• Αρχαία ανακαλύφθηκαν στη Βούλα στην οδό Μεταξά στο ύψος του αριθμού 22, κατά τη εκσκαφή του δρόμου για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου.
  • Στη Βουλιαγμένη, Αμφορέας 2.5000 ετών περισυλλέγη τον Αύγουστο πίσω από τον ΝΟB...
  • Σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Αττικής, αναδεικνύεται ο Δήμος Μαρκοπούλου, με τα δεκάδες μοναδικά ευρήματα των ανασκαφών...

Αρχαίες θαμένες πόλεις


Στη Βούλα

Αρχαία ανακαλύφθηκαν στη Βούλα στην οδό Μεταξά στο ύψος του αριθμού 22, κατά τη εκσκαφή του δρόμου για την tafos.jpgδιέλευση του αγωγού φυσικού αερίου.


Το κτίσμα που βρέθηκε είναι ένας τάφος, με οστά μέσα μάλιστα, και σύμφωνα με την αρχαιολόγο που βρήκαμε στο σημείο, υπολογίζεται ότι έχει ζωή περίπου 2.500 χρόνια, δηλαδή από τον 5ο αιώνα π.Χ.


Δεν έχουν βρει άλλους παρόμοιους τάφους στο πέρασμα των έργων για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι εκεί ήταν νεκροταφείο, αλλά δεν αποκλείεται κι όλας.


Αυτό που διαψεύδεται σίγουρα είναι ότι στην Αρχαία Ελλάδα η Βούλα δεν κατικείτο.

 

 

Στη Βουλιαγμένη

salliraelhs-tigka.jpgΑμφορέας 2.500 ετών περισυλλέγη τον Αύγουστο στην Βουλιαγμένη πίσω από τον ΝΟΒ από τον Θεόδωρο Σαλλιαρέλη, ενώ κολυμπούσε με μάσκα.

Όπως μας είπε ήταν σε βάθος 10 μέτρων.


Ο Θεόδ. Σαλλιαρέλης το παρέδωσε στην πρόεδρο του Ομίλου Στέλλα Τίγκα για το μουσείο του Ομίλου.

 

 

 

 

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα

απαιτούν ίδρυση Αττικού Μουσείου στο Μαρκόπουλο

 


Σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Αττικής, αναδεικνύεται ο Δήμος Μαρκοπούλου, με τα δεκάδες μοναδικά ευρήματα των ανασκαφών, κατά την κατασκευή των Ολυμπιακών Έργων, στο όρος Μερέντα, που έρχονται να προστεθούν στον ήδη ανεκτίμητο χώρο του Ναού της Αρτέμιδος και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενεί το Μουσείο Βραυρώνας.


Εκδήλωση για τα ευρήματα στη Μερέντα πραγματοποίησε η αρχαιολόγος Όλγα Κακαβογιάννη, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου. Η αρχαιολόγος  παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, διαφάνειες, με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που είδαν το φως από τις ανασκαφές του 1999 μέχρι και σήμερα, η σημασία και το πλήθος των οποίων, εντείνει την ανάγκη για την κατασκευή ενός Αττικού Μουσείου στο Μαρκόπουλο, όπου θα δίνεται η ευκαιρία τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες, να γνωρίσουν τη μοναδική ιστορία αυτού του τόπου, δίχως να παραμεληθεί επίσης η δυνατότητα προστασίας και διατήρησης που θα παράσχει ένας σωστά μελετημένος και κατάλληλος χώρος, στους μοναδικούς αυτούς θησαυρούς.


Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Φώτης Μαγουλάς αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανέγερσης του Αττικού Μουσείου στην πόλη, έχει ήδη αρχίσει να μελετά σοβαρές προτάσεις ως προς την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, μια εκ των οποίων αφορά τη διασταύρωση Βραυρώνας. Δήλωσε δε για το θέμα μεταξύ άλλων: “Είμαστε από τους πρώτους που προβάλαμε με κάθε τρόπο την ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία της Μερέντας και εξαντλήσαμε κάθε νομικό μέσο, για να την προστατέψουμε από την παράνομη λατομική λειτουργία. Ο αγώνας μας για την προστασία και ανάδειξη του τόπου μας, θα είναι διαρκής και σε όλα τα επίπεδα».

Από το Δήμο, εκτός του Δημάρχου, παραβρέθηκαν οι: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μαντάλα και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Δαρεμάς. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων: οι Βασίλης Οικονόμου βουλευτής περιφέρειας Αττικής, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο Αντινομάρχης Παρασκευάς Ευαγγελίου, ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, όπως και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης την έκδοση από το Δήμο Μαρκοπούλου, δίγλωσσου πολυτελούς επιστημονικού τόμου, όπου θα φιλοξενηθεί η ολοκληρωμένη μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων της Μερέντας και της Αττικής συνολικότερα. Ένα αξιόλογο έργο που θα φέρει την πολύτιμη αυτή γνώση, πιο κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εξέχουσας ιστορίας της αττικής γης.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος