Ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει Ψυτάλλεια! - Ο Δήμαρχος Σαρωνικού προχωράει μπροστά...

 

Είναι περίεργο πώς αυτές τις ημέρες επαναμοχλεύεται το θέμα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού, όταν με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος έχει καταλήξει να δημιουργήσει Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στα χωρικά του ύδατα, μετά την απένταξη του έργο με προορισμό την Ψυττάλεια (ΕΠΠΕΡΑΑ 31/3/16).

sofronis arthroΕμείς σταθήκαμε αρωγοί στην τολμηρή απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου γενικότερα να προχωρήσουν στην κατασκευή ΚΕΛ στα όρια του Δήμου. Και λέμε τολμηρή, γιατί τέτοιες αποφάσεις, όπως έχει καταδείξει η ιστορία - έχουν πολιτικό κόστος. Και έχει πολιτικό κόστος γιατί -δυστυχώς- ο πολίτης θέλει όλα τα καλά δίπλα του και όλα τα κακά στην αυλή του γείτονα...

Κι αυτό το χρεώνουμε στα θετικά του δημάρχου Γιώργου Σωφρόνη.

-Ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει Ψυτάλλεια!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, με επιστολή του απαντά σε “ανακριβή δημοσιεύματα”, εξηγεί γιατί είχε επιλέξει τη σύνδεση του Δήμου με Ψυτάλλεια και σημειώνει ότι πρέπει να επαξενεταστεί το θέμα. Γράφει:

filippou«Όλη η Ανατολική Αττική αποχετεύεται με δικές της Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού και Δίκτυα Αποχέτευσης, οπότε είναι απολύτως ψευδές αυτό που γράφεται ότι όλη η Ανατολική Αττική θα αποχετευτεί από την Ψυτάλλεια. Οι μόνοι δήμοι που ήδη από το 2012 είχαν λάβει έγκριση και χρηματοδότηση με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ήταν οι Δήμοι Παλλήνης και Σαρωνικού (για το παραλιακό του τμήμα, δηλαδή για την Παλαιά Φώκαια, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και την περιοχή Αγία Μαρίνα Κορωπίου).

Από τον παραπάνω σχεδιασμό – προγραμματισμό, πρόσφατα με νέα απόφασή της η ΕΥΔΑΠ έκανε δεκτό προς σύνδεση με την Ψυτάλλεια – ορθά κατά την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη – τον Δήμο Παλλήνης (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Γέρακα) και τμήμα του Δήμου Κορωπίου (περιοχή Κίτσι κ.α.). Απορρίφθηκε όμως με αυτή την απόφαση η παραλιακή ζώνη του Δήμου Σαρωνικού δυναμικότητας 10.000 – 15.000 παροχών. Αποφασίσθηκε δε η ίδρυση νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Πράσινου Σημείου σε απόσταση 1.000 μόλις μέτρων από τον κυρίως οικισμό των Καλυβίων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι πολλά:

1. Γιατί και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε μια λύση διπλάσιου κόστους (περισσότερα από 100.000.000€) σε σχέση με την προηγούμενη (50.000.000€) σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις είναι περιορισμένες; Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο καίριο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ίδιοι μελετητές της ΕΥΔΑΠ που πριν λίγα μόλις χρόνια έπειθαν ότι η λύση της Ψυτάλλειας είναι η πλέον ενδεδειγμένη και με το μικρότερο κόστος, τώρα επιλέγουν τη λύση της δημιουργίας ΚΕΛ στον Δήμο Σαρωνικού – μια πολύ πιο ακριβή λύση – ως την καλύτερη δυνατή.

2. Πώς αποφασίστηκε να κατασκευαστεί νέο ΚΕΛ στα Καλύβια, τα οποία εδώ και χρόνια μαζί με τον Κουβαρά αποχετεύονται από το ΚΕΛ του Μαρκοπούλου;

3. Από πού προκύπτει ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να απαλλοτριώνει εκτάσεις για λογαριασμό των δήμων και για Πράσινα Σημεία; Θα προβεί σε ανάλογες απαλλοτριώσεις και για άλλους δήμους;

4. Σήμερα στα Μεσόγεια δημιουργούνται σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων πέντε (5) Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού (Ραφήνα, Αεροδρόμιο, Κορωπί – Παιανία, Μαρκόπουλο και Σαρωνικός), συνολικής δυναμικότητας 450.000 κατοίκων, τη στιγμή που ο πληθυσμός των συγκεκριμένων περιοχών δεν ξεπερνά τις 140.000 (μεγάλο δε ποσοστό πληθυσμού είναι σε περιοχές εκτός σχεδίου που δεν θα αποχετευτούν). Με ποια λογική γίνεται αυτό;

5. Η χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης και του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού με προορισμό την Ψυτάλλεια, απεντάχθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ στις 31-3-2016. Ποιος έχει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη απένταξη; Ισχύει ότι η ΕΥΔΑΠ θα χρηματοδοτήσει τα έργα με δικούς της πόρους όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις του Δήμου Σαρωνικού;

6. Από που προκύπτει ότι η Ψυτάλλεια δεν μπορεί να δεχθεί νέα λύματα, όταν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση των λυμάτων προς το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας κατά 25%;

7. Αλήθεια στις 2.300.000 παροχές που σήμερα αποχετεύονται στην Ψυτάλλεια και με δεδομένη τη μείωση των ποσοτήτων των λυμάτων, είναι τόσο μεγάλη η επιβάρυνση των 10.000 – 15.000 παροχών του Δήμου Σαρωνικού και δημιουργεί τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα – και πολλά ακόμα που μπορούν να διατυπωθούν – αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ψευδής ενημέρωση αλλά και μια προσπάθεια δημαγωγίας και παραπληροφόρησης, της οποίας το τεράστιο οικονομικό κόστος θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η προτεινόμενη λύση για ΚΕΛ στα Καλύβια “μόνο ως τιμωρία του Δήμου Σαρωνικού μπορεί να θεωρηθεί”».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επισημαίνει ότι πρέπει με ηρεμία και νηφαλιότητα και παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων να επανεξεταστεί άμεσα το θέμα της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού προκειμένου να βρεθεί η πλέον εφικτή από κάθε πλευρά λύση.

-

«Να αφήσουν όλοι μακριά από την κομματική αντιπαράθεση

το ζήτημα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού»

τονίζει ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης

Ερωτήσεις όμως όσον αφορά τη σύνδεση του Δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάκη Βορίδης και Γιώργος Βλάχος, τους οποίους ο δήμαρχος Σαρωνικού συνάντησε και τους ενημέρωσε σχετικά, γιατί όπως ο ίδιος σημειώνει είχαν “λανθασμένα δεδομένα”.

Ετσι με τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής Μ. Βορίδη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Σαρωνικού με επικεφαλής το Δήμαρχο Γ. Σωφρόνη. Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Σ. Γέραλης, Σ. Γκίνης και Η. Μπουκοβάλας.

Ο Δήμαρχος επισήμανε στον βουλευτή ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής του Κ.Ε.Λ., γιατί με αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης στην περιοχή. Ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και την αξία της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού.

Απουσία εναλλακτικών λύσεων

Ξεκαθαρίστηκε στον βουλευτή, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή επεδίωξε από την αρχή την εφαρμογή του σχεδίου για μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια. Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τέσσερις διαφορετικοί Υπουργοί Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την έγκριση της σχετικής μελέτης, έχουν πει και εξακολουθούν να λένε μέχρι σήμερα ΌΧΙ στη συγκεκριμένη λύση.

Επισημάνθηκε ότι πριν καταλήξουν στην απόφαση αυτή, «εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια, τόσο για τη χρήση της Ψυττάλειας, όσο και για τη χρήση των Κ.Ε.Λ. γειτονικών Δήμων. Κι όταν διαπιστώθηκε ότι “οι λύσεις αυτές δεν περπατούν”, επελέγη η υπεύθυνη στάση να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να δώσουμε μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη λύση, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιποι Δήμοι της Αν.Αττικής».

Ενημερώθηκε ο βουλευτής ότι η Κερατέα και το Λαύριο έχουν δικά τους Κ.Ε.Λ. εδώ και μια 20ετία, στο Μαρκόπουλο λειτουργεί Κ.Ε.Λ. από το 2014, για το Κορωπί και την Παιανία το Κ.Ε.Λ. είναι υπό κατασκευή, στα Σπάτα-Αρτέμιδα και στη Ραφήνα έχουν χωροθετηθεί και δρομολογηθεί. Κανένας Δήμος, που σήμερα διαθέτει Κ.Ε.Λ., δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης – ενημέρωσης ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης δήλωσε μεταξύ άλλων: «...πέρα από την ενημέρωση που του παρείχαμε, ζήτησα ένα πράγμα. Να αφήσουν όλοι μακριά από την κομματική αντιπαράθεση το ζήτημα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού. Δεν πρέπει να αφήσουμε οι κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, να απειλήσουν την ποιότητα ζωής μας. Δεν θα επιτρέψω, ως Δήμαρχος, οι πολίτες του Δήμου Σαρωνικού να ζουν το 2020 με την ντροπή των βόθρων».

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 189 guests και κανένα μέλος