ο δήμαρχος και συνέχισε: «Το τρίτο και σημαντικό είναι η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Είναι 3 θέματα τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα».

Και απευθυνόμενος στο σώμα ρώτησε και ζήτησε τις απόψεις τους:

1. Τι και μέχρι πού δεχόμαστε,

2. Τι θα κάνουμε εάν συντελεστεί αυτό.


Η Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κωφεύει κυριολεκτικά στις παρακλήσεις μας για μια συνάντηση. Εάν λοιπόν γίνει αυτό το πράγμα τι θα κάνουμε. Θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εντάξει. Όμως υπάρχει κάποια άλλη μορφή αγώνα που μπορεί κανείς να προχωρήσει;


Στη συνέχεια μίλησε ο Δημήτρης Κανάκης, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή, δείχνοντας την ανακολουθία της πολιτείας και την οπισθοδρόμηση. Θεώρησε χρήσιμο να κωδικοποιηθούν όλες οι ενέργειες που έχουν συσταθεί και τροποποιηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι σήμερα για τα προβλήματα της περιοχής και έκανε την παρουσίασή τους αποδεικνύοντας τη γύμνια της κρατικής διοίκησης.

Κατά τ’ άλλα δεν διαφωνεί με την παρούσα πρόταση – όπως την παρουσίασε η εισήγηση, των οδικών αξόνων.


Επεσήμανε δε ότι: «ότι αυτό το δρόμο προσπαθούν να επεκτείνουν τη φάτσα του Αεροδρομίου στη Λεωφ. Μαραθώνος. Να μου το θυμηθείτε αυτό και μακάρι να βγω ψεύτης».

…Ο σχεδιασμός γίνεται έτσι ώστε η περιοχή η δική μας να ενσωματωθεί στο Αεροδρόμιο και στη ζώνη περιορισμένης ανάπτυξης.

Ο Αντρέας Παυλίδης, ο μικρότερος δημοτικός σύμβουλος, δεν κοίταξε καν την εισήγηση της επιτροπής, όπως είπε: «γιατί όλο το έργο είναι “κόκκινη γραμμή”. Ολοι θέλουμε μια ήπια οικιστική ανάπτυξη», τόνισε.


Ο Νίκος Παπαχρήστου τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Ηρθε ένα καινούργιο έργο στην περιοχή μας που θα έχει επίδραση στα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό το έργο μαζί με το Αεροδρόμιο θα αποτελέσει τους σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης ή υποβάθμισης της περιοχής.

Αυτός ο σχεδιασμός φτιάχνει μία πόλη που θα είναι η καρδιά των Μεσογείων. Με όλα τα καλά και τα κακά που πρέπει να προλάβουμε. Για να γίνει η πόλη μας η ηγέτιδα της περιοχής, με οδικούς άξονες γύρω από την πόλη είναι συγκοινωνιακά ό,τι το καλύτερο. Να δουλέψουμε σαν εργαλεία τους άξονες προς όφελος της πόλης.

Αυτό το έργο θα δώσει τη σύνδεση με την Εθνική Οδό.


Ο Χρήστος Μάρκου αντέτεινε σ’ αυτά που είπε ο Ν. Παπαχρήστου κατ’ ουσίαν. Τα είδε από τελείως διαφορετική σκοπιά. «Πώς μπορεί να είναι η καρδιά των Μεσογείων μια πόλη που της χτίζεις το τείχος του Βερολίνου και πάνω στο τείχος βάζεις γυάλινα  πετάσματα και ζωγραφίζεις πουλιά.

Εχω σοβαρές επιφυλάξεις για να μην πω άρνηση με το σχεδιασμό όπως αυτός παρουσιάζεται. Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν θα ωφελήσει τα Σπάτα, δεν ωφελεί ούτε  την ανάπτυξη ούτε την οικονομία της πόλης. Αντίθετα περιορίζει την ανάπτυξη, διευκολύνει μονάχα το Αεροδρόμιο και δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα με τον τρόπο κατασκευής. Τριπλασιάζει την έκταση του Αεροδρομίου (πιθανόν να φτάσει και μέχρι τη Μαραθώνος), γίνεται ο παντοκράτορας στην Ανατ. Αττική.

Μια πόλη που θα βρίσκεται σε ένα τρίποδο κλειστών οδικών αξόνων, χωρίς καμία διέξοδο, όπου θα εισπράττει τι; Τότε θα γίνουμε πραγματικό νησί.


Ο πρ. δήμαρχος Αντ. Τούντας επεσήμανε ότι «μας καλούν για τους περιβαλλοντικούς όρους, όχι για το έργο. Μας αγνοούν και γι’ αυτό πρέπει να μη το συζητήσουμε, να αντιδράσουμε. Να καταψηφιστεί η μελέτη και να συνεχίσουμε αύριο με παραστάσεις. Να χαράξουμε μορφή αγώνα για να ωφεληθεί η πόλη».


Ο Γ. Γεώργας επεσήμανε ότι  “…Το έργο θα γίνει γιατί θα χαρακτηριστεί “εθνικό”, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσουμε, γι’ αυτό πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και μπατζάκια και να ασχοληθούμε με το μέλλον αυτής της πόλης.

Ο Γ. Παπαχρήστου βλέπει ευκαιρίες, βλέπει και απειλές. «Η ιστορία έχει δείξει ότι εμείς οι Σπαταναίοι είμαστε πολύ συντηρητικοί. Μήπως ήρθε η στιγμή να ρισκάρουμε; Να κάνουμε το άλμα, να κοιτάξουμε το μέλλον; Να αδράξουμε τις ευκαιρίες»; Αναρωτήθηκε.

Και κατέληξε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χάρτης «δεν νομίζω ότι το μέλλον μας είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια της ελιάς, το μέλλον μας είναι αλλού. Είναι ο τριτογενής τομέας ανάπτυξης.


Ο λόγος στους πολίτες


Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους πολίτες για να τοποθετηθούν.

Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί, ρεαλιστικοί, συναισθηματικοί. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι για να λύσει προσωπικά προβλήματα, αλλά να προασπίσει τα γενικότερα προβλήματα της πόλης.


Να συμπέσει ο αυτοκινητόδρομος με τον σιδηρόδρομο, πρότεινε ο Ν. Λουκάς, που έχει διατελέσει και στο δημοτικό συμβούλιο. 

Ο Καλαθάκης ζήτησε μετακίνηση 12 μοιρών για να αποφύγουν τον οικισμό που καταστρέφεται, κόβει και δέκα σπίτια, αλλά επιβαρύνει όλο τον οικισμό, με τον  κόμβο του Πικερμίου, ενώ αν μετατεθεί λίγο είναι σε ακατοίκητη περιοχή.

Γ. Παπαναστασίου: «Η ανάπτυξη που θα φέρει ο δρόμος είναι σαν αυτή που έφερε το Αεροδρόμιο. Ας μας πει ένας τι ωφέλησε το Αεροδρόμιο τα Σπάτα».

Ευστ. Καρακλάς: Γιατί μεταφέρθηκε ο δρόμος και έρχεται στα Σπάτα, ενώ υπήρχε στο ΓΠΣ Πικερμίου. Ποιοι μετέφεραν τον άξονα αυτό, για να τσακώνονται οι Σπαταναίοι. Μη το ανεχθείτε. 


Τέλος ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της Επιτροπής και τα 3 έργα που έβαλε ο Δήμαρχος:

«- Προαστιακός,  μελέτη του ρέματος Ραφήνας και η διάνοιξη της βόρειας πύλης του Αεροδρομίου -  να είναι εκ των ουκ άνευ. Οι κατακερματισμοί και η διάνοιξη της βόρειας πόλης να είναι το τελευταίο σκαλί.

Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άλλης μορφής πάλης. Το μέλλον της αγροτικής καλλιέργειας έχει ημερομηνία λήξης.



Προτάσεις - παρατηρήσεις


Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η επιτροπή σημειώονται:

1. Οι απεικονίσεις της Μ.Π.Ε. δεν αποτυπώνουν πρόσφατες οικοδομές. Στο εύρος κατάληψης των προτεινόμενων οδικών αξόνων έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες και παρά το λόφο Έτος έχει εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό για Καρδιολογικό Κέντρο.

2. Να Δημιουργηθεί  δίκτυο Ποδηλατοδρόμου εκατέρωθεν των αξόνων.

3. Να μελετηθεί, κατασκευασθεί ταυτόχρονα, υδραυλικό έργο συλλογής και διευθέτησης ομβρίων υδάτων όλων των περιοχών που επιβαρύνονται και από το Αεροδρόμιο.

5. Η μελλοντική σύνδεση που αναφέρεται στην παρούσα μελέτη και αφορά το τμήμα από τον Α/Κ Σπάτων έως το Αεροδρόμιο Σπάτων  να κατασκευασθεί στην παρούσα φάση.

7. Να   κατασκευασθεί η σύνδεση της Λεωφ. Παιανίας – Σπάτων με την Λεωφ. Σπάτων – Αθηνών μέσω σήραγγας  στον λόφο Μπούρα  λαμβάνοντας υπόψιν ότι στη Παιανίας – Σπάτων συμβάλλει και η κύρια δημοτική οδός Κορωπίου - Σπάτων.

8. Η χάραξη οδικού άξονα και προαστιακού σιδηροδρόμου πρέπει να γίνει σε ενιαία ζώνη.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος