Η αναδάσωση στην περιοχή Παλάτι στο Κορωπί αποτελεί άλλον ένα σταθμό στη  μεγάλη  εκστρατεία, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ),  που εκπροσωπεί 15 Δήμους γύρω από τον Υμηττό, για την διάσωση  και αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών.

  • Ο Δήμαρχος Κορωπίου μιλάει στην “ΕΒΔΟΜΗ”...

Αναδα…σώνουμε  Παλάτι - Αγ. Θωμάς, Κορωπί

Δήμος Κρωπίας - Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού

 

Η αναδάσωση στην περιοχή Παλάτι στο Κορωπί αποτελεί άλλον ένα σταθμό στη  μεγάλη  εκστρατεία, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ),  που εκπροσωπεί 15 Δήμους γύρω από τον Υμηττό, για την διάσωση  και αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών.

Η φυσική αναγέννηση στις πλαγιές του Υμηττού, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορωπίου εξελίσσεται πολύ καλά - ιδιαίτερα στην περιοχή ΣΕΣΙ και Προφήτης Ηλίας – γι΄αυτό και αποφασίστηκε από το Δήμο Κορωπίου και τον  ΣΠΑΥ να αναδασωθεί μια δημόσια δασική περιοχή, το Παλάτι,  που είναι σημαντική για τους κατοίκους  του κέντρου του  Κορωπίου.

Η περιοχή που θα αναδασωθεί


Η περιοχή Παλάτι στη θέση Αγ. Θωμάς είναι δημόσια δασική έκταση.  Έχει πληγεί αρκετές φορές από πυρκαγιές κατά το παρελθόν γι΄αυτό έχει χαμηλή δασική βλάστηση παρόλα αυτά διασώζονται  αρκετά δένδρα χαλεπίου πεύκης,  κυπαρισσιού, αγριελιάς ενώ τελευταία  παρουσιάζει μια αξιόλογη φυσική αναγέννηση. 


Η πρώτη πρόσφατη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την 21η Ιουλίου 2006 και έκαψε 65 στρέμματα και η δεύτερη την 21η Ιουλίου 2008 με απώλειες 8 στρεμμάτων. Τα δένδρα που θα τοποθετηθούν ανέρχονται σε 3000 και καλύπτουν έκταση 35 στρεμμάτων. Τα είδη που θα φυτευτούν είναι είδη, που αντιστοιχούν στην υπάρχουσα δασική βλάστηση και συναντιούνται στην Αττική γη,  όπως πεύκο,  κουμαριές, κυπαρίσσια, ακακίες, δενδρολίβανα, σπάρτα, κουτσουπιές, χαρουπιές κ.α Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιχείρηση εμπλουτισμού και υποβοήθησης της διαδικασίας φυσικής αναγέννησης.

Στο χώρο της αναδάσωσης θα υπάρχουν εργαλεία φύτευσης και οδηγίες καθώς και  ομαδάρχες με ειδικά γιλέκα. Οποίος φυσικά επιθυμεί μπορεί να φέρει και δικά του εργαλεία (τσάπες κα.). Οι λάκκοι έχουν ήδη διανοιχτεί.

Για το πότισμα των δένδρων  θα τοποθετηθούν από τον Σ.Π.Α.Υ δεξαμενές νερού σε δύο σημεία της αναδασωμένης περιοχής ενώ το επιστημονικό δυναμικό του θα υποστηρίζει τη διαδικασία του εμπλουτισμού της φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης της έκτασης. 

 

Ο Δήμαρχος Κορωπίου

μιλάει στην “ΕΒΔΟΜΗ”

 

Εν όψει της αυριανής αναδάσωσης στο Κορωπί, επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Θεόδ. Αθανασόπουλο ο οποίος μας απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας.


Κύριε Δήμαρχε, πώς αποφασίσατε με τον ΣΠΑΥ να αναδασώσετε το Παλάτι πάνω από το Κορωπί  και όχι τον Υμηττό, μια που ο ΣΠΑΥ είναι ο Σύλλογος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού;


Η φυσική αναγέννηση στις πλαγιές του Υμηττού που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορωπίου εξελίσσεται πολύ καλά και ιδιαίτερα στις περιοχές ΣΕΣΙ και Προφήτης Ηλίας που παλαιότερα είχαν πληγεί από πυρκαγιές.

Εκτός αυτού, είχα δεσμευτεί το 2007, στα παιδιά του τότε 4ου Νηπιαγωγείου και τώρα 4ου Δημοτικού σχολείου,  ότι θα αναδασώσουμε την περιοχή πάνω από το σχολείο τους, όταν κάηκε εκείνο το καλοκαίρι.


Συνεπής στην υπόσχεσή μου αυτή, αποφασίσαμε μαζί με τον ΣΠΑΥ να αναδασωθεί μια δημόσια δασική περιοχή, που είναι σημαντική για τους κατοίκους  του κέντρου του  Κορωπίου και για τα παιδιά των σχολείων που εδρεύουν στην περιοχή.

 

Ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος απευθύνει μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης, επισημαίνοντας:

«Την Κυριακή 8 Μαρτίου μπορούμε στο Κορωπί να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να ανηφορίσουμε στο Παλάτι να δώσουμε «ζωή και οξυγόνο» σε εμάς και στα παιδιά μας. Το Κορωπί, ο Υμηττός, είναι το Σπίτι μας και η ταυτότητά μας και πρέπει να το προστατέψουμε».

 

Σημεία συνάντησης


Για τον καλύτερο συντονισμό,  τη διευκόλυνση των δημοτών και την ασφάλεια των συμμετεχόντων  αποφασίστηκε να οριστούν δύο τόποι συνάντησης-προώθησης στο χώρο της αναδάσωσης.


Το πρώτο σημείο είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο ( τέρμα Γ. Βλάχου). Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται από τις οδούς Ισίδωρου Μωραΐτη- Γ. Βλάχου προς το 4ο Δημοτικό Σχολείο και από εκεί αριστερά στο δρόμο που οδηγεί στον Αγ.Θωμά. Η έξοδος των οχημάτων πρέπει να γίνεται από την οδό Γ. Γεώργα μετά το 4ο Δ.Σ ευθεία και δεξιά.


Το δεύτερο σημείο συνάντησης  είναι στην οδό Κολοκοτρώνη κοντά στο 1ο ΤΕΕ ( από αριθμούς 83-67) και  διαμέσου των οδών Θωμά Ζωίτσα,  Γ. Μερκούρη, και Γ. Κουλοχέρη θα προωθούνται στη αναδασωτέα έκταση και στο μονοπάτι προς τον Αγ. Θωμά. Σε αυτό το σημείο θα προσέρχονται οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Κορωπίου, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Κορωπίου και των νεανικών ομάδων,  που μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μπορούν να προσεγγίζουν τη περιοχή της αναδάσωσης.


Δημοτική συγκοινωνία για Αγ. Μαρίνα-Κίτσι


Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των μαθητών και των  γονέων, που διαμένουν στην Αγία Μαρίνα και Κίτσι  θα διατεθεί ένα δημοτικό λεωφορείο, που θα εκτελέσει δρομολόγιο στις 10.30πμ με αφετηρία το νέο Δημοτικό Γυμναστήριο στη Λεωφόρο Αγ. Μαρίνας και μετά  διαμέσου οδού Ταξιαρχών στο Κίτσι στις 11πμ (Πολιτιστικό Κέντρο στην Ν. Παπαγιαννοπούλου) και μετά  θα κατευθυνθεί  στη οδό Κολοκοτρώνη στο 1ο ΤΕΕ.  Η επιστροφή θα γίνει στις 13.00μμ.


Όλοι οι άλλοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης,  του  Καρελλά,  τα μέλη των υπόλοιπων συλλόγων καθώς και πολίτες της Αττικής  μπορούν να ακολουθήσουν τη βασική διαδρομή:  από κέντρο Κορωπίου ( Βασιλ. Κωνσταντίνου- Ι. Ν. Αναλήψεως) προς τις οδούς  Αγγ. Κιούση, Αντ. Χατζηδήμα, Θωμά Ζωίτσα ή Γ. Κουλοχέρη  και με μονοπάτι στο Αγ. Θωμά,  στην τελευταία περιοχή της αναδάσωσης, είτε να κατευθύνονται  διαμέσου της οδού Αδριανού  προς την οδό Ισίδωρου Μωραΐτη (τέταρτο στενό αριστερά) η οποία μετεξελίσσεται σε οδό Γ. Βλάχου και θα φτάνουν στο  4ο Δημοτικό Σχολείο. 

 

Θα διευκολύνει  η περιορισμένη χρήση του ΙΧ στη οδό Κολοκοτρώνη για λόγους ασφαλείας αλλά από το 4ο Δημοτικό Σχολείο  στο δρόμο που οδηγεί στον Αγ. Θωμά.

Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε!

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 329 guests και κανένα μέλος