Δεν χρειάζεται να ελπίζεις για να ξεκινάς.
Δεν χρειάζεται να νικάς για να επιμένεις.
 

Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης στη συνεδρίαση της 31/1/18 με μοναδικό θέμα τη «δυνατότητα προστασίας των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, που κινδυνεύουν από κατασχέσεις λόγω κόκκινων δανείων, οι πρώτες κατοικίες τους».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Δήμο Μαρκοπούλου, γιατί βλέπουν ότι χάνονται και θα χάνονται περιουσίες των δημοτών τους και των Ελλήνων, από τη φτωχοποίηση που έχει περιέλθει στη χώρα και στο λαό.

Με στόχο να περισώσουν τις πρώτες κατοικίες πολιτών των Μεσογείων, αποφάσισαν ομόφωνα να συστήσουν εταιρεία διαδημοτική, ειδικού σκοπού, η οποία θα μπορεί να παίρνει πακέτα κόκκινων δανείων ή μεμονωμένα τα οποία θα ρυθμίζει με τον δανειολήπτη σε μία νέα βάση.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο δανειολήπτης που χρωστάει και του βγάζουν το σπίτι στο σφυρί με 90% έκπτωση στα “κοράκια” που έχουν πέσει πάνω στα κόκκινα δάνεια και παίρνουν σπίτια ακόμη και με 200 ευρώ!!! ενώ ο δανειολήπτης δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει!

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι “καυτό”. Ήδη έχει στο δήμο του πολίτες που εκπλειστηριάζονται τα σπίτια τους και αυτός ήταν ο λόγος που έκαναν αυτή τη σκέψη, αφού μετά την 31/12 οι πλέον ευάλωτοι δανειολήπτες θα μείνουν χωρίς προστασία και το πρόβλημα είναι υπαρκτό στο Δήμο.

Τόνισε δε: «το έναυσμα δόθηκε - όπως εξήγησε - από ερώτηση που έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Τζαβάρας, αν μπορούν Δήμοι και Επιμελητήρια να αναλάβουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης ιδιωτικού χρέους απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή σημείωσε ότι όσον αφορά Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιμελητηρίων, αυτό θα ήταν απολύτως εφικτό εφόσον συστήσουν εταιρίες που να πληρούν τα κριτήρια βάσει των νόμων για την απόκτηση της ειδικής άδειας διαχείρισης ή απόκτησης δανείων.

Αλλά και άρθρο στην Εφημερίδα των συντακτών της δικηγόρου Κατερίνας Κνήτου, μέλους του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ “Χρειάζεται ασπίδα η πρώτη κατοικία”.

Η εταιρεία θα είναι ανώνυμη και θα ξεκινήσει με ένα κεφάλαιο της τάξεως των 100 χιλιάδων ευρώ και θα συσταθεί μαζί με τους Δήμους των Μεσογείων, που έχουν δείξει ήδη το ενδιαφέρον τους.

Για όσους βιάστηκαν να πουν ότι θα μετακυλίσουμε κόστη σε άλλους δημότες και άλλα τέτοια, θέλω να πω, ότι ο Δήμος δεν θα βάλει ούτε μία δραχμή. Ούτε είμαστε στη λογική του να βγάλουμε χρήματα και να δώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να γίνει αυτή η πρόταση, ούτε να μετακυλίσουμε τα κόστη σε άλλους δημότες κόβοντας άλλες παροχές.

Αν οι επτά Δήμοι της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εμπλακούν σ’ αυτή την ιστορία το συλλογικό ποσό που θα απαιτείτο θα ήταν της τάξης των 16 - 17 χιλιάδων ευρώ ανά Δήμο», κατέληξε ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια μίλησε ο δικηγόρος Ιων. Κωνσταντίνου, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει μία τέτοια διαδημοτική επιχείρηση.

Από την αναλυτική του ομιλία επιλέγουμε κάποια σημεία για να καταλάβει περίπου ο αναγνώστης.

«...Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την απόλυτα διαβλητή διαδικασία εκπλειστηρίασης που μεθοδεύεται, φρονούμε ότι μπαίνει οριστικά η ταφόπλακα στην ιδιωτική περιουσία στην χώρα μας, αφού από την μια τα funds (πίσω από τα οποία κρύβονται στελέχη και μέτοχοι Τραπεζών στην Ελλάδα) αποκτούν σε τιμή ευκαιρίας τα δάνεια και τις απαιτήσεις πιστωτών κατά των ιδιοκτητών ακινήτων και από την άλλη τα αδηφάγα μέλη του κυκλώματος των πλειστηριασμών, σε αγαστή συνεργασία θα μπορούν πλέον μέσω της εταιρείας Newsphone να ελέγχουν ποιος συμμετέχει και ποιος υπερθεματίζει και για τι ποσό στους πλειστηριασμούς.

...οφείλω βέβαια να επισημάνω ότι, πίσω από κάποια funds βρίσκονται Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι διά μέσου αυτών των σχημάτων θα αποκτήσουν πλέον ιδίω ονόματι τα «δάνεια φιλέτα» δηλαδή αυτά που έχουν πολύ μεγάλες εξασφαλίσεις σε σχέση με την ονομαστική τους αξία και ήδη τους είναι γνωστά.

...Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση: αντί να επιτρέψουμε στα «κοράκια» των αγορών να αποκτήσουν σε τιμή ευκαιρίας τα κόκκινα και πράσινα δάνεια που οι τράπεζες αφειδώς θα διαθέσουν είτε διά τιτλοποιήσεως, είτε διά απ’ ευθείας μεταβιβάσεως μέσω κάποιας διαδικασίας, αυτή η αγορά να γίνει από Ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων και διασποράς ιδιοκτησίας σε μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Έστω λοιπόν ότι μαζεύονται 200 άτομα και βάζουν από 500 ευρώ έκαστος ιδρύοντας μια συνεταιριστική επιχείρηση διαχείρησης δανείων. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο είναι αυτό των 100.000 ευρώ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Κανένας μέτοχος δεν θα έχει παραπάνω από μία μετοχή.

Αυτοί λοιπόν οι συνεταιριστές μπορούν να αποκτήσουν με τμήμα των χρημάτων αυτών, έστω 50.000 ευρώ πακέτα δανείων αξίας 500.000 ευρώ αν υποθέσουμε ότι αγοράζουν με έκπτωση 90%, κάτι που γίνεται στις τράπεζες.

...Η συνεταιριστική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, μπορεί κάλλιστα να βρεθεί με ελάχιστα ποσά που εύκολα μπορούν να βρεθούν από μικρομεσαίους επενδυτές – συνεταιριστές – μεριδιούχους να διεκδικεί την διαχείριση τιτλοποιημένων ή εκχωρηθέντων δανείων».

...Υπάρχει προηγούμενο τέτοιων επιχειρήσεων στην Ισπανία και σε μικρότερο ποσοστό στην Γαλλία, αλλά και τεχνογνωσία σε σχέση με την λειτουργία τους».

Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες που ανέλυσε ο δικηγόρος Ι. Κωνσταντίνου, αλλά αυτό που αποκομίσαμε και ακούσαμε και από άλλους ομιλητές, είναι ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Οι όμοροι Δήμοι έχουν εκφραστεί θετικά σε μια τέτοια δράση προκειμένου να βοηθήσουν αδύναμους συμπολίτες τους, όπως ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης που παρευρίσκετο και δήλωσε ότι «ο δήμος μας θα συμμετέχει γιατί πρέπει να στηρίζει το σπιτι του», αλλά και από άλλους δήμους όπως της Λαυρεωτικής που παρευρέθηκαν σύμβουλοι και ο τέως δήμαρχος Κερατέας και επικεφ. μειοψιφίας Κ. Λεβαντής.

Ο βουλευτής Γ. Βλάχος δήλωσε “πολύ καλό για να είναι αληθινό”, ο Κ. Κατσίκης «εκφράζω ευχή να έχει καλή τύχη και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση», ο Αθ. Μπούρας που επίσης παρευρέθη και όλοι εκφράστηκαν θετικά δηλώνοντας ό,τι όπου μπορούν να βοηθήσουν θα το κάνουν. Ακόμη παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πάρης Ευαγγελίου που δήλωσε «ανιδιοτελές το εγχείρημα. Μακάρι να ευωδοθεί» και Ζαχ. Πελέκης.

Αφιλοκερδώς συμμετοχή στην εταιρεία με την τεχνογνωσία τους, δήλωσαν ο Θεοδ. Κατσανέβας που παρευρίσκετο και η Ραχήλ Μακρή η οποία τόνισε ότι «μέχρι το 2021 δεν θα αφήσουν στον Έλληνα πολίτη ούτε κεραμίδι» και έκανε μία εκτενή ανάλυση της δεινής κατάστασης που βιώνει ο Έλληνας με τα κοράκια και τις τράπεζες που έπεσαν στο “πτώμα” και το αφανίζουν. Χαρακτηριστικά είπε: «Η Εurobank έδωσε 1,6 δις € κόκκινα δάνεια για 15 εκατομ. € σε ανύπαρκτες εταιρείες, που δεν έχουν ούτε τηλέφωνο»...

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος