Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή (20/2) ότι κατατέθηκε στα Νομαρχιακά Συμβούλια Αθήνας και Ανατ. Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους νέους Αυτοκινητόδρομους της Αττικής, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κοινό, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με όραμα το 2014

 

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή (20/2) ότι κατατέθηκε στα Νομαρχιακά Συμβούλια Αθήνας και Ανατ. Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους νέους Αυτοκινητόδρομους της Αττικής, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κοινό, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Σ.Σ. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε επιστολή-καταγγελία του Νομάρχη Λ. Κουρή και Δημάρχων της περιοχής την οποία μας κοινοποίησαν και έχουμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο μας, ότι ουδέποτε έγινε αυτή η διαβούλευση


Επομένως κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση από τα αρμόδια γραφεία των Νομαρχιών και να εκφράσουν τις απόψεις τους γραπτώς. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, όταν ης χετική μελέτη περιλαμβάνεται σε επτά ογκώδη ντοσιέ, δημιουργέι ένα εξ’ ίσου ογκώδες ερωτηματικό!

Το Υπουργείο πάντως που έστειλε τη μελέτη και στους όμορους Δήμους, «θα λάβει υπ’ όψιν του τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου».


Η συνέντευξη Σουφλιά για τους νέους οδικούς άξονες


Οι νέοι οδικοί άξονες που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γ. Σουφλιά στις 17 του μηνός, είναι συνολικού μήκος 62 περίπου χλμ και έχουν προΫπολογιστεί στα 1.658 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς επελέγη η λύση της πλήρους υπογειοποίησης στη δυτική πλευρά του Υμηττού. Ετσι παραμένουν ανέγγιχτες οι παρυφές του προς Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Θα κατασκευαστούν δεν με σύμβαση παραχώρησης.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, όπως είπε ο Υπουργός, διπλασιάζουν:

«τους ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας μέσα στο λεκανοπέδιο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων της Αττικής».

Ο επίσημος χάρτης με απεικόνιση των νέων οδικών αξόνων παρουσιάζεται στην τελευταία σελίδα μας.

Στους οδικούς αυτούς άξονες, όπως είπε ο Υπουργός, πρέπει να προστεθούν άλλα 28,5χλμ. «που ωριμάζουν ήδη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και πρόκειται να κατασκευαστούν ως δημόσια έργα με δεσμευμένα κονδύλια της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου». Αυτά είναι μεταξύ άλλων, που αφορούν την Ανατ. Αττική:

– η επέκταση της οδού Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου και

– ο περιφερειακός άξονας Παιανίας – Μαρκοπούλου με παράκαμψη Παιανίας και Κορωπίου.

«Με τα παραπάνω έργα και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής, συνόλου 9085χλμ., σχεδόν ολοκληρώνονται και ουσιαστικά εξαντλούνται οι ανάγκες για την κατασκευή σημαντικών οδικών αξόνων στην περιοχή της Αττικής», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Τα έργα που είχαν ανακοινωθεί ήδη στις αρχές Ιουνίου του 2008, αφού περάσουν οι μελέτες από δημόσια διαβούλευση τους προσεχείς δύο μήνες, θα δημοπρατηθούν τον προσεχή Μάιο, όπως δήλωσε ο Υπουργός (αν όλα πάνε καλά, προσθέτουμε εμείς).

Το έργο με προοπτική περατώσεως το 2014 σταδιακά θα παραδίδεται στην κυκλοφορία, όπως π.χ. το τμήμα προς το Ελληνικό και αυτό προς την παραλιακή λεωφρόρο του Σαρωνικού, στο ύψος της Αγ. Μαρίνας Κορωπίου.


Αξίζει να επισημανθεί ότι μόνο το 16% αναλογούν σε υπέργειο τμήμα των παραπάνω αυτοκινητόδρομων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα τους είναι υπόγειο.

Περιγραφή των νέων οδικών αξόνων


1. Η μεγάλη σήραγγα Υμηττού ενώνει το Λεκανοπέδιο, με τα Μεσόγεια και την Νοτιο-δυτική με την  Ανατολική (Ραφήνα) και Νότια Αττική (Λαύριο), καθώς και με την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας μέσω Αττικής οδού.

2. Οργανώνει την ανάπτυξη των περιοχών Ανατολικής και Νότιας Αττικής με πλήρες δίκτυο αναβαθμισμένων αξόνων: Αττική οδός και Λεωφ. Λαυρίου (υπάρχουν) με Σήραγγα Υμηττού (νέο έργο), προς το πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλιακή λεωφόρο. Αλλος άξονας: Ραφήνα και μέσω σήραγγας Υμηττού με παραλιακή Λεωφόρο καθώς και με τη Βάρης-Κορωπίου – Αγίας Μαρίνας, στο ύψος της παραλιακής μετά τη Βάρκιζα.

neoi_odikoi_axones.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής περιλαμβάνουν:
1. Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από την νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως την Λ. Ποσειδώνος, 14,749χλμ.
2. Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού.
3. Τον Οδικό Άξονα σύνδεσης Μεσογείων – Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, 18.628χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.
4. Τον Οδικό άξονα Μεσογείων – Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, 13.863χλμ.
5. Την ολοκλήρωση του Άξονα Σταυρού – Ραφήνας, 3.339χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων, (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας).
6. Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, 1.690χλμ.
Ευκαιρία ο Δήμος Βούλας να επικαιροποιήσει παλαιότερη πρόταση του Υπουργείου για υπογειοποίηση της Λ. Καραμανλή (Ποσειδώνος) στο ύψος της Πλατ. Ηρώων Πολυτεχνείου.
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 834 guests και κανένα μέλος