Την απόδοση τμήματος γης του οικοπέδου που βρίσκεται το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας ζητάει ο Δήμος 3Β, καθότι ισχύει το ρυμοτομικό του 1960 το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί. Και η εφαρμογή του προϋποθέτει ότι μία λουρίδα γης είναι ρυμοτομούμενη και ανήκει στο Δήμο.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της 10/4 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

d.sl asklipeio

Η εφαρμογή του ρυμοτομούμενου είναι από το σημείο που η Βασ. Παύλου συναντά τη μάντρα του νοσοκομείο (άνω είσοδο) προς την παραλία, 5,5 στρέμματα, 20 μέτρα ζώνη προς τα μέσα από τη μάντρα του νοσοκομείου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος σημείωσεμεταξύ άλλων ότι: Σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα μία πράξη αναλογισμού από το 1960. Εξήντα χρόνια δεν ασχολήθηκε κανείς. Το Ασκληπιείο οφείλει να μεταφέρει τη μάντρα επί της Βασ. Παύλου 20 μέτρα μέσα. Αν συμβεί αυτό το νοσοκομείο θα χάσει τα περισσότερα εκ των κτισμάτων που βρίσκονται στο πάνω φυλάκειο, θα κατεδαφιστούν τα μισά από τα κτίρια που βρίσκονται στη γραμμή αυτή, θα γκρεμιστεί μέρος του ναού και όλες οι εγκαταστάσεις της νότιας εισόδου.

Τι να κάνουμε όμως μία λωρίδα 20 μέτρων επί 200 μέτρα μήκος στα πλάγια του νοσοκομείου; Θα κάνει μία ζώνη περιπάτου και μια ζώνη πλάγιας στάθμευσης.

Για το λόγο αυτό ήρθαμε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη (που είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός), όπου υπήρξε μία συνεννόηση και διαβιβάσαμε την πρότασή μας η οποία είναι τελείως διαφορετική.

Εχει γίνει μελέτη, το συζητούν από τον περασμένο Αύγουστο. Το σχέδιο που προτείνει ο Δήμος είναι:

Μειώνει τη λωρίδα σε 10 μέτρα και φτιάχνει ζώνη στάθμευσης, ζώνη περιπάτου και μια σειρά από φυτεύσεις και τα άλλα δέκα μέτρα (2,5 στρ.) φτιάχνει ένα δημόσιας χρήσης χώρο στάθμευσης στο μέτωπο της παραλιακής, έξω από το μάντρα του νοσοκομείου για χρήση από τον καθέναν.

Η μελέτη αυτή είναι έτοιμη και ήδη έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Οι βασικοί άξονες της μελέτης του Δήμου είναι:

  • Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
  • Ο περιορισμός του οδοστρώματος, ο οποίος διαμορφώνεται σε 4.00 μέτρα μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, για την αποτροπή της παράνοµης στάθμευσης και τον περιορισµό των μεγάλων ταχυτήτων των οχημάτων, εκτός από το κομμάτι μεταξύ Λ. Κ. Καραμανλή και πρώτης εισόδου στο Ασκληπιείου Νοσοκομείο, όπου το πλάτος του δρόμου είναι 6.00 μ. ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας
  • Η δημιουργία λωρίδων στάσης των λεωφορείων εκατέρωθεν της Λ. Βασιλέως Παύλου
  • Η δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης στο βόρειο τμήμα της μελέτης στην περιοχή όπου σήμερα λειτουργεί μη οργανωμένα σε κομμάτι που ανήκει στο νοσοκομείο αλλά θα παριέλθει σε δημόσια χρήση.
  • Η δημιουργία δύο μεγάλων κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων που προκύπτουν σύμφωνα με την πρόταση αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδίου προς την πλευρά του Ασκληπιείου Νοσοκομείου
  • Η πλακόστρωση της οδού Γ. Παπανδρέου και ο χαρακτηρισμός αυτής και των οδών Δημοκρατίας και Άλυος ως ήπιας κυκλοφορίας με θέσεις στάθμευσης εκατέρωθεν αυτών
  • Η δημιουργία δενδροδόχων στα πεζοδρόμια για τη φύτευση δέντρων σε δενδροστοιχίες σύμφωνα με τα σχέδια. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι φυσικοί χώροι και δέντρα των τµηµάτων αυτών.
  • Η χρήση υλικών επίστρωσης βασισμένα στην τεχνολογία των ψυχρών φωτοκαταλυτικών υλικών, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση του μικροκλίματος του αστικού ιστού.
  • Η πρόβλεψη διαδρομών για ΑΜΕΑ

Ο  Δήμος εξηγεί ότι, η διαδικασία θα γίνει από την Αποκεντρωμένη, θα πάει στο Υπουργείο για Προεδρικό Διάταγμα. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και ότι η αποδοχή των κανόνων ρυμοτομίας, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών!

Ενοχλημένος μίλησε ο δήμαρχος για επιστολή που έλαβαν από τον πρόεδρο του Ασκληπιείου Θεοδ. Ρούπα, που απευθύνεται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον πρόεδρο του ΕΕΣ, το Δήμο 3Β και τις αρμόδιες υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι: «Εγώ αισθάνθηκα σαν κάποιος να μου κουνάει το δάχτυλο και δεν μου αρέσει, είμαι αντιδραστικός σ’ αυτό...».

Είπε ακόμη ο δήμαρχος: «Στο έγγραφο του κ. Ρούπα αναφέρεται κάτι που εμένα προσωπικά μου δημιούργησε μία αποστροφή. Οτι ο συγκεκριμένος χώρος που παρατύπως βρίσκεται μέσα στο χώρο του Ασκληπιείου είναι ζωτικός χώρος: “Το Νοσοκομείο με τις Υπηρεσίες που έχει αναπτύξει και αυτές που στοχεύει να εξελίξει, έχει απόλυτη ανάγκη των ζωτικών χώρων που αναφέρονται”. Δηλαδή κατά την άποψη του κ. Διοικητή τα 5,5 στρ. που μας ανήκουν και πρέπει να αποδοθούν σε κοινή χρήση, αποτελεί “συρρίκνωση του Ασκληπιείου”. Αυτό το πράγμα δεν είμαι διατεθειμένος να το αποδεχτώ» τόνισε ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος και κατέληξε:

Δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί ότι όλοι αποδίδουν τα ρυμοτομούμενα πλην του Ασκληπιείου. Αν και δεν εμπλέκεται το Νοσοκομείο, αλλά ο Ε.Ε.Σ.

Αύριο το πρωί αν θέλει η Τεχνική Υπηρεσία πηγαίνει και αποκαθηλώνει την υφιστάμενη μάντρα...

Εάν για 60 χρόνια βλέπαμε το πρόβλημα και το ξεπερνούσαμε, κάποια στιγμή...

 

protash dimou

 


 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Γραφείο Διοικητή – Προέδρου Δ.Σ.

Κύριοι, γίναμε κοινωνοί του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 10299/20.03.17 εγγράφου – εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο περί «πρότασης τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Ο.Τ. 470 (Ασκληπιείο Βούλας), βασιζόμενο στο Β.Δ. (ΦΕΚ 53/Δ/1960).

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι, ουδέποτε έχει εκφραστεί άποψη Διοίκησης ή Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, πόσο μάλλον Απόφαση Διοίκησης ή Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία να αποτυπώνεται η οποιαδήποτε γνώμη περί του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου ή τυχόν τροποποίησης αυτού.

Το Νοσοκομείο με τις Υπηρεσίες που έχει αναπτύξει και αυτές που στοχεύει να εξελίξει, έχει απόλυτη ανάγκη των ζωτικών χώρων που αναφέρονται.

Το Ν.Π.Δ.Δ. Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως «χρήστης», δυνάμει του ν. 3627/2007. Σημειωτέον, κύριος και νομεύς του ανωτέρω οικοπέδου ήταν και παραμένει αποκλειστικά, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Δηλώνουμε εγγράφως τη δυσαρέσκειά μας, με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο μας εκτός του ότι είναι χώρος ιστορικής σημασίας 100 ετών, εξυπηρετεί περίπου 1.500.000 πληθυσμό και χρήζει ιδιαιτέρως ανάπτυξης παρά συρρίκνωσης.

Ο Διοικητής Θεόδωρος Ρούπας

 


 

 

Πρόταση αναβολής

Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο νομικός σύμβουλος του Ασκληπιείου Νοσοκομείου, ο οποίος μιλώντας προς το σώμα του Δ.Σ. δήλωσε ότι δεν νομιμοποιείται να αναπτύξει ο ίδιος το θέμα, αλλά να καταθέσει αίτημα αναβολής γιατί δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ασκληπιείου λόγω ειλημμένης υποχρέωσης.

Το αίτημα αναβολής υποστήριξε και ο Θάνος Ματόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα για να παρκάρεις μέσα στο Νοσοκομείο είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, πόσο μάλλον αν αφαιρεθεί τμήμα του σημερινού χώρου του νοσοκομείου.

Ο Δημοσθ. Δόγκας δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με την όλη παρέμβαση που είδε στο σχέδιο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ότι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα νοσοκομεία έχουν χώρους στάθμευσης και είναι και επικίνδυνο να οδηγούν μέσα. «Μία αναβολή και μία επανεξέταση θα ήταν το καλύτερο», δήλωσε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν παντελώς απούσα, με κανέναν συμβουλο παρόντα. Τέλος πέρασε η πρόταση αναβολής και θα επανέλθει το θέμα μετά τις γιορτές.

Η μελέτη είναι αναρτημένη στο: (https://drive.google.com/open?id=0B_iF2NyO9nsJX3BNV3FzSlhiNUk).

Θα βρίσκεται επίσης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 25, Βάρη), μέχρι τις 22 Μαΐου.

Η ιστορία όμως ΔΕΝ αρχίζει ...σήμερα

Μπορεί το ρυμοτομικό σχέδιο να δημοσιεύθηκε με Β.Δ. το 1960, αλλά τα πράγματα δεν έμειναν αδρανή μέχρι σήμερα, όπως είπε ο δήμαρχος. Εκ προϊμίου να σημειώσουμε ότι η πόλη σεβάστηκε διαχρονικά το Νοσοκομείο, με το οποίο ένα μεγάλο τμήμα της οφείλει την ανάπτυξή της, παράπλευρα με την ιατρονοσηλευτική του χρησιμότητα για ευρύτατη περιοχή που φτάνει ακόμη και νησιά των Κυκλάδων.

Το 1982, ο αείμνηστος οραματιστής Αντώνης Τρίτσης, ως Υπουργός δημόσιων έργων και Περιβάλλοντος με νόμο ίδρυσε την περίφημη Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ), την οποία ανέθεσε σε διάφορες τεχνικές Εταιρείες. Την περιοχή της Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης είχε αναλάβει το γραφείο Μπανιά. Το γραφείο αυτό μετά από διαβούλευση με τo Δήμο Βούλας τότε και το Δημοτικό συμβούλιο, επί δημαρχείας Ι. Κιούκη και σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Κ. Βενετσάνο και την Τεχνική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης εννέα γενικών προτάσεων.

Μια εκ των κυρίων γενικών προτάσεων ήταν η διαμόρφωση πλατείας στην Κάτω Βούλα, έμπροσθεν του Νοσοκομείου, με παράλληλη εσωτερική σύνδεση του Πολεοδομικού ιστού της πόλης, στο Νότιο τμήμα της, με την οδική σύνδεση των οδών Ασκληπιού - Βασ. Παύλου - Ιπποκράτους.

Ετσι αποσυμφορείται η παραλιακή και ο χώρος της κάτω εισόδου του Νοσοκομείου.

Αυτό επιτυγχάνεται με την παραχώρηση τμήματος της Ν.Δ. έκτασης του Νοσοκομείυ από την κάτω είσοδο, (δεν υφίστατο ακόμη η πάνω) για τη δημιουργία οδού πλάτους 8 περίπου μέτρων, που διερχόταν πλησίον της Ν. πλαϊνής πλευράς του Διοικητηρίου, μέχρι της συμβολής της Λ. Καραμανλή (παραλιακή) με την οδό Ασκληπιού.

Το τμήμα της Βασ. Παύλου από την κάτω είσοδο του Νοσοκομείου μέχρι την παραλιακή καταργείτο και μετατρέπεται σε μέρος της όλης πλατείας.

Τα φανάρια του κόμβου Βασ. Παύλου -παραλιακής μεταφέρονταν στη συμβολή της παραλιακής με την Ασκληπιού.

Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ε.Ε.Σ. πολλά μπορούν να γίνουν σε πνεύμα συνεργασίας, επ’ ωφελεία της πόλης και των κατοίκων της καθώς και του Νοσοκομείου.

protash epa

Κώστας Βενετσάνος

 

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1731 επισκέπτες και κανένα μέλος