Eτάφησαν με τιμές στην Ελλάδα

 

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης (4.10.16) των 16 Ελλαδιτών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Παρόντες και συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων: “σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης παρέστησαν στην τελετή επίσημης παραλαβής λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο NORATLAS..

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων:

«...Πριν 42 χρόνια, τη νύκτα της 21ης προς την 22η Ιουλίου, η Α’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών πήρε την εντολή να ενισχύσει τον άνισο αγώνα που έδιναν οι ελληνικές δυνάμεις στη μεγαλόνησο.

Με ενθουσιασμό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, επιβιβάστηκαν οι θρυλικοί λοκατζήδες στα ΝΟΡΑΤΛΑΣ, με πνεύμα αυταπάρνησης, αλληλεγγύης, ανδρείας, για να διακηρύξουν ότι η ελευθερία δεν υπάρχει ως σταθερή κατάσταση και μόνιμα εξασφαλισμένο αγαθό, αλλά «θέλει αρετή και τόλμη».

Στις 01:52, όπου και προσγειώνεται το πρώτο μεταγωγικό «ΝΙΚΗ 2», αρχίζει η τραγωδία της αποστολής και τα παλικάρια της Α’ Μοίρας περνούν στο πάνθεον των ηρώων.

Στο Ιερό χώμα της Κύπρου βρίσκονται θαμμένα πολλά παιδιά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας έπεσαν ηρωικά στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο, τιμώντας «τοις κείνων ρήμασι».

Η θυσία τους στο βωμό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού υπογραμμίζει την κοινή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης και τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας.

...Γεωγραφία και ιστορία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Σ’ ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου και σε μια θαλάσσια περιοχή, με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

... Οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε την κοινή μας στρατηγική και τις πολιτικές μας, τόσο για την ασφάλειά μας, αλλά και για την προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων.

Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι δώδεκα ήρωες είναι:

Ηλίας Άνθιμος, Σμήναρχος

Οι Ανθυπασπιστές καταδρομείς: Ευάγγελος Τσάκωνας, Αθανάσιος Χριστόπουλος, Στέφανος Γιαννακός, Ηλίας Δαλαμάγκας, Κοσμάς Γιαννακάκης, Ανδρέας Αναστασόπουλος, Αντώνιος Ζησιμόπουλος, Χρήστος Ληγδής, Αιμίλιος Μονιάς, Γεώργιος Νάκος, Στυλιανός Πρινιανάκης, Νικόλας Σκιαδαρέσης, Σωτήριος Τζούρας, Χρήστος Χατζόπουλος, Βασίλειος Μανιάτης.

Μοναδικός επιζών του «ΝΙΚΗ 4», ο Καταδρομέας Αθανάσιος Ζαφειρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες από τη ζωή.

hroes katadromeis b

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 299 guests και κανένα μέλος