Γ. Πατούλης: “Θέλουμε απλή λογική και όχι απλή αναλογική”.

 

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει με αίσθημα ευθύνης μία ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που ξεκίνησε Παρασκευή 30/11/17 στα Ιωάννινα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβριου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι: Ο. Γεροβασίλη υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής υπ Ναυτιλίας, Γιάννης Λώλος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Θ. Μπέγκας Δήμαρχος Ιωαννιτών, Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α, Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Frederic Vallier, Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.).

Επίσης το Συνέδριο χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο ΓΓ του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΣΥ Γ. Ιωαννίδης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός, το μέλος της Ένωσης Κεντρώων Οδ. Δήμου. Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο κ. Π. Μπούγιας και τη ΛΑ.Ε. ο Πρόεδρός της Π. Λαφαζάνης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα και πλήθος παρατηρητών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, τη δόμηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους, από την αρχή.

Θέλουμε απλή λογική και όχι απλή αναλογική.
Όχι στη μείωση της θητείας των αιρετών.
 

Στη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη. «Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών, σημείωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των αιρετών, έκανε λόγο για πολιτικό προσωπικό δύο ταχυτήτων τονίζοντας: «Δεν αντιλαμβανόμαστε, τέλος, γιατί πρέπει να μπει όριο θητειών στους Δημάρχους, όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές».
 
 
«Η Μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευθεί από συνταγματική αναθεώρηση»
 

Εστιάζοντας στη σημασία εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου φορολογικής πολιτικής με φορολογική αποκέντρωση και αναβάθμισης του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε πως η Μεταρρύθμιση στο Κράτος, πρέπει να συνοδευτεί από συνταγματική αναθεώρηση.

σ.σ. Διαφωνούμε κάθετα σε πολλά σημεία με τις θέσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, πράγμα που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, εκ μέρους μας, και θα γίνει μετά τη λήξη του Συνεδρίου.
 
 
"Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί"
Πάνος Σκουρλέτης
 

"Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, πυροδοτώντας έτσι το κλίμα από τους Δημάρχους, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν για απλή αναλογική!!!

Ακούστηκαν αιχμηρές λέξεις από τους Δημάρχους «πολιτική αγένεια», «πολιτική απογοήτευση σε βάρος της Αριστεράς...», «Η δική τους πολιτική επιβίωση, περνά μέσα από την δική μας αποδόμηση» και άλλα που ειπώθηκαν στις ομιλίες τους, καταγγέλοντας την απλή αναλογική.

Ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών:

«Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ίσως είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών, με την έννοια ότι από πολύ νωρίς η Κυβέρνηση αποσαφήνισε τη θέση της. Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.

Εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού, ή ενός Τεχνικού Προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής.

...Θέλω να τονίσω ότι η ταύτιση της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική, αδικεί τις προσπάθειες όλων μας. Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι.

Την έχει ανάγκη για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την λαϊκή συμμετοχή και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Την έχει ανάγκη επειδή η θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας υπηρετείται από την απλή αναλογική στον μέγιστο βαθμό κι αυτό, τελικά, συνιστά ένα ισχυρό θεσμικό «τείχος προστασίας» που δεν εξαρτάται από την ικανότητα ή μη των προσώπων, αλλά από τις ανάγκες, την κρίση και τις επιλογές των πολιτών.

Τη χρειάζεται επειδή η αυτοτέλεια των δήμων δεν μπορεί να υποστηριχθεί επαρκώς στη βάση της διακυβέρνησης με τις ψήφους των άλλων. Επειδή πρέπει, επιτέλους, οι έδρες να κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και όχι ένα παραμορφωτικό σύστημα να τις υφαρπάζει στο όνομα της ισχυρής διακυβέρνησης, η οποία ακόμη και σήμερα δεν είναι εγγυημένη.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι για τα περισσότερα τοπικά ζητήματα οι λύσεις είναι προφανείς και συγκεντρώνουν ευρύτερες συναινέσεις. Θεωρώ ότι η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά φέρνοντας νέες δυνάμεις στο προσκήνιο. Να ενδυναμώσει την κουλτούρα των συνεργασιών και να επιτρέψει τη διακίνηση περισσότερων ιδεών ως προς τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Στη βάση όλων αυτών:

  • Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.
  • Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
  • Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται(!).
  • Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.
  • Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

Αλλαγές σε επίπεδο Διοίκησης

  • Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων. Όπως είναι λογικό, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού, διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.
  • Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.
  • Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συναινέσεων.

Θεσμοί Κοινωνικής Συμμετοχής και Ελέγχου

  • Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.
  • Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος.

Για ειδικότερα δε, ζητήματα προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, με ταυτόχρονη αποσύνδεση του θεσμού από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας και ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου.

Στο επίπεδο της διάρθρωσης των Δήμων και της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης:

Οι Δημοτικές Ενότητες (προ-Καλλικρατικοί Δήμοι & Κοινότητες) διατηρούνται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των προ-Καλλικρατικών Δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο θεσμός των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (προ-Καποδιστριακοί Δήμοι & Κοινότητες) διατηρείται. Το καθεστώς τους ενοποιείται και απλοποιείται, ώστε πλέον να αντιμετωπίζονται – με εξαίρεση τις πολύ μικρές κοινότητες – ενιαία ως Κοινότητες.

• Οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται, συνοδευόμενες και από τμήμα του εκάστοτε δημοτικού προϋπολογισμού που θα επιφυλάσσεται υπέρ των Κοινοτήτων, το οποίο θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων Κοινοτήτων όπου προκύπτει ανάγκη, ακόμα και σε Δήμους που δεν προήλθαν από διαδοχικές συνενώσεις, με βάση αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, ιδίως στα αστικά κέντρα (γειτονιές).

H “απλή Αναλογική” είναι για τους αληθινούς Ηγέτες· τους δημοκράτες!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης και οι περισσότεροι Δήμαρχοι εκφράστηκαν απερίφραστα κατά της “απλής Αναλογικής” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που χρειάζονται κατά την ευφυή - συνθηματολογική έκφραστη του Προέδρου, είναι η “απλή... λογική”! Αυτήν ακριβώς θέλουμε να διατυπώσουμε κι εμείς:

Ο αληθινός δημοκρατικός Ηγέτης είναι εκείνος που πείθει με τη δύναμη των επιχειρημάτων και του ορθού λόγου, την πλειοψηφία του λαού και των εκπροσώπων του. Οι αυταρχικοί “ηγέτες” του κομματικού σωλήνα θέλουν τους Συμβούλους - δημοτικούς και περιφερειακούς - και τους βουλευτές “τους”, στην ...κωλοτσέπη!

kede

Ένας συγχωρεμένος πια, δήμαρχος γειτονικού Δήμου, όταν του είπα πως θεωρώ ως «μεγαλύτερη επιτυχία της θητείας μου ως πρώτου ιστορικά και μοναδικού Αντιδημάρχου Βούλας, με αρμοδιότητα την εκπροσώπηση του Δήμου και με πλούτο επιτυχιών σε χρόνιες διεκδικήσεις του Δήμου, θεωρούσα (και θεωρώ) την ανατροπή προπαρασκευασμένης κομματικά απόφασης, κατά συγκεκριμένου προγράμματος έργων, με προϋπολογισμένους κομματικούς ψήφους 10-9, κατά των θέσεών μου, την μετέτρεψα με την πειθώ των επιχειρημάτων μου κυρίως, σε 16-3 υπέρ των θέσεών μου. Αυτή είναι η δημοκρατία και έτσι μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά θέλει ικανότητα, γνώσεις, επιχειρηματολογία, διαλακτικότητα και διπλωματική ικανότητα! “Δύσκολα”, θα μου πείτε. Δύσκολα, αλλά οι ηγέτες είναι για τα δύσκολα». Όταν του τα είπα αυτά, μου απάντησε ότι είμαι αιθεροβάμων!

Αιθεροβάμων ή υψιπετής, το θέμα είναι ότι λειτούργησε αποτελεσματικά και ικανοποιητικά.

Στο προσεχές φύλλο, θα αναπτύξω αναλυτικότερα τις απόψεις μας, πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και έχουμε αφιερώσει μια ζωή σ’ αυτήν και μέσα από την αυτοδιοικητική διαδικασία και ως δημοσιογράφοι για σαράντα χρόνια.

Κώστας Βενετσάνος

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 618 επισκέπτες και κανένα μέλος