xyta-filis4.jpgΑντιπροσωπεία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, επισκέφτηκε τον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής, την περασμένη Τρίτη 3/2.
Οι Βουλευτές «ιδίοις όμμασι» έλαβαν γνώση του τι συμβαίνει και άκουσαν από τους υπεύθυνους τον τρόπο λειτουργίας  όλων των εγκαταστάσεων, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων...

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στον Χ.ΥΤ.Α. της Φυλής


Αντιπροσωπεία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, επισκέφτηκε τον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής, την περασμένη Τρίτη 3/2.

Οι Βουλευτές «ιδίοις όμμασι» έλαβαν γνώση του τι συμβαίνει και άκουσαν από τους υπεύθυνους τον τρόπο λειτουργίας  όλων των εγκαταστάσεων, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τxyta-filis4.jpgα συμπεράσματα όλων ήταν ότι: τα σκουπίδια τελικά είναι «χρυσάφι» και το κόστος είναι μεγάλο έτσι όπως οδηγούνται όλα στον Χ.Υ.Τ.Α.. Πρέπει, να περιοριστεί ο όγκος στο 20% από το 80% που είναι σήμερα, με διαλογή στην πηγή παραγωγής και αλλά ενδιάμεσα σταδία επεξεργασίας στο κάθε  Δήμο.


 Πρέπει να σταματήσει η ΦΥΛΗ να δέχεται σκουπίδια· 1.500 τόνους περίπου κάθε μέρα από περιοχές εκτός Αττικής.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα από την επεξεργασία, δεν διατίθεται εκεί που πρέπει τελικά. Έτσι κι αυτό καταλήγει για ταφή  στο Χ.Υ.Τ.Α., με αποτέλεσμα να αυξάνει κι’ άλλο ο όγκος, ο οποίος θα έπρεπε να μειωθεί με την επεξεργασία.


Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, ή δεν εφαρμόστηκε σωστά στα ενδιάμεσα στάδια (σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής, ανακύκλωση συσκευασιών), ή δεν εφαρμόστηκε καθόλου, έτσι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη Χρίστο  Βερελή, Σπύρο Κουβέλη,  Νίκο Καντερέ, Βασίλη Οικονόμου, Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Παρόντες και οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Γιάννης Γκιόκας και Αθανάσιος Λεβέντης καθώς και πολλοί Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής,  και όλη η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ, που έκανε και την ξενάγηση. Εκεί βρέθηκε και η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστιτκών Συλλόγων Κερατέας.

Ξεναγήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης ΕΜΑΚ

– Κομποστοποίηση

– Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών  νοσοκομειακών αποβλήτων

– Φρεάτια άντλησης μεθανίου και βιοαερίου από βάθος 30 μέτρων στο χώρο της παλαιάς χωματερής

– Παραγωγή βιοαερίου

– Αποκατάσταση παλαιού Χ.Υ.Τ.Α.

– Επεξεργασία υγρών αποβλήτων

– Ζυγιστήριο

– Κύτταρο

– Μονάδα επεξεργασίας από τον «μπλε κάδο».

Ο Δήμαρχος Φυλής δήλωσε ότι πρέπει  η πολιτεία να προχωρήσει σε νέο νόμο που να είναι συνέχεια του προηγούμενου. Να φύγουμε με τον καινούριο νόμο από τον περιφερειακό σχεδιασμό και να πάμε στον διαπεριφερειακό σχεδιασμό, αφού έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι πρόβλημα μόνο της Αττικής τα σκουπίδια. Ήδη ρίχνονται στη χωματερή πολλά σκουπίδια από άλλες περιοχές εκτός Αττικής.


Ο Κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε: Μετά τις δυο συνεδριάσεις της επιτροπής για το θέμα και την επίσκεψη εδώ η επιτροπή θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος με τα συμπεράσματα της. Η επιτροπή είναι συμβουλευτική. 

Το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο δεν έχει λυθεί. Πρέπει να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός όπως ψηφίστηκε το 2003· ίσως να θέλει κάποιες βελτιώσεις. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το Νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό ώστε να είναι έτοιμος όταν ο παλιός θα έχει ολοκληρωθεί.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 372 guests και κανένα μέλος