Συνεδρίασε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στις 6 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού με θέμα τη συζήτηση - για άλλη μια φορά - για την αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού. Η συνεδρίαση προήλθε με αίτημα, έντεκα συμβούλων, που το κατέθεσαν στις 17/10/17. Δεν υπήρχε εισήγηση από την πλευρά των αιτούντων στη συνεδρίαση, ούτε πρόταση συγκεκριμένη. Τουναντίον υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις από τον κάθε σύμβουλο που υπέγραψε, δείχνοντας έτσι μία προχειρότητα και μία ασάφεια.

Η αίτησή τους, όπως διάβασε η πρόεδρος ζητούσε να γίνει “συζήτηση για την αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού”, ενώ επί της ουσίας όπως διαφάνηκε από τις ομιλίες των συμβούλων ζητούσαν την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης για δημιουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος έχει λάβει απόφαση για δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων με την υπ’ αποφ. 142 /6.7.2016, όταν απέκλεισαν από την ΕΥΔΑΠ την περίπτωση σύνδεσής τους με την Ψυττάλεια, το καλοκαίρι του 2016 και όταν η Περιφερειάρχης διαφωνεί κάθετα με την όδευση των λυμάτων του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια.

Ο κόσμος είχε κυριολεκτικά κατακλύσει το Δημαρχείο ολόκληρο και όχι μόνο την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενας κόσμος διχασμένος, “ποδοσφαιρικά” αντίπαλοι με λέξεις και αντεγκλίσεις ένθεν και ένθεν. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε διαδικασίες και τις διαφορετικές απόψεις. Ακουγόταν μόνιμα ένας όχλος, που δεν ήθελε να ακούσει... Οποτε ήθελε ο καθένας έπαιρνε το λόγο αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της προέδρου.

Με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατούσε στην αίθουσα αποφασίστηκε - και μετά από εκκλήσεις συμβούλων και πολιτών - η μεταφορά της συνεδρίασης στο αμφιθέατρο, κάτι που έπρεπε να έχει προβλεφθεί, αφού από εβδομάδες πριν η τοπική κοινωνία των Καλυβίων “έβραζε” χωρισμένη σε δύο κομμάτια...

Μετά από πολλές - πολλές ώρες συνεδρίασης το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφίαν, την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης για δημιουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για αναζήτηση άλλης λύσης. Η διαφωνούσα πτέρυγα ζητούσε απλά την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης.

Ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης αναφέρθηκε σε ερωτήματα που κατέθεσαν οι διάφοροι ομιλητές σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι ψέμα ότι η ΕΥΔΑΠ με νόμο έγινε κύριος φορέας διαχείρισης της αποχέτευσης στην Αττική;

Είναι ψέμα ότι η κα Δούρου διαφωνεί κάθετα με την όδευση των λυμάτων του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια. Όχι γιατί η κυρία Περιφερειάρχης το δηλώνει σε κάθε στιγμή μέχρι σήμερα.

Είναι ψέμα ότι η προηγούμενη διοίκηση (Φιλίππου) πάλεψε δύο χρόνια για την Ψυττάλεια και άλλα δύο εμείς και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Οχι.

Ποιο είναι το πρόβλημα που θα δημιουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός έναντι των βόθρων που οι περισσότεροι είναι απορροφητικοί και όχι στεγανοί και το γνωρίζουμε όλοι και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ενώ τα λύματα έχουν συνδεθεί με παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς των ομβρίων και φτάνουν στην παραλιακή ζώνη που κολυμπάμε εμείς και τα παιδιά μας.

Τι έχει πάθει το Μαρκόπουλο, η Κερατέα, το Λαύριο που έχουν είκοσι χρόνια αποχέτευση;
Η πρόταση να πάμε στην Ψυττάλεια είναι για να κοροϊδευόμαστε όλοι μαζί».
Το πλήθος όμως δεν είχε πάει στη συνεδρίαση για να ακούσει...
 

Ακούστηκε από το δημοτικό σύμβουλο Γ. Τζιβίλογλου, ότι εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ, σε συνάντησή τους του είπε ότι ο αγωγός από τη Βούλα ως την Ψυττάλεια έχει τέτοια χωρητικότητα που μπορεί να πάρει 3 Σαρωνικούς!!!

Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι στη Βάρκιζα και στο Καβούρι κάθε καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός στις περιοχές, ξεχειλίζουν τα φρεάτια και τα λύματα πέφτουν μέσα στη θάλασσα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές σ’ αυτές τις σελίδες και μπορούν να ρωτήσουν τους ψαράδες της Βάρκιζας τί βρίσκουν σηκώνοντας τους κάβους...

Η επικεφαλής μειοψηφίας Αγγ. Ράπτη δήλωσε: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μία πολιτική απόφαση απόψε. Για το τί θέλει και πού θέλει να κάνει ΚΕΛ και αν θέλει να λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης. Δεν συζητάμε τεχνικά προβλήματα. Συζητάμε πολιτικές απόψεις για το πώς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης, χωρίς να κατατεθεί κάτι συγκεκριμένο.

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου, εμφανίστηκε ένθερμος οπαδός της σύνδεσης με Ψυττάλεια. Μίλησε για έναν κόσμο αγανακτισμένο, “κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της η Δημ. Αρχή”.

«Να πάρετε το μήνυμα ότι είναι λάθος επιλογή και εγώ σας καλώ να την ανακαλέσετε και να κάτσουμε να συζητήσουμε από την αρχή. Ποιος είπε ότι αποκλείεται η Ψυττάλεια. Θέμα επιμονής και διεκδίκησης είναι. Να πάρετε πίσω την απόφαση, κύριε Δήμαρχε και να ξεκινήσετε διεκδίκηση για Ψυττάλεια. Πάρτε μία απόφαση ανάκλησης και ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης. Και αν δεν γίνει Ψυττάλεια ξαναπαίρνετε νέα απόφαση»! κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.


σ.σ. Και αναρωτιόμαστε όταν δεν το έλυσε ο ίδιος, δύο δεκαετίες θα το λύσει τώρα σε τρεις μήνες με μία πολιτική ηγεσία που αρνείται επίμονα τη σύνδεση με Ψυττάλεια;; Και ο ίδιος δεν γνωρίζει ότι θα αρχίσουν να πέφτει τεράστια πρόστιμα από την Ε.Ε. γιατί δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα;

Ο ίδιος δεν έχει βιώσει την ίδια άρνηση για το ΚΕΛ της Γερακίνας στην Π. Φώκαια;

«Χωρίς τη συναίνεση των πολιτών έργο δεν πρόκειται να γίνει», ακούστηκε από πολλούς.

Κι εμείς λέμε ότι έργο δεν πρόκειται να γίνει γιατί οι πολίτες δεν πρόκειται να συνεναίσουν για ΚΕΛ στην πόλη τους, ο καθένας. Γιατί έχουμε μάθει να πετάμε τα σκουπίδια μας στην πόρτα του γείτονα.

Τριάντα χρόνια σε πάρα πολλούς Δήμους της Ανατ. Αττικής αυτό βλέπουμε. Το είδαμε στο Γέρακα πριν δύο δεκαετίες, το είδαμε στα Σπάτα, το είδαμε στη Φώκαια...

 

Tι Λέει η Δημοτική Αρχή

Η ενότητα των πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, προϋπόθεση για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων, αλλά και προτεραιότητα για τη Διοίκηση Σωφρόνη.

Γ. Σωφρόνης, Δήμαρχος Σαρωνικού : Κάναμε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις μας, για να πάμε πολλά βήματα μπροστά στο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε, για να επιλύσουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης.

Η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού. Στο πρόβλημα αυτό, η Διοίκηση Σωφρόνη θεωρεί πως η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση, είναι η δημιουργία Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

saronikos kel 2017

Η λύση αυτή προκρίθηκε πριν μερικούς μήνες, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας που διαφώνησαν, ο καθένας για δικούς του λόγους, με τη λύση αυτή, επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να διχάσουν τους κατοίκους του Δήμου. Ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις για το αποχετευτικό, πέραν αυτής του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Για να επιβάλλουν μάλιστα τις απόψεις τους, δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν, να ασκήσουν πιέσεις και να απειλήσουν μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που συμφωνούσαν με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Δημιουργήθηκε με δική τους ευθύνη ένα κλίμα πρωτοφανούς έντασης, που οδηγεί αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή ακόμη και στο διχασμό της τοπικής μας κοινωνίας.

Για να αποτραπεί ο διχασμός αυτός, η Διοίκηση Σωφρόνη πήρε τη γενναία απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθεια να βρεθεί σε συνθήκες συναίνεσης μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, δεν αξιοποίησε την πλειοψηφία που διέθετε στο Σώμα.

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα. Έθεσαν την ενότητα της πόλης πάνω από παραταξιακές σκοπιμότητες, διαπιστώνοντας τον ορατό κίνδυνο να υπάρξει ένταση και διχασμός μεταξύ των υποστηρικτών των διαφορετικών απόψεων. Στο πλαίσιο αυτής της υπευθυνότητας αποδέχθηκαν το αίτημα μερίδας της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο να αποσύρουν την αρχική τους θέση για δημιουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων.

Συναίνεσαν στη δημιουργία μας δια-παραταξιακής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία να αναζητήσει μια πιθανή άλλη λύση, ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη, για τη χωροθέτηση ΚΕΛ, ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, έκανε την παρακάτω δήλωση : “ Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά, η επίλυση του αποχετευτικού αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ως Δήμαρχος δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω στην προτεραιότητα αυτή. Το οφείλω στους συμπολίτες μου, το οφείλω στα παιδιά μας, που δεν είναι δυνατόν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τόπο, με την ντροπή των βόθρων και των λυμάτων στους δρόμους. Ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος είναι μακρύς. Μπροστά όμως στον κίνδυνο να διχαστεί η τοπική μας κοινωνία και ο διχασμός αυτός να είναι μόνιμος, επιλέξαμε ως Διοίκηση να κάνουμε ένα μικρό βήμα πίσω από τις αρχικές μας θέσεις. Ένα βήμα πίσω σήμερα, για να προχωρήσουμε από αύριο πολλά βήματα μπροστά στη μεγάλη πορεία που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Προτείναμε τη δημιουργία δια-παραταξιακής επιτροπής για να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να βρεθεί μια συναινετική λύση. Για να αποτρέψουμε το διχασμό. Για να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε συμφέροντα, όπως κάποιοι κακόβουλοι ισχυρίζονταν.

Δεν συναινέσαμε και δεν ψηφίσαμε να μην υπάρξει λύση. Δεν πετάξαμε την μπάλα στην εξέδρα, απλά δώσαμε παράταση μήπως και μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα να αποδειχθεί ποιοι θέλουν λύση και ποιοι επιδιώκουν να ζήσουμε και τα επόμενα χρόνια με τους βόθρους, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τα δικά τους μικροπαραταξιακά συμφέροντα.

Περιμένουμε, παρά την άρνησή τους, εξαιρουμένου του κ. Ν. Βολάκου, όλες τις παρατάξεις να συμμετάσχουν στην επιτροπή που δημιουργήσαμε.

Περιμένουμε προτάσεις άμεσα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όποιος αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια, θα είναι υπόλογος στους πολίτες.

Η αλλαγή στάσης από πλευράς μας σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει αδυναμία, αντίθετα αναδεικνύει τη δύναμη που έχουμε ως δημοτική παράταξη να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα τις όποιες σκοπιμότητες. Δύναμή μας είναι οι αρχές μας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ότι θα επιδιώξω να δοθεί λύση σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Κι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιώξω καθαρή λύση προσφεύγοντας στην ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Γραφείο Τύπου Δήμου Σαρωνικού

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 895 επισκέπτες και κανένα μέλος