Κατά της απλής αναλογικής η μεγάλη πλειοδηφία των δημάρχων

 

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των διαφόρων κρατικών βαθμίδων πραγματοποιήθηκε το 9ο Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης στις 17 και 18 Ιουνίου στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι, με κεντρικά θέματα την «Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Την ετήσια αυτή συνάντηση των Δημάρχων της Αττικής διοργάνωσε η Ένωση Δημάρχων σε συνεργασία με την ΠΕΔΑ και την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών.

Στην έναρξη του Συνεδρίου απηύθηναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. και Τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης Τόνια Αντωνίου, η εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής Αφροδίτη Μπιζά, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης.

edsna 1

Στο Α’ θέμα του Συνεδρίου «Οικονομική Αυτοτέλεια της Τ.Α.», εισηγητές ήταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Φίλος και ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στο Β’θέμα «Διοικητική Αυτοτέλεια της Τ.Α.» εισηγήθηκαν η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ευρυδίκη Μπέσιλα-Βήκα, ο Αντιπρόεδρος ΕΝ.Δ.Α. και τ. Δήμαρχος Ηλιούπολης Θεόδωρος Γεωργάκης.

Και στο κλείσιμο της 1ης ημέρας του Συνεδρίου, για το 3ο θέμα «Σύστημα Εκλογής και Διακυβέρνησης» εισηγητές ήταν το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. Χρήστος Κοκοτίνης και ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. και τ. Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας.

Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου με κεντρικό άξονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εισηγήθηκαν για τη «Διαχείριση των απορριμμάτων στα Νησιά της Αττικής» το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης, η Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Σ.Ν.Α. κυρία Αφροδίτη Μπιζά και τοποθετήσεις έκαναν ο Δήμαρχοι των Νησιών της Αττικής.

Στο επόμενο θέμα «Δασικοί Χάρτες»-«Αντιπυρική Προστασία», εισηγητές ήταν το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης και το Μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α. και τέος Δήμαρχος Γλυκών Νερών Λάμπρος Κασαγιάννης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Πέτρο Φιλίππου, τους Δημάρχους και πρώην Δημάρχους επί των θεμάτων του Συνεδρίου.

Συνοπτικά :

To θέμα που κυριάρχησε την 1η ημέρα του Συνεδρίου, ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που όπως δήλωσε ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης «Μπορεί να εκφράσει στο μέγιστο βαθμό τη λαϊκή εντολή. Να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση στην κουλτούρα των συνεργασιών και των συγκλίσεων».

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους Ο.Τ.Α., «περιορίζοντας τις ανισότητες των μικρών και μειονεκτικών ΟΤΑ», όπως είπε, ενώ έδωσε έμφαση στην τοπική ανάπτυξη «με ενδιαφέρουσες ιδέες που προκύπτουν από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες με δεκάδες αιρετά στελέχη της Αυτοδιοίκησης».

Μίλησε, επίσης, για «εμβάθυνση της δημοκρατίας με ενίσχυση των συμμετοχικών δομών και μια ισσοροπημένη σχέση στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, για ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοτέλειας των Δήμων».

Ο Μάκης Βορίδης τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία, όπως είπε «θα οδηγήσει σε μη κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α και σε αδιέξοδα». Ενώ «καθησύχασε» τους Δημάρχους ότι, «το σύστημα αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, διότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., που θα εκλεγεί πριν από τις Αυτοδιοικητικές και Περιφερειακές εκλογές, θα το καταργήσει».

Ο Μ. Βορίδης, αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν θέσει τα όργανα της Αυτοδιοίκησης και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, με τη Μεταρρύθμιση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ως προς τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ για την ανάγκη της Κοινωνίας, αλλά και την ωριμότητα των ίδιων, να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ως και στην Αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Η Τόνια Αντωνίου, τόνισε ότι όλες οι Μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης), φέρουν την σφραγίδα της Παράταξης που εκπροσωπεί, κράτησε επιφυλάξεις για την απλή αναλογική, ενώ πρότεινε σειρά μέτρων για την αναβάθμιση του θεσμού της Τ.Α.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Νίκος Σαράντης, δεν απέκλεισε ένα σύστημα αναλογικότερης εκλογής, όμως με την προϋπόθεση να διασφαλισθεί, η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού και στους Δήμους, όπως στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή, του Βουλευτικού Οργάνου (Δ.Σ.) από την Εκτελεστική Εξουσία (Δημοτική Αρχή).

Η αναγκαιότητα για τη Διοικητική Αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. σύμφωνα και με το Σύνταγμα και η Οικονομική Αυτοτέλεια μέσω φορολογικής μεταρρύθμισης, αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τους εισηγητές του 2ου θέματος.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Ιωακειμίδης, εστίασε στην δυνατότητα μεταβίβασης μέρους των φόρων, ιδίως της ακίνητης περιουσίας από το Κράτος στους ΟΤΑ, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΔΑ. Θ. Γεωργάκης, κατέγραψε ενδεικτικά αρμοδιότητες που μπορεί να ασκηθούν από την Αυτοδιοίκηση και τεκμηρίωσε τις πάγιες θέσεις της Ένωσης για τον τρόπο που η Διοικητική Αυτοτέλεια θα γίνει πραγματικότητα.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ Κοκοτίνης, υπεραμύνθηκε της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τ.Α. ως σύστημα, που «ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του θεσμού».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Π. Καμάρας, κατέγραψε αναλυτικά τις παθογένειες της Τ.Α. που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την Μεταρρύθμιση, ως και τους στόχους αυτής.

Επισήμανε ότι μια λάθος διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε άστοχες παρεμβάσεις στην λειτουργία του θεσμού, με τραγικά, όπως είπε, αποτελέσματα, στην «αποτελεσματικότητα», που θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο.

Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, υπάρχει έλειμμα Δημοκρατικής Λειτουργίας στους ΟΤΑ, αφού «παραμένει μακράν ο πλέον Δημοκρατικός Θεσμός της χώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στο θέμα της απλής αναλογικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας, δεν επιβάλλεται, αλλά αποκτάται σταδιακά με την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων».

Ισχυρίσθηκε μάλιστα, ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της κρίσης, έχουν ανάγκη από μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν μπορούν να αντέξουν μια χαμένη πενταετία (ή τετραετία).

Στο θέμα της Διοικητικής Αυτοτέλειας, ο Π. Καμάρας, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Καλλικράτης έβαλε ένα κουστούμι για όλους τους Δήμους της χώρας. Εσείς προωθείτε να βάλει το Κράτος πολλά κουστούμια στην Τ.Α. Εμείς, λέμε, αφήστε τους ίδιους τους Δήμους με τα Δημοτικά τους Συμβούλια και τους Δημότες, να φτιάξουν τα κουστούμια που τους ταιριάζουν». Διότι αυτό σημαίνει Διοικητική Αυτοτέλεια.

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας για ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, αφού όπως είπε «ο Καλλικράτης άφησε τους Δήμους που δεν είναι έδρες Δήμων, στην μοίρα τους». Όμως, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, αφού θα πρέπει να γίνει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε Δημοτικές κοινότητες παράλληλα με την μεταβίβαση πόρων και μέσων.

Τέλος, δήλωσε την πρόθεση της Ένωσης, να μετάσχει σε ένα ειλικρινή διάλογο, «χωρίς τους θεατρινισμούς και τις προσωπικές υστεροβουλίες που ζούμε την εποχή αυτή», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρουν απέναντι «προειλλημένες αποφάσεις υπαγορευόμενες από ταμπού και προκαταλήψεις».

Τον λόγο έλαβαν πλήθος Δημάρχων, που κυρίως επισήμαναν, τους κινδύνους, για μη κυβερνησιμότητα, που ελλοχεύει η καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να την συνοδεύουν. Παράλληλα, κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επικείμενη Μεταρρύθμιση.

Ο Δ. Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης και ο Λ.Κασαγιάννης πρώην Δήμαρχος Γλυκών Νερών αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, με τους δασικούς χάρτες, ενώ ο πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη των πυρκαγιών, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «όποιος πιστεύει ότι όταν ξεκινήσει η φωτιά μπορεί να αντιμετωπισθεί, είναι γελασμένος. Μόνο η πρόληψη σώζει τα Δάση, τις περιουσίες των πολιτών, και πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές».

Τέλος, ο Δήμαρχος Σπετσών Παν. Λυράκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται απλή λογική και τα αυτονόητα». Επίσης, αναφέρθηκε, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του στην διαχείριση των απορριμμάτων, αφού όπως είπε «παρανομούμε εν γνώσει των ποινικών και διοικητικών ευθυνών που αναλαμβάνουμε, προκειμένου να έχουμε καθαρό το νησί μας, όταν άλλοι κρύβονται πίσω από εγκυκλίους και οφίτσια».

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 392 guests και κανένα μέλος