στοχεύοντας στην κινητοποίηση και υποστήριξη νέων για την εξέλιξη της αρχικής τους ιδέας σε επιχείρηση

4/10/17 Εκδήλωση με θέμα «Προγραμμα Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Start Ups)» πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 4/10/17, παρουσία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κων/νου Μίχαλου, που και οι δυο στηρίζουν την νεανική επιχειρηματικότητα και συνεργάζονται στο κομμάτι αυτό με το Δήμο 3Β, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο Δήμος 3Β ξεκινάει το πρόγραμμα στοχεύοντας στην κινητοποίηση και υποστήριξη των νέων για την εξέλιξη της αρχικής τους ιδέας σε επιχείρηση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, που όπως είπε έχει ήδη εφαρμόσει το πρόγραμμα και το συνεχίζει και δεύτερη χρονιά. Ακόμη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

Κύριοι ομιλητές η Vicky Pryce – Οικονομολόγος, Καθηγήτρια οικονομικών με θέμα: Η σημασία των start up επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Ανθρωπίνων Πόρων με θέμα: Οι προοπτικές της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Ο  Φραγκίσκος Θεοφύλακτος – Διευθύνων Σύμβουλος Prisma Συμβουλευτικής S.A. έκανε την παρουσίαση του Προγράμματος.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδείγματα από ανάλογες πρωτοβουλίες.

Στην ομιλία της η Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για αρχή μας φτάνει να χτίσουμε γέφυρες ώστε ο ξενιτεμός των νέων ανθρώπων με κάποιο τρόπο να κεφαλαιωποιηθεί προς τα πίσω και κάποια στιγμή να μη φοβόμαστε όταν νέοι και νέες όταν θα φεύγουν να μη μας τρομάζει.

Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, που θα καταστήσουν την Ελλάδα πρόκληση και όχι καθήκον.Τον τελευταίο καιρό, και με αφορμή το Ελληνικό, neaniki dourouέτσι όπως φαίνεται η οικονομία θα έχει επενδύσεις κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας. Αν θέλουμε να έχουμε σοβαρές θέσεις εργασίας, θα μας πουν οι οικονομολόγοι ότι θέλουμε επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αν έρθουν επενδύσεις της τάξεως των 100 εκ. ευρώ, αλλά είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας, δεν θέλω άλλα κροκοδίλεια δάκρυα για τους νέους και τις νέες που θα μας αποχαιρετίσουν. Το λέω και στον απόηχο της απόφασης απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου). [...]

Στην Περιφέρεια έχουμε ένα στόχο με τρίπτυχο: Κοινωνία, ανάπτυξη, καινοτομία με στόχο ένα νέο επιχειρείν, το οποίο θα απαλλαγεί άμποτε, από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος: έχουμε διαφθορά, έχουμε γραφειοκρατία, έχουμε αναποτελεσματικότητα και αν θέλουμε να υπερβούμε αυτές τις παθογένειες του παρελθόντος που ήθελαν ένα δημόσιο πατερίτσα επιχειρηματικού τομέα, σας καλώ ως πολίτης να αθροίσουμε δυνάμεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «ότι το ΕΒΕΑ είναι η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και σήμερα συνεχίζει με αυτοχρηματοδότηση του ΕΒΕΑ. [...] Ένα φυτώριο που σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου, αλλά και μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε δει εξαιρετικές ιδέες που δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Το ΕΒΕΑ έχει αναπτύξει εκτός από τη γραμματεία ένα πλέγμα υπηρεσιών· διάγνωση αναγκών και παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και υποστήριξη στην αναζήτηση επενδυτών.

[...] Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διαμορφώσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών... Στο μεταξύ όμως έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε με τα δικά μας μέσα, στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά του τόπου μας. Στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια βιώσιμη, συνεκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας»

Η πρώτη ομιλήτρια Vicky Pryce, αναφέρθηκε για το πώς λειτουργούν τέτοιες πρωτοβουλίες στην αλλοδαπή και σημείωσε ότι «πέντε με δέκα επιχειρήσεις από αυτές που ξεκινούν συνεχίζουν να λειτουργούν μετά από δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που πρέπει να προσεχθούν».

Σε άλλες χώρες όταν βάζεις χρήματα σε νέες επιχειρήσεις έχεις φοροαπαλλαγές, τόνισε και αναφέρθηκε σε κάποι οργανισμό που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, ο οποίος κάνει σεμινάρια και χρηματοδοτεί ακόμη και κάποιες επιχειρήσεις.

Ο Χ. Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι ο αυτοσκοπός είναι να δημιουργήσεις και να μπορέσεις να καινοτομήσεις. Το αιτούμενο είναι να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με στοιχεία δυναμικής αειφορίας, κάτι που είπε και η Περιφερειάρχης στην ομιλία της. Γι’ αυτό χρειάζονται ισχυρές ενέργειες και συμμαχίες με σοβαρούς και αξιόπιστους εταίρους σε βαθμό ισοτιμίας.

Μέσα από το Υπερταμείο συνεπενδύσεων με χρήματα του ΕΣΠΑ που αναλογούν στο ελληνικό κράτος και με χρήματα που μοχλεύει το ευρωπαϊκό ταμείο και ιδιώτες επενδυτές, θα προκύψουν περί τα 10 σχήματα τα οποία θα διαχειριστούν περί τα 500 εκ. €

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας για να υπάρξουν προγράμματα, αλλιώς τα λεφτά θα μείνουν στο ταμείο.

Ανέφερε ότι στην εκδήλωση παραβρίσκεται και υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και δηλώνει δυναμικά παρών.

Ο Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Δήμου για το πρόγραμμα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα έτος και καλούνται επιχειρηματικές ομάδες για νέες προτάσεις και καινοτόμες ιδέες γύρω από τους άξονες: Αγροδιατροφή, Υγεία και Φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά, κατασκευές, πολιτισμό, τουρισμό, πολιτιστικές βιομηχανίες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρηματικές ομάδες υπό σύσταση εταιρειών ή υπό σύσταση επιχειρήσεων, αρκεί ένα μέλος τουλάχιστον από την ομάδα να είναι σε ηλικία από 18 έως 45 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις στο Δήμο με περίληψη της ιδέας τους.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος