Τί να προσέξετε για να αποφύγετε προβλήματα...

 

Από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ανακοινώνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα:

«Οι υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως π.χ. η υψηλή υγρασία, η άπνοια και η ρύπανση μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορες διαταραχές ποικίλης βαρύτητας από την απλή θερμική εξάντληση μέχρι την θερμοπληξία.

Το φαινόμενο του καύσωνα είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις εξ αιτίας των αυξημένων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και διατηρεί σχετικά σταθερή τη θερμοκρασία του, αλλά μέχρι ενός ορίου πέραν του οποίου δεν μπορεί να αντιδράσει.

Έτσι εμφανίζονται διαταραχές όπως:

 

  1. Θερμική εξάντληση

Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μία θερμική προσβολή (στρες). Τα συμπτώματα είναι αρχικά δυνατός πονοκέφαλος, ίλιγγος, ατονία, αίσθημα καταβολής, λιποθυμική τάση, υπόταση και επί πλέον ναυτία και εμετός. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Όλα αυτά οφείλονται κυρίως στην απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου.

Η αντιμετώπιση είναι απλή:

  • Μεταφορά σε δροσερό και σκιερό μέρος
  • Χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου (αλάτι)
  • Σε σοβαρότερη κατάσταση με ναυτία και εμετό, μεταφορά στο νοσοκομείο για την αναπλήρωση των υγρών ενδοφλέβια.
  1. Θερμοπληξία

Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή σε συνδυασμό με υγρασία σε ποσοστό πάνω από 70%. Σε αυτές τις συνθήκες παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα (δεν ιδρώνει το άτομο). Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος. Μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η παράταση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι αλκοολικοί και τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις προσβάλλονται ευκολότερα.

Η θεραπεία των ατόμων με θερμοπληξία πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Γενικές οδηγίες:

  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Ελαφρύ ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα.
  • Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
  • Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Επίσης, το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.
  • Να καταναλώνονται άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων). Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.
  • Να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφορά, ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
  • Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.

 

Ιδιαίτερα μέτρα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λπ. θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τον καύσωνα και πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και προφύλαξης.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά. Ειδικότερα για τα βρέφη, τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να τους προσφέρεται εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό, χαμομήλι κ.λπ.
  • Τέλος, να αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες (από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00).

Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στις περιπτώσεις αυτές τα ευαίσθητα άτομα, ειδικά αυτά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ήδη αναφέρθηκε, θα πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους ώστε να αποφύγουν τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Ολοι οι Δήμοι έχουν ανακοινώσει τους κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν και μπορεί ο κάθε πολίτης να φιλοξενηθεί τις ημέρες του καύσωνα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 239 guests και κανένα μέλος