Συνεχίζονται οι προσπάθειες απορύπανσης των ακτών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα από τη διαρροή πετρελαίου του πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ”.

Δυστυχώς το πετρέλαιο ταξιδεύει με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα στις πρώτες ημέρες ρύπανε βαρύτατα όλες τις ακτές μέχρι τη Γλυφάδα.

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν πρόλαβαν να προστατεύσουν στο δυνατόν τις ακτές με ειδικά φράγματα.

Ο Δήμος 3Β τοποθέτησε φράγμα (14.9) στη μύτη του ΠΙΚΠΑ μήκους 3 χιλιομέτρων και έτσι από τη Βούλα και κάτω περιορίστηκε η ρύπανση στο ελάχιστο.

Οι μακροσκοπικοί έλεγχοι στις ακτές του Δήμου 3Β, από στελέχη της Δημοτικής Αρχής έδειξαν ότι η κατάσταση των ακτών παραμένει καλή και σταθερή.

Εμείς που κολυμπήσαμε στην παραλία του “Νότος” διαπιστώσαμε ότι επιπλέουν κάποια κομμάτια, τα οποία μάλιστα μαζεύουν με απόχη πριν βγουν στην ακτή οι χειμερινοί κολυμβητές. Παρ’ όλα αυτά κολυμβητής που πήγε προ ημερών, μας είπε ότι γέμισαν τα πόδια του πίσσα.

Σε πιο βαριά κατάσταση είναι το Καβούρι, ιδιαίτερα ο κολπίσκος που βρίσκεται μετά το τέλος του δρόμου, περπατώντας λίγα μέτρα. Η ακτή του χτυπιέται από το δυτικό άνεμο και έτσι - πιστεύουμε - ότι γέμισε η ακτή μαζούτ πριν μπει το φράγμα. Πάντως επιτηρείται καθημερινά από τη Δημοτική Αρχή, η οποία ομολογουμένως, ενήργησε συντονισμένα και όπως θα έπρεπε να ενεργεί κάθε δημόσια υπηρεσία σε έκτακτες καταστάσεις.

Επίσης στην ακτή του Αστέρα έχει μπει φράγμα, όπως μπήκε και στο Καβούρι στο ύψος περίπου που είναι το νησάκι.

Εκπρόσωπος της εταιρείας “Chemico Lab” η οποία διεξήγαγε τους εργαστηριακούς ελέγχους - για τα 3Β - την περασμένη Παρασκευή (15.9) διευκρίνισε ότι η αναλογία των συσσωματωμάτων σε σχέση με τον όγκο του νερού είναι τέτοια που δεν προκαλούν καμία μετρήσιμη μόλυνση.

Θα μπορούσε να πει κανείς - με ανοχή - ότι μπορεί να κολυμπήσει στις ακτές του Δήμου 3Β, αποφεύγοντας τους κόλπους που χτυπιούνται από το δυτικό άνεμο. Γενικά, οι ακτές που χτυπάνε δυτικοί άνεμοι έχουν πληγεί σε πολλά πολλά μίλια... Και όταν αλλάξει η φορά των ανέμων είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια σωματίδια θα ...ταξιδέψουν αλλού. Γι’ αυτό γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο ότι συνέβη περιβαλλοντικό έγκλημα. Και είναι έτσι γιατί η ρύπανση απλώνει και οι επιπτώσεις θα φανούν πολύ αργότερα...

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα 3Β, ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος ενημέρωσε το σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές, για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Δήμου για να προστατευθούν καθώς και για τα χρηματικά ποσά που θα δαπανηθούν για την προστασία τους.

Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν και προσυπέγραψαν τις ενέργειες. Τα χρήματα που θα δαπανηθούν, όπως είπε ο δήμαρχος, θα καταβληθούν από την ασφαλιστική εταιρεία.

σ.σ. Να το ελπίζουμε γιατί μιλάμε για 30.000 ευρώ ημερησίως!!!

 

Μηνυτήρια Αναφορά των Δημάρχων Αλίμου και Γλυφάδας

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου κατέθεσαν (15.9.17) Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέας Περιβάλλοντος) κατά παντός υπευθύνου για την πρωτοφανή και τεράστια βλάβη που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη διασπορά πετρελαίου σε όλο τον Σαρωνικό κόλπο.

Οι δύο Δήμαρχοι ζητάνε να αποδοθούν οι ευθύνες που βαραίνουν κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για πράξεις και παραλείψεις.

Η ζημιά στο περιβάλλον είναι σοβαρή και προκαλεί θλίψη και οργή. Οι συνέπειες για την ποιότητα της ζωής των πολιτών, τον τουρισμό και την οικονομία των δύο πόλεων είναι εξίσου άμεσες και σοβαρές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν, και έπρεπε, να είχαν αποφευχθεί, αν ο καθένας (δημόσιο και ιδιώτες) στον τόπο μας έκανε σωστά τη δουλειά του.

Το Υπουργείο Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση από τη Σαλαμίνα μέχρι και τη Γλυφάδα

Στον παραπλεύρως πίνακα δημοσιεύεται η απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: 7ΥΠΨ465ΦΥΟ-ΦΙ-1) με τις περιοχές που απαγορεύεται η κολύμβηση. Συνέχεια στη σελ. 15

Συνέχεια από τη 12

Παρακάτω δημοσιεύουμε στοιχεία από την ίδια απόφαση στην οποία σημειώνεται:

«Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.

Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης

Β. Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Γ. Υπενθυμίζεται ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η παρούσα Απόφαση θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ»

―――――

Καθαρές από υδρογονάθρακες και ορυκτέλαια οι παραλίες

του Δήμου Σαρωνικού

Με δελτίο Τύπου, ο Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή έκανε συντονισμένες προσπάθειες προστασίας των ακτών απαντώντας σε ανακριβείς πληροφορίες από μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επικοινωνία με τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να έχει επίσημη ενημέρωση για τη διάσταση του προβλήματος. Οι λιμενικές αρχές διαβεβαίωναν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με την πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά εμείς δεν εφησυχάσαμε. Βρεθήκαμε σε εγρήγορση κι όταν μια μικρή κηλίδα εμφανίστηκε το Σάββατο 16/9 το πρωί, ανατολικά της ξενοδοχειακής μονάδας του Grand Resort, χρησιμοποιήσαμε τα απορροφητικά ρολά και την συλλέξαμε.

Τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και την δύση του ηλίου, καθημερινά επιβλέπουν τις παραλίες και απομακρύνουν τα συσσωματόματα, όπου αυτά εμφανίζονται από την Παρασκευή το μεσημέρι που έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην παραλία της Σαρωνίδας».

Προχώρησε άμεσα με το ΕΛΚΕΘΕ και τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε. και προχώρησαν σε αναλύσεις των υδάτων και έχουν ήδη στα χέρια τους την ανακοίνωση των μετρήσεων, την οποία δημοσιεύουμε.

Σαρωνικός, 21/9/2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Σαρωνικού έλαβε σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2017, την πρώτη ανάλυση των υδάτων από τις παραλίες: Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, κεντρική Σαρωνίδας, κόλπου Αλυκών Αναβύσσου και Θυμαρίου Παλαιάς Φώκαιας. Όλες οι παραλίες παρουσιάζουν και επίσημα μηδενικές τιμές ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ορυκτέλαιων.

Τις αναλύσεις πραγματόποιησαν τα “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.”, τα οποία είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης. Οι αναλύσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση έως και τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου μας.

Αναμένονται επίσης και τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από το ΕΛΚΕΘΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τις ακτές που απαγορεύεται η κολύμβηση, οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού ΔΕΝ έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη, πάντα με γνώμονα την προστασία της ακτογραμμής του Δήμου μας και της υγείας των πολιτών και επισκεπτών μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΩΦΡΟΝΗΣ

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 372 επισκέπτες και κανένα μέλος