Πριν από ένα περίπου χρόνο χειροκροτήσαμε την είδηση ότι οι παραλίες του Δήμου 3Β περνάνε στο Δήμο για μία εικοσαετία περίπου. Και το χειροκροτήσαμε με την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθούν δημοτικά, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής κυρίως.

Mάλιστα ο Δήμος στην ιστοσελίδα του επιχαίρει γράφοντας με μεγάλο τίτλο: «540 στρέμματα παραλιακού μετώπου παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης» και συνεχίζει μέσα: «Σήμερα, με την παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης του μεγαλύτερου μέρους του παραλιακού μετώπου από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο, ικανοποιήθηκε ένα αίτημα 40 ετών των κατοίκων και των διοικήσεων της περιοχής. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απέκτησε επιτέλους τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του παραλιακού του μετώπου».

Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι γελαστήκαμε κι εμείς και οι αναγνώστες μας, αφού στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 12/3/18), παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των μελετών για το κάμπινγκ της Βούλας, για τη Β’ πλαζ Βούλας και για τη δυτική παραλία της Βάρκιζας. Μελέτες για επενδυτές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρέπει βεβαίως να πολλαπλασιαστούν δις και τρις για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερηθεί το φυσικό αγαθό της παραλίας και της θάλασσας. Γιατί παραλία δεν σημαίνει μία ακρούλα που θα μπορείς να ακουμπήσεις μόλις την πετσέτα σου· παραλία σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις και τις χαρές της, χωρίς να πρέπει να τις πληρώσεις πιο αλμυρές από το θαλασσινό νερό.

Απορρίφθηκε πρόταση αναβολής

Να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ. Θ. Ματόπουλος ζήτησε αναβολή του θέματος, διότι τους δόθηκαν τα σχέδια και οι προτάσεις με μεγάλη καθυστέρηση και δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν, κάτι που υποστήριξαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος αιτιολόγησε την καθυστέρηση των σχεδίων προς τους δημοτικούς συμβούλους, γιατί ήθελαν να το “δέσουν” από όλες τις πλευρές (τεχνική, νομική, πολεοδομική κλπ.) και τους έχει καιθυστερήσει επίσης η πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Η πρόταση της αναβολής μειοψήφισε.

Ο δήμαρχος Γρηγ. Κωνσταντέλλος, αφού επανέλαβε και πάλι τη μεγάλη του επιτυχία να πάρει τις παραλίες ενημέρωσε όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτή την παραχώρηση. 

Απλός μεσάζοντας ο Δήμος

Σημείωσε ότι η υποχρέωση που ανέλαβαν ήταν να έχουν διοίκηση - διαχείριση για 15+5 χρόνια συν δυνατότητα επέκτασης της διαχείρισης, και οποιοδήποτε τίμημα (έσοδο) προκύψει από αυτή τη διαχείριση να μοιραστεί 80% υπέρ του Δήμου και 20% υπέρ του δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το ύψος της επένδυσης, είναι αρκετά μεγάλο για όποιο την αναλάβει· για το δήμο υπάρχει υποχρέωση ελάχιστου τιμήματος, ασχέτως αν θα το εισπράξει ως έσοδο καθώς και υποχρέωση φροντίδας των κοινοχρήστων χώρων.

45.000 μίνιμουμ στο κράτος για το κάμπινγκ

90.000 για τη Β’ πλαζ Βούλας.

Έτσι λοιπόν προχώρησαν στη διαδικασία ζητώντας από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να κάνει προτάσεις, κάτι που δεν έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης και βγήκαν “παγανιά” σε αναζήτηση επενδυτών! Ώσπου τους ...βρήκαν, αφού χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις από το ΕΣΠΑ (τσάμπα μάγκες δηλαδή) και έλαβαν 3 προτάσεις για το κάμπινγκ, 4 για τη Β’ πλαζ Βούλας και 2 για την ανατ. παρα. της Βάρκιζας της οποίας εκκρεμεί η παραλαβή από το Δήμο.

Την “κολεγιά” δήμου και κυβέρνησης επεσήμανε και ο δημ. σύμβουλος Κώστας Πασακυριάκος σημειώνοντας: «Πολιτικά, ο συγκεκριμένος τρόπος που προχωράει η κυβέρνηση με όποιους δήμους έχουν πάρει παραλίες, είναι αναζήτηση συναιτέρων για να μπορέσουν να γίνουν οι παραχωρήσεις σε επιχειρηματικά σχήματα».

Η φιλοσοφία του δημάρχου

«Δεν μας ενδιαφέρει να γίνει μία αξιοποίηση τώρα, που θα έχει γίνει από εμάς, γιατί δεν είμαστε ούτε διαχειριστές παραλίας, ούτε εστιάτορες, ούτε διαχειριστές εγκαταστάσεων τουριστικής προβολής. Εμείς είμαστε Δήμος. Έχουμε συγκεκριμένο στρατηγικό ρόλο. Δεν έχουμε ρόλο να κάνουμε αυτά τα οποία ίσως κάποιοι θα θέλανε να κάνουμε. Έχουμε έναν επιτελικό ρόλο».

 

Τη φιλοσοφία του δημάρχου, βέβαια έχει και η παρούσα “κυβέρνηση” , αφού παραχώρησε τις παραλίες στους Δήμους, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν έσοδα με υποχρέωση ελάχιστο τίμημα που θα πρέπει να δίνει ο Δήμος στην ΕΤΑΔ. Άρα οι Δήμοι γίνονται απλοί μεσάζοντες κράτους - επενδυτή για να γίνει πιο εύκολη η παραχώρηση των ακτών στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Ας παρακολουθήσουμε τις μελέτες

5άστερο το Κάμπινγκ Βούλας

Για το πρώην κάμπινγκ Βούλας, προβλέπεται μία κατασκηνωτική ζώνη ως κυρίαρχη χρήση. Πάλι κάμπινγκ δηλαδή, αλλά δεν είναι μια απλή κατασκήνωση, είναι υψηλού επιπέδου κόστους χρήσης και λειτουργίας.

Όπως εξήγησε ο μελετητής Αθ. Τσαγκαράτος, δεν είναι τα κάμπινγκ που γνωρίζουμε. «Αν δείτε κάμπινγκ του εξωτερικού είναι καλύτερα και από 5άστερα ξενοδοχεία. Ενα κάμπινγκ με όλες τις απαραίτητες αυτοεξυπηρετήσεις: ένα εστιατόριο και διάφορους υποχρεωτικούς χώρους», όπως επεσήμανε και εξήγησε. «Ένα κάμπινγκ 5 αστέρων με εξυπηρετήσεις 5 αστέρων. Κάθε οικίσκος έχει και τουαλέτα και μπάνιο».

Με 30 οικίσκους με ελεύθερο χώρο ένα στρέμμα γύρω - γύρω, 30 σκηνές υψηλών προδιαγραφών και 15 περίπου θέσεις για τροχόσπιτα.

Περίκλειστος όλος ο χώρος με μαντρότοιχο ύψους 1,80,μ. και δραστηριότητες που θα

εξυπηρετούν τους ενοικιαστές του κάμπινγκ. Παράλληλα, κοντά στην παραλιακή λεωφόρο, καφετέρια, υπαίθριος κινηματογράφος 300 θέσεων, παιδική χαρά, 2 γήπεδα τέννις, ένας χώρος συγκέντρωσης(!) κοινόχρηστος και χώρος στάθμευσης.

Κάτω στην παραλία, 2 μπιτς βόλεϊ, δύο αναψυκτήρια και ομπρελοκαθίσματα που θα καλύπτουν το 50% της ακτής των 200 μέτρων.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να κατέβει στη θάλασσα από έναν κλειστό διάδρομο περιμετρικόν του κάμπινγκ. Σε ερώτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης Δημοσθένη Δόγκα, πώς θα κατέβει ένας ανάπηρος σ’ αυτό το μικρό δρόμο, ο δήμαρχος απάντησε ότι θα χρησιμοποιεί αναπηρικό καρότσι.

Δεν παρέλειψε ο μελετητής να υπομνήσει ότι το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ που είναι “πολύ ενδιαφέρον κομμάτι”, “εξαιρετικά ενδιαφέρουσες”.

Την σημαντική επισήμανση, “έπιασε” ο Δημοσθ. Δόγκας και τόνισε: «Εμένα αυτό το “πολύ ενδιαφέρον κομμάτι” δεν μου αρέσει, γιατί το ΠΙΚΠΑ είναι ένα εθνικό φιλέτο, που δεν θα μου άρεσε καθόλου σε μία συνεκμετάλλευση με το Δήμο Γλυφάδας και μια εθνική εκμετάλλευση να γίνει κάτι άλλο...».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπ. Πανάς, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου «ήταν μέσα στις ενέργειές μας όταν αναλάβαμε το 2011 ως Δημ. Αρχή με στόχο να ενοποιήσουμε όλες τις ακτές σε ένα συνολικό μάστερ πλαν και να συνδέσει όλες τις αρχαιότητες και τους χώρους πρασίνου, σε μια “διδακτική διαδρομή” που θα μαθαίνουν οι νεότερες γενιές τι φυτεύουμε στην Αττική χλωρίδα κλπ.

Ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει αυτή η διαδικασία δεν θα έλεγα ότι με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια τροποποίησης του Πρ. Δ. σε ένα ενιαίο σχέδιο για να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα στο 100% για την περιοχή μας, για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

...Θεωρώ ότι το κάμπινγκ είναι μία πάρα πολύ καλή μελέτη στην οποία εντάσσονται οι απαραίτητες για την περιοχή μας χρήσεις του τένις, τον υπαίθριο κινηματογράφο.

Καυστικός ο Δημ. Δαβάκης πέραν της καθυστέρησης των εγγράφων που επεσήμανε τόνισε:

«Χωρίς να θέλω να υποτιμήσων κανέναν ο κ. Τσαγκαράτος είναι ο αρχιτέκτων του επενδυτή. Άρα ποσώς με ενδιαφέρει, γιατί είναι του επενδυτή. Με ενδιαφέρει για την πόλη μου. Αυτή που θα λάβω σοβαρά υπόψιν είναι της υπηρεσίας μας.

Το αυτονόητο για μένα κύριε δήμαρχε, ήταν να ξέρουμε τον δωρητή - επενδυτή. Αν πάλι δωρητής - επενδυτής είναι ο ίδιος ο αρχιτέκτων επενδυτής, θα έπρεπε να έχει περάσει από οικονομική επιτροπή με υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ή της εταιρίας του».

Και κατέληξε ρωτώντας μήπως μπορέσουν να τον ενημερώσουν για τον δωρητή - επενδυτή, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Ο επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ Θάνος Ματόπουλος αναφερόμενος σε προηγούμενες μελέτες του Δήμου επεσήμανε: «Το πολιτικό όραμα λοιπόν του Δήμου, του δημάρχου, της παράταξής του, των πολιτικών παρατάξεων, των πολιτών, των Συλλόγων αποτυπώνεται μόνο σ’ αυτό το επιχειρηματικό που παρουσιάζεται στην εικόνα που είδαμε. Και θα γίνει σε όλες τις παραλίες, μικρές - μεγάλες. Άρα η έλλειψη κοινόχρηστου δημόσιου χώρου περιορίζεται ακόμη περισσότερο και σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας».

Αναφερόμενος σε άλλα παραδείγματα και έρευνα της Ε.Ε. που οι πολίτες θέλουν σε ποσοστό 66% περισσότερη φύση κατέληξε: «Η διαδρομή από την παραλιακή μέχρι τη θάλασσα θα είναι μια διαδρομή σαν το πράσινο μίλι του μελοθάνατου. Θα πηγαίνουν για 450 μέτρα με μάντρες δεξιά - αριστερά. Η παραλία θα δοθεί σε αποκλειστική χρήση της τουριστικής εγκατάστασης όπως ορίζει ο νόμος για τα κάμπινγκ.

Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες του Δήμου, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο παραλιακό τους μέτωπο».

Ο Δημ. Δόγκας έκανε κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στη μελέτη του κάμπινγκ και στάθηκε στον «αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενηθούν σ’ αυτή την κλειστού τύπου εγκατάσταση και με ποιο κόστος. Αν θα βγει το κόστος από την επένδυση ή θα πέσουν έξω και θα έχουμε θέμα»...

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Πασακυριάκος επεσήμανε ότι «το να υπάρχουν έσοδα από την επιχειρηματική αξιοποίηση για να μπορεί να δίνει ο δήμος το 20% στο κράτος έχει ψηφιστεί από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Kρίσιμο ζήτημα. Όλα τα έξοδα βαρύνουν το Δήμο και οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό!

Το κράτος έβαλε μία προϋπόθεση. Οτι θα πρέπει να εκμισθώσετε για να έχετε έσοδα»!!!

Σχέδιο Β’ πλαζ Βούλας

Όπως ακούσαμε στην παρουσίαση, η B’ πλαζ Βούλας γίνεται κλειστή με εισιτήριο. Χωρίζεται σε ζώνες και κάθε ζώνη περιλαμβάνει διαφορετικά στοιχεία. Η αριστερή της πλευρά βλέποντας από τη λεωφόρο δημιουργείται μία ήσυχη ακτή.

Δίπλα σε επόμενη ζώνη θα δημιουργηθούν ξύλινοι οικίσκοι για ημερήσια ενοικίαση.Θα δημιουργηθεί κολυμβητική πισίνα, που θα φιλοξενεί και μικρά αθλήματα και κολύμβηση, υπαίθριος παιδότοπος, 2 γήπεδα αντισφαίρισης και αναψυκτήριο με ελεύθερο χώρο. Επίσης δημιουργείται χώρος πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις.

Ο κεντρικός πυρήνας είναι η κολυμβητική πισίνα ανοιχτή με τις υποδομές της. Τοποθετείαι και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η πιο οχλούσα διαδικασία τοποθετείται προς τη λεωφόρο με 5-6 γήπεδα μπιτς βόλεϊ ή ρακέτας, εστιατόριο, χώροι στάθμευσης, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν 550 μέτρα (το 25% της κάλυψης), ομπρελοκαθίσματα που δεν υπερβαίνουν το 40% της παραλίας. Όλες οι χρήσεις που τοποθετούνται επιτρέπονται βάσει του Προεδρικού διατάγματος 254. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Το εισιτήριο εισόδου θα κυμαίνεται στα 3-5 ευρώ, με ελεύθερη για τους δημότες του Δήμου 3Β.

Με το θέμα θα επανέλθουμε γιατί ακούστηκαν και πολλά ενδιαφέροντα...

masterplan bplaz

Άννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 guests και κανένα μέλος