Eνα νοσοκομείο που υπολειτουργεί, ενώ καλύπτει μία τεράστια πληθυσμιακή περιοχή

 

Ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας Άντον Τσέχωφ, είχε γράψει στα τέλη του 19ου αιώνα: «Όταν πολλές θεραπείες συνιστώνται για μια αρρώστια, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί».

Και το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας δεν δείχνει… να θεραπεύεται παρόλα τα αμέτρητα προτάγματα.

Δισεπίλυτα ζητήματα παραμένουν άλυτα, τα οποία εκτός του ότι … πολλές φορές ευθύνονται για θανάτους, δυσχεραίνουν και τη ζωή, τόσο των ασθενών, όσο και του ιατρικού & νοσηλευτικού προσωπικού, ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί μια τεράστια πληθυσμιακή περιοχή, από τα εξωτερικά ιατρεία του οποίου περνούν καθημερινά περίπου 500 ασθενείς. Και η «7η» αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα, επανέρχεται με μια νέα σειρά δημοσιευμάτων, η οποία θα απασχολήσει την εφημερίδα με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ και τα οποία θα δημοσιεύονται σε τακτά διαστήματα.

Αυτό που ίσως λείπει από τον τόπο μας είναι μια ανεξάρτητη αρχή να λειτουργεί ως επιτροπή αξιολόγησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, έτσι ώστε να πάψουν οι εκάστοτε υπουργοί υγείας να βαυκαλίζονται ότι πέτυχαν την εξυγίανση στο χώρο της υγείας, όταν η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, δεινή και τσακίζει κόκαλα.

Θρυαλλίδα του σημερινού ρεπορτάζ αποτέλεσε η κακή εικόνα που παρουσιάζει το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου κι αυτό όχι από υπαιτιότητα του ιατρικού προσωπικού (το οποίο κάνει άριστα τη δουλειά του), αλλά λόγω της σημαντικής έλλειψης σε τραυματιοφορείς και σε μηχανήματα του ακτινολογικού που υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας.

Το Ασκληπιείο ως γνωστό, δεν είναι ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα όπως είναι όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά πολλά μικρά κτίρια. Και είναι έτσι, γιατί κτίσθηκε για να εξυπηρετήσει νοσήματα θώρακος. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1921, ως Σανατόριο για την θεραπεία της φυματιώσεως των οστών, των αρθρώσεων και του ραχιτισμού που προσέβαλε τότε κυρίως τα παιδιά.

Σήμερα όμως λειτουργεί ως Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο με τα ίδια κτίρια, τα οποία στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους έχουν ανεγερθεί από δωρητές και γι’ αυτό φέρουν και το όνομά τους. Άλλα έχουν εκσυγχρονιστεί - όσο αυτό είναι δυνατόν για παμπάλαια κτίρια- άλλα λειτουργούν υποτυπωδώς ή δεν λειτουργούν καθόλου.

Η διασπορά των κτιρίων απαιτεί για τη μεταφορά ενός ασθενή από το δωμάτιο που νοσηλεύεται π.χ. προς το ακτινολογικό ή όπου αλλού, τραυματιοφορέα, ειδικό φορείο και οδηγό για το όχημα μεταφοράς (κάτι σαν απλό ασθενοφόρο).

Αναζητήσαμε τις απαντήσεις καταρχήν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, Διοικητή και πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Θεόδωρο Ρούπα, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στη θέση του με προσωπική επιλογή των υπουργών Α.Ξανθού & Π. Πολάκη. Ο κ. Ρούπας είναι οικονομολόγος και πριν κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Νωρίτερα θήτευσε και ως οικονομικός διευθυντής στο Νοσ. «Ευαγγελισμός».

Συναντήσαμε τον Διοικητή Θεόδωρο Ρούπα, ο οποίος μας δέχθηκε άμεσα, του θέσαμε τις ερωτήσεις και τον βρήκαμε “ετοιμοπόλεμο”, αφού είχε απαντήσεις για όλα.

Για τους τραυματιοφορείς λοιπόν μας απάντησε:

Ρούπας: «Το νοσοκομείο μας έχει 22 φορείς (τραυματιοφορείς) και σε κάθε βάρδια βρίσκονται τρία άτομα με εξαίρεση τις ημέρες που εφημερεύουμε όπου βρίσκονται τέσσερα άτομα ανά βάρδια (τη νύχτα, τρεις). Είναι σαφές ότι τα 22 άτομα σε αυτό το τμήμα δεν φτάνουν. Έχουμε ζητήσει άλλα 3 άτομα από το υπουργείο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του Νοσοκομείου, οι μεταφορές των ασθενών μπορούν να γίνονται μόνο με τα οχήματα μεταφοράς και δυστυχώς έχουμε μόνο τρία. Κι αυτό γίνεται εντονότερο, όταν διαπιστώσει κανείς ότι έχουμε μόνο έναν φορέα στη βάρδια για τα οχήματα, άρα επί της ουσίας λειτουργεί μόνο ένα όχημα».

Για το ίδιο θέμα αναζητήσαμε και την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων (γιατρών & εργαζόμενων) Δέσποινα Τοσουνίδου (ιατρός ακτινολόγος), η οποία μας ανέφερε ότι διαφωνεί με τον διοικητή και στα 2 αυτά ζητήματα.

Τοσονίδου: «Τα οχήματα μεταφοράς δεν είναι τρία αλλά μόνο δύο. Όμως το πρόβλημα που κυρίαρχα αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη ειδικού φορείου. Κοντολογίς, όσα οχήματα και να είχαμε, όσους τραυματιοφορείς και να είχαμε, δεν θα κάναμε απολύτως τίποτα επιπλέον, από τη στιγμή που υπάρχει μόνο ένα φορείο κατάλληλο για τα οχήματα μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι για ένα φορείο που κοστίζει πολύ λίγα χρήματα στοιβάζονται οι ασθενείς σε ουρές, με αποτέλεσμα όλο το σύστημα διακίνησης ασθενών να δυσλειτουργεί αφάνταστα. Για την ιστορία, το τμήμα τραυματιοφορέων αριθμούσε κάποτε 40 άτομα. Σήμερα 22. Αυτό λέει πολλά!».

Επιπλέον ο διοικητής μας ενημέρωσε ότι: «ήδη ελήφθη και η απόφαση για την αγορά δύο νέων ειδικών φορείων (κατάλληλων για τα οχήματα μεταφοράς) αξίας 4.000 ευρώ έκαστο, τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού από τη επόμενη εβδομάδα. Υπόθεση που ήταν στο αρχείο 4 χρόνια και κολλούσε λόγω μιας κακής υπογραφείσας σύμβασης, έλαβε αίσιο τέλος».

Ερώτημα αποτελεί όμως και το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν 22 τραυματιοφορείς στις βάρδιες εργάζονται μόνο εννέα ή έντεκα την ημέρα. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οφείλονται 80 ρεπό ανά φορέα, τότε το θέμα μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες και μετά το ρεπορτάζ της «7ης», ο διοικητής έλαβε απόφαση, ώστε από την προσεχή εβδομάδα τα άτομα ανά βάρδια να αυξηθούν. Αυτό είναι θετική ένδειξη.

Η προεδρος του σωματείου εργαζομένων Δέσποινα Τοσουνίδου, έθιξε και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο. Μάλιστα τόνισε διαμαρτυρόμενη, ότι η διευθύντρια της 2ης ΥΠΕ (το Ασκληπιείο ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια) Όλγα Ιορδανίδου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν λείπει τίποτα από το νοσοκομείο και δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Απαντώντας για το θέμα, ο διοικητής Θεόδωρος Ρούπας, μας ανέφερε ότι: «η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε αυτό το σημείο έχει δίκιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο η 2η ΥΠ.Ε. μας “έβγαλε” κονδύλι 250 χιλιάδες ευρώ μόνο για ορθοπεδικά υλικά και εμείς απορροφήσαμε μόνο τα 105.000 €. Κι αυτό διότι ως διοικητική υπηρεσία δεν φροντίσαμε να οργανώσουμε σωστά τη διαδικασία. Πρόκειται για μια ευθύνη που αναλαμβάνω εγώ προσωπικά και την οποία θα καλύψω στις επόμενες εκταμιεύσεις από την 2η ΥΠ.Ε.».

Σε αυτό το σημείο ως εφημερίδα οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Διοικητή, καθώς το να παραδέχεται ένας δημόσιος λειτουργός, ότι η «αντίθετη» πλευρά έχει δίκιο και παράλληλα να ομολογεί ότι έχει ευθύνη σε συγκεκριμένη διαδικασία, αποτελεί ίσως και πανελλαδική πρωτοτυπία. Μακάρι να βλέπαμε πολλά τέτοια, θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο κράτος.

Ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων και αιρετό μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου (εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, νοσηλευτής Δημήτρης Γαρδικλής κατήγγειλε την στάση της διοίκησης σε αντιδρώντες και «αντιφρονούντες» εργαζόμενους ως απαράδεκτη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «όποιος εργαζόμενος αντιδρά σε αποφάσεις της διοίκησης, θεωρώντας ότι υπάρχει λάθος ή αδικία, τότε η διοίκηση χρησιμοποιεί εκδικητική μεταχείριση εις βάρος αυτών των ατόμων».

Η «Ε» κατέγραψε συγκεκριμένα παραδείγματα επ’αυτού τα οποία δεσμεύεται να δημοσιεύσει σε επόμενο σχετικό δημοσίευμα, καθώς έως τη στιγμή της σύνταξης αποτελούν ανεπιβεβαίωτο υλικό.

Επιπλέον ο Δ. Γαρδικλής στάθηκε και στη σχέση της διοίκησης με εργολάβους. Μας ανέφερε ότι: «οι υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας θα έπρεπε να καλύπτονται από προσωπικό του υπουργείου υγείας, εντούτοις παραμένουν ως εξωτερικοί συνεργάτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το νοσοκομείο μας λειτουργεί με έναν υδραυλικό μόνο, με αποτέλεσμα επειδή έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα λήμματα να μισθώνουμε διαρκώς εξωτερικά συνεργεία με υψηλότερο κόστος. Ταυτόχρονα, ως σωματείο καταγγέλλουμε ακόμα και τις δωρεές ως ύποπτες».

Καθίσταται σαφές ότι για τα ανωτέρω αυτά θέματα, θα κληθεί να απαντήσει στο επόμενο δημοσίευμα ο Θ. Ρούπας.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθούμε και στην επικείμενη δίκη των «5» στελεχών του νοσοκομείου που κατηγορούνται για υπεξαίρεση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για επιθέματα κατάκλισης. Μια δίκη που σύμφωνα με τον κ. Ρούπα, καθυστερεί λόγω των αναβολών από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ο Διοικητής γι’ αυτό το θέμα τόνισε επίσης, ότι: «Αντιλαμβάνεστε ότι 1,8 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκε για το διάστημα 2006-2011 από μόνο του λαμβάνει τον ορισμό “σκανδάλου”, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε από το Ασκληπιείο για τα ίδια επιθέματα κατάκλισης ήταν 7.500 €. Το 2015 ήταν 5.500 € και το 2016 ήταν μόλις 1.600 €.

Δέχτηκα όμως τη απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων και δεν έβγαλα σε αργία τους συγκεκριμένους συναδέλφους τους, έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Σχετικά με τον κοινόχρηστο χώρο και την πολλάκις καταγγελλόμενη «ασχήμια» των δεκάδων στρεμμάτων γης του Ασκληπιείου, ο διοικητής μας ανέφερε: «Αληθεύει ότι έχουμε μόνο έναν κηπουρό. Αυτό συμβαίνει διότι έχω προσωπικά κρίνει ότι χρειάζεται προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες και όχι σε κηπουρούς. Τον περιβάλλοντα χώρο προσπαθώ να τον καλύψω με τον εργολάβο καθαριότητας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όμως ότι η Ελλάδα διέρχεται μείζονο κρίση, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και η διοίκηση κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Έχουμε επί παραδείγματι ζητήσει επανειλημμένως την απομάκρυνση ενός κακαίσθητου (παλιού) φορτηγού που χρησιμοποιείται ως αποθήκη από τον ιδιώτη εκμισθωτή της καντίνας του νοσοκομείου, λόγω του ότι είναι εκτός της σύμβασης, και δεν μπορούμε να τον βγάλουμε! Όταν ανέλαβα πριν από λίγους μόλις μήνες πετάξαμε 25 φορτηγά σκουπίδια από το κοινόχρηστο χώρο μας και έχω ήδη εγκρίνει την δενδρο-φύτευση 350 πεύκων».

Ιδιοκτησιακό

Μείζον θέμα αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου και έχουμε καταναλώσει πολύ μελάνι κατά καιρούς. Βρίσκεται σε μία θέση ιδιαίτερα ελκυστική για άλλου είδους χρήσεις και πάντα καραδοκεί ο κίνδυνος να αλλάξει χαρακτήρα.

Δεν ευσταθούν οι φήμες ότι το Ασκληπιείο είναι εκτός σχεδίου, ότι το έχει χάσει ο Ερυθρός Σταυρός και άλλα και γι’ αυτό θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο

Ο Δήμαρχος των 3Β (Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη) έχει έρθει σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό, για μια ανταλλαγή βεβαιωμένης απαίτησης προς το Δήμο πέντε περίπου στρεμμάτων. Είναι μία λωρίδα που ξεκινάει από την οδό Ιπποκράτους κατά μήκος του μαντρότοιχου και καταλήγει στην παραλία.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου και ο Δήμος βρίσκεται «στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με τον ιδιοκτήτη Ερυθρό Σταυρό, βεβαιωμένης απαίτησης του Δήμου για ένα κομμάτι 5 στρεμμάτων, τα οποία συζητάμε να μας παραχωρηθούν κατά τρόπο που να βολεύει και τις δύο πλευρές».

Ευκαιρίας δοθήσεις, ο Δήμαρχος 3Β δεσμεύτηκε στο επόμενο φύλλο να καλύψει πιο αναλυτικά το ρυμοτομικό σχέδιο και την περαιτέρω ανάπτυξη της γύρω περιοχής του Ασκληπιείου.

Ο Διοικητής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ασκληπιείου Θ. Ρούπας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ανέφερε: «Ο Ερυθρός Σταυρός οφείλει στο κράτος ένα πολύ μεγάλο ποσό που φτάνει από όσα γνωρίζω τα 53 εκατομμύρια ευρώ. Η αποψή μου είναι ότι αυτά θα μπορούσαν να συμψηφιστούν και να παραχωρηθεί το Ασκληπιείο στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Υγείας), έτσι ώστε επιτέλους να υπάρχει μια αυτόνομη διοίκηση που να μην εξαρτάται κάθε φορά και για κάθε θέμα από το Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού». Σε αυτό και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ε» τάσσεται υπέρ και η τοπική κοινωνία.

σημείωση: Πολύ μικρό το ποσό, αν θυμούμε ότι επί υπουργείας Κακλαμάνη είχε αποτιμηθεί από αρμόδιους εμπειρογνώμονες ειδικούς, στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Αλλιώς λύνεται αυτό και θα το αναλύσουμε προσεχώς.

 

Ετοιμη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Τελειώνοντας το ρεπορτάζ, θα αναφερθούμε στις καταγγελίες για την διάλυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (Τ.Ν.), όπου από τους 48 ασθενείς που είχε ως δυναμικότητα εξυπηρέτησης, σήμερα βρίσκεται με δυναμικότητα μόλις 4 ασθενών.

Θέτοντας το ερώτημα στον διοικητή μάς απάντησε ότι αυτά έγιναν πριν αναλάβει τη διοίκηση και πιο συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 2016. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρούπα, η Μονάδα Τ.Ν. θα επαναλειτουργήσει πλήρως στα τέλη του τρέχοντος μήνα Φεβρουαρίου και η όποια καθυστέρηση έχει σημειωθεί, αφορά τα τεστ που διενεργεί το Γενικό Χημείο του Κράτους σχετικά με το νερό και άλλες χημικές ύλες. «Θα πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα που θα έχει μέχρι και τηλεόραση για κάθε μονάδα αιμοκάθαρσης», συμπλήρωσε ο διοικητής.

Τέλος να κλείσουμε και με κάτι ιδιαιτέρως ευχάριστο, καθώς κατά την ώρα της συνέντευξης με το Διοικητή και πρόεδρο του Δ.Σ. Θ. Ρούπα, δόθηκε τηλεφωνικώς το «πράσινο φώς» από τον Ερυθρό Σταυρό για την υλοποίηση των τριών δωρεών της οικογένειας του εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνου και του Ιδρύματος Νιάρχου, συνολικού ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ προς το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. για εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων κτιρίων.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος