Παρουσίαση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την Ανατολική Αττική, εξελίχθηκε την περασμένη Δευτέρα 18/4 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού στα Καλύβια.

 

Η εκδήλωση είχε ως θέμα: «Επενδύσεις και Επιχειρηματικά Σχέδια – Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα του Αγροτικού Τομέα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» και την έναρξη έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες» ειδικά για τον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Στη συνέχεια, μίλησε για την άρση των περιορισμών και των αποκλεισμών που ίσχυαν για πολλά χρόνια για την περιοχή της Αττικής, η οποία επετεύχθη μετά από επίμονες και συνεχείς προσπάθειες. Ωστόσο, η Αττική υστερεί ακόμα σημαντικά - λόγω του παραπάνω αποκλεισμού – σε υποδομές και κίνητρα, όμως η μεγάλη πρόκληση για όλους είναι παρά την έλλειψη σχετικής εμπειρίας να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα νέα δεδομένα.

 

Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπου Κασίμη, ο οποίος επεσήμανε ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (προσανατολισμός προς τα προϊόντα ποιότητας με ξεχωριστή ταυτότητα και τοπικότητα) αποτελεί στρατηγικό στόχο της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό στοχεύει να υπηρετήσει και μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 που εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015.

 

Το Π.Α.Α. περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι οι Νέοι Γεωργοί, τα Σχέδια Βελτίωσης, το Μέτρο των Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, η πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού λόγω φυσικών καταστροφών, τα υποστηρικτά μέτρα (συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαίδευση – κατάρτιση των αγροτών κ.α.). καθώς και ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποια τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ποια η διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Το νέο Π.Α.Α ύψους 4,7 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δις ευρώ, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση σημαντικών διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το υψηλό κόστος παραγωγής, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών, η αναπτυξιακή υστέρηση της κτηνοτροφίας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η απουσία ουσιαστικών υποδομών εκπαίδευσης – κατάρτισης αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών, η απουσία μηχανισμών υποστήριξης υιοθέτησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, η απουσία αποτελεσματικών χρηματοδοτικών μέσων και η συνολικότερη υποβάθμιση των αγροτικών περιοχών, τόνισε ο Χαρ. Κασίμης.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η γρήγορη εκκίνηση του προγράμματος θα συμβάλλει στην αλλαγή ψυχολογίας στον αγροτικό κόσμο και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα επιτύχει τη γρήγορη αποκάλυψη της «κρυφής δυναμικής» της αγροτικής οικονομίας. Το νέο ΠΑΑ είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία της χώρας για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να προσαρμοστεί στις νέες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες της διεθνούς οικονομίας για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους παραγωγούς, τα προϊόντα και την ελληνική ύπαιθρο γενικότερα.

 

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρη Δρόση, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που αποτελεί το πολιτικό πρόγραμμα της περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Αττικής και το νέο πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

 

Ακολούθησε διάλογος όπου διατυπώθηκαν απορίες και προβληματισμοί για το νέο Πρόγραμμα από τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος και τα οποία δυσκολεύουν σημαντικά τη βιωσιμότητά του.

 

Την παρουσίαση του νέου Π.Α.Α. 2014 – 2020 παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νάσος Αναγνωστόπουλος, οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ο Συντονιστής του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών Ευάγγελος Μιχάλης, εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και οινοποιοί της περιοχής, καθώς και αρκετοί νέοι συμπολίτες μας που επιθυμούν να ασχοληθούν με κλάδους του πρωτογενούς τομέα και θέλησαν να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος