Τελικά η Κομισιόν με μια απαράδεκτη και εν πολλοίς προβληματική και αβάσιμη Απάντηση η οποία κλείνει τα μάτια στο τι πράγματι συμβαίνει νομιμοποιεί την εφαρμογή της Γερμανικής και Βελγικής καραντίνας σε επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από Ελλάδα και μάλιστα ενόψει Πάσχα.

Και αυτό γιατί η Γερμανική και Βελγική καραντίνα αποτελούν πλέον συστηματική διοικητική πρακτική στα γερμανικά και βελγικά αεροδρόμια συνιστώντας έτσι μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με συνοριακούς ελέγχους κατά παράβαση του άρθρου 23 του κώδικα συνόρων Σένγκεν. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες εκτελούνται έργα στο αεροδρόμιο Βρυξελλών για δημιουργία υποδομών διενέργειας διαβατηριακών ελέγχων και στο χώρο του τμήματος Α του αεροδρομίου που κατά τα λοιπά λειτουργεί ως χώρος αφίξεων-αναχωρήσεων πτήσεων για χώρες Σένγκεν.

Έτσι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα γερμανικά κυρίως αεροδρόμια και αυτό το συνειδητοποίησε προ μηνών στη Φρανκφούρτη ακόμη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα με τρίμηνη περίπου καθυστέρηση η Κομισιόν σε Απάντηση (1.3.18), μετά από σχετική Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτηση του Ευρωβουλή Νότη Μαριά (6.12.2017), προβαίνει σε νομιμοποίηση των παράνομων διαβατηριακών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι Έλληνες επιβάτες κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες, από τις Βέλγικες Αρχές. Επιπροσθέτως νομιμοποιεί και τους αντίστοιχους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια μια και επισημαίνει ότι «κάθε κράτος μέλος μπορεί να διενεργεί αστυνομικούς ελέγχους» καθώς και ότι οι εν λόγω έλεγχοι δήθεν επιτρέπονται βάσει των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή «ενθαρρύνει τη χρήση αναλογικών αστυνομικών ελέγχων και αστυνομικής συνεργασίας στον χώρο Σένγκεν». Τη στιγμή λοιπόν που οι Έλληνες επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα υποβάλλονται σε παράνομους ελέγχους στα γερμανικά και βέλγικα αεροδρόμια, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αυστρία δεν εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν και τελικά αυτή εφαρμόζεται από την Ελλάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πατρίδα μας να έχει μετατραπεί σε μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες οι οποίοι καταφτάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να εφοδιαστούν τελικά με έγγραφα τύπου Σένγκεν.

Ενόψει όλων αυτών, η Ελλάδα οφείλει εδώ και τώρα να αποχωρήσει από τη Σένγκεν.

Oι Έλληνες το κάνουμε γαργάρα;

Ο ίδιος ο Δημ. Αβραμόπουλος εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1 Μαρτίου 2018), απαντά ότι το Βέλγιο, όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος, μπορεί να διενεργεί αστυνομικούς ελέγχους επίσης και στις μεθόριες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της πύλης σε αερολιμένες).

Βάσει των κανόνων του Σένγκεν, οι εν λόγω έλεγχοι επιτρέπονται, εφόσον δεν συνιστούν μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους συνοριακούς ελέγχους (άρθρο 23 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν). Ως εκ τούτου, οι αναφερόμενοι έλεγχοι επιβατών που προέρχονταν από την Ελλάδα δεν απαγορεύονται εκ προοιμίου από τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 378 επισκέπτες και κανένα μέλος