Συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Συλλόγων του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης προκάλεσε ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος (15.2.18), σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει - σε συνεργασία με το Υπ. Εθν. Αμυνας - χώρο διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο ότι υπεγράφη σύμφωνο συναντίληψης με το Δήμο 3Β και το ΥΠΕΘΑ για το σκοπό αυτό.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη, έχει πολλούς σκοπέλους να περάσει και ένας απ’ αυτούς είναι και κάτοικοι του Δήμου, που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα και δεν έχουν ενημέρωση ή έχουν λανθασμένη θέση.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα της χώρας πλέον, αφού ο χώρος απόθεσης στη Φυλή έχει υπερκορεστεί και το Νοέμβριο του 2020 κλείνει και το τελευταίο της κύτταρο.

Εχουμε καθυστερήσει δραματικά, ως χώρα, να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας και έρχεται τσουνάμι, που ακόμη δεν το έχουμε δει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος έκανε μία εκτενέστατη εισήγηση για το πώς έφτασαν στο σύμφωνο συναντίληψης και στη συνέχεια παρουσίασε διάφορες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και που λειτουργούν σε άλλες χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Της εισήγησης του δημάρχου ακολούθησε παρουσίαση από τον επιστημονική συνεργάτη του Δήμου, καθηγητή του ΕΜΠ Σωτήρη Καρέλα.

Σήμερα ο δήμος διαχειρίζεται μόνο το 6 - 8% των απορριμμάτων του (κλαδιά), από τα οποία δημιουργεί το λίπασμα που πουλάει και σε δημότες. Καλό αλλά λίγο, αφού έπρεπε να παράγει 10.000 τόνους βάσει των μετρημένων ποσοτήτων, που μαζεύει από τους δρόμους, δηλαδή 1000 τόνους.

Το 1/3 του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου αποτελείται από κλαδιά και οργανικά (υπολείμματα φαγητών κλπ.)

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι η μονάδα αν και εφόσον δημιουργηθεί θα λειτουργήσει μόνο για το Δήμο 3Β, θα εγκατασταθεί ψηλά στο ακρότατο σημείο της στρεμματικής έκτασης της Σχολής Ευελπίδων, με αποστάσεις σε ευθεία γραμμή, από τα ευαγή ιδρύματα και κατοικοιμένες περιοχές 1500 έως 2.500 μέτρα.

Στη συνέχεια παρουσίασε διάφορες μεθόδους διαχείρισης με βίντεο, εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε άλλες χώρες, με διεθνείς πρακτικές, που έχουν ως προϋπόθεση την προστασία του υπεδάφους, του εδάφους και να παράγουν ελάχιστους έως μηδενικούς ρύπους.

Δεν θα γίνεται καύση των απορριμμάτων, κάτι άλλωστε που έχει απαγορευθεί από τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι πρώτα διαχωρισμός στην πηγή, στη συνέχεια μηχανικός διαχωρισμός σε κλειστό χώρο, όπου μπαίνουν υπό πίεση τα σκουπίδια για να μην έχουν οσμές, αποστειρώνονται στις 1500 βαθμούς κελσίου, μπαίνουν σε ιμάντες διαχωρισμένα από σωρτήρες και καταλήγουν σε κλάσμα βιομάζας που έχει 4 δρόμους.

― Αναερόβια χώνευση,
― Βιοκαύσιμο
― πρώτη λύση στη βιομηχανία τσιμέντου ή
― ταφή του 30% που απομένει.
 

Η μονάδα που θα γίνει στο δήμο θα είναι της δυναμικότητας 30 - 40.000 τόνους και θεωρείται μικρή.

Η ενημέρωση, όπως τόνισε ο δήμαρχος, θα είναι συνεχής και θα γίνουν πάρα πολλές συναντήσεις, έως ότου ενημερωθούν οι πολίτες και καταλάβουν τί πάει να γίνει και πόσο χρήσιμο είναι για τον τόπο.

Στη συνέχεια απάντησαν αναλυτικά σε όσες απορίες εκφράστηκαν.

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 guests και κανένα μέλος