«Κατά την προσωπική μου άποψη, η έκταση αυτή δεν κρίνεται κατάλληλη» δηλώνει και ο δήμαρχος

Αννα Μπουζιάνη

 

Οι κάτοικοι της περιοχής Άνω Λαγονησίου, όπου γίνεται συζήτηση για χωροθέτηση Κοιμητηρίου, στο Δήμο Σαρωνικού έχουν αντιδράσει έντονα και κινητοποιούνται, κρίνοντας ότι η θέση είναι ακατάλληλη, ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ότι υπάρχει άλλος χώρος - στο Σκόρδι - για το οποίο έχουν γίνει και οι αντίστοιχες μελέτες.

Τη διαμαρτυρία τους συνυπογράφουν και οι οι Σύλλογοι «Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Λαγονησίου ο Φοίνικας» καθώς και ο «Πολιτιστικός - εξωραϊστικός οικσιτών Λαγονμησίου Το Λαγονήσι».

Η Διαμαρτυρία

sofronis arthroΣτις 19.10.2016 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και ελήφθη η με αριθμό 262/2016 απόφαση, με την οποία διαπιστώθηκε ότι τα υφιστάμενα Κοιμητήρια του Δήμου είναι υπερκορεσμένα και αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να βρεθεί έκταση άνω των 50 στρεμμάτων που να πληροί τις προϋποθέσεις για χωροθέτηση νέου δημοτικού κοιμητηρίου.

Ακολούθως, έλαβε χώρα η με αριθμό πρωτοκόλλου 18132/07.11.2016 πρόσκληση του Δήμου Σαρωνικοιύ προς ιδιοκτήτες εκτάσεων (αυτοτελών ή συνεχόμενων) άνω των 50 στρεμμάτων για τη δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεως την 08.12.2016, δηλαδή με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μόλις ενός (1) μηνός. Τελικώς, κατατέθηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου 19717/2016 αίτηση του κ. Γεωργίου Μελισσουργού περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έκταση ιδιοκτησίας του που εντοπίζεται επί της λεωφόρου Αναβύσσου στον ορεινό όγκο που εκτείνεται έναντι της εισόδου της οδού Σκιάθου εως έναντι της εισόδου του οικισμού του Ολύμπου.

Ορισμένες παρατηρήσεις επί των μέχρι σήμερα ενεργειών του Δήμου Σαρωνικού:

- Ο κορεσμός του Νεκροταφείου Αναβύσσου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που οδήγησε τη διοίκηση του Δήμου στη δημιουργία νέου νεκροταφείου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ενέργειες (παραχώρηση εκτάσεως 50 στρεμμάτων, άδειες δασαρχείου για δημιουργία δρόμου πρόσβαση κ.λπ.) για οριοθέτηση νέου νεκροταφείου στη θέση “Σκόρδι”, που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και δεν ενοχλεί κανέναν κάτοικο του Δήμου.

Ο Δήμαρχος απέρριψε τη λύση “Σκόρδι” με την ατεκμηρίωτη δικαιολογία του υψηλού κόστους κατασκευής του δρόμου και αντ’ αυτού προτιμά να πληρώσει το κτήμα του Μελισσουργού (το κόστος θα αποσβεστεί με τη συνδρομή δημοτών).

- Βάσει της νομοθεσίας η έκταση του υπό δημιουργία νεκροταφείου έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των κατοίκων που αντιστοιχούν σε αυτό.

Συγκεκριμένα προβλέπεται έκταση 0,5 έως 1 τ.μ. ανά κάτοικο. Η υποψήφια έκταση του Μελισσουργού (72 στρέμματα) αντιστοιχεί σε 72.000 έως 144.000 κατοίκους!!!

- Η νομοθεσία προβλέπει την δωρεάν παραχώρηση δασικών εκτάσεων για δημιουργία νεκροταφείων και δρόμων πρόσβασης.

Μια ενδελεχής εξέταση της περιοχής θα μπορούσε να δώσει και άλλες λύσεις (επέκταση νεκροταφείου Ολύμπου, χρήση πεδίου παλαιού βολής Ανω Λαγονησίου, έκταση της Τράπεζας της Ελλάδος και πολλές άλλες που οι Δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να προτείνουν.

Η δική μας θέση είναι ότι η χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου στην εν λόγω έκταση όχι μόνο θα απαξιώσει πλήρως τις ιδιοκτησίες μας, που ήδη έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και θα υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Άνω Λαγονησίου αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του και εγείροντας ζητήματα ακόμα και για τη δημόσια υγεία (οι συνήθεις νότιοι άνεμοι θα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, πρόβλεψη η οποία υπάρχει στην οικεία νομοθεσία).

Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα υπογράψουν τη συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας νεκροταφείου, βλάπτοντας σοβαρά Συμπολίτες μας;;;

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία κοιμητηρίου με αγορά ιδιωτικής έκτασης συνεπάγεται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ενώ την ίδια στιγμή η νομοθεσία προβλέπειε και παραχώρηση δημόσιας γης.

Η τύχη του τόπου μας είναι στα χέρια μας.

Ενημερώσου και πάρε θέση.

Η θέση του Δήμου

Για το θέμα του Κοιμητηρίου, υπάρχει απόφαση του Δημoτικού Συμβουλίου, ότι το πρόβλημα είναι οξύ, δεν επαρκούν πλέον τα κοιμητήρια της περιοχής και είναι αδήρητη ανάγκη να δημιουργηθεί νέο κοιμητήριο. Σ’ αυτό συμφωνούν όλοι· σύμβουλοι και πολίτες.

Στην επίσημη αναζήτηση του Δήμου ανταποκρίθηκε ιδιώτης που έχει στρεμματική έκταση στο Ανω Λαγονήσι, η οποία πέρασε και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τζιβίλογλου για τη συγκεκριμένη περιοχή, στη συνεδρίαση της 28.2.17 προ ημερησίας, ο οποίος ανέφερε «έχω προβληματισμό για την απόφαση της Ποιότητας Ζωής για τη χωροθέτηση του Κοιμητηρίου. Να διερευνηθεί ο χώρος», ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης απάντησε ότι δεν υπάρχει ούτε χωροθέτηση ούτε απόφαση για το συγκεκριμένο χώρο. Υπήρξε ενημέρωση στο Τοπικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα δημιουργίας Κοιμητηρίου. Στην Ποιότητα Ζωής πήγε ο συγκεκριμένος χώρος, όπως θα πήγαιναν και όσες άλλες προτάσεις υπήρχαν. Συνεχίζουμε και αναζητούμε την κατάλληλη έκταση.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, η έκταση αυτή δεν κρίνεται κατάλληλη. Αναζητούμε την κατάλληλη έκταση. Εκεί είμαστε αυτή τη στιγμή». Μας δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1719 επισκέπτες και κανένα μέλος