Να νομοθετήσει άμεσα κάλεσε την κυβέρνηση η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο (3.3.16). «Λέω ένα βροντερό “νομοθετείστε άμεσα”, έστω και με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και είναι σίγουρο ότι αυτή θα είναι ίσως η μόνη ΠΝΠ που δεν θα εγείρει συνταγματική αμφισβήτηση», προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, με συντονισμένο τρόπο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς των προσφύγων από την Αττική σε όλη την Ελλάδα. Η συνεδρίαση ήταν ειδική και αφορούσε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας.

Η Περιφερειάρχης, έθεσε τους βασικούς άξονες του έργου της Περιφέρειας, «στη λογική, όχι του αθροίσματος αλλά ακριβώς του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου, τον οποίο ασκεί το αντιπροσωπευτικό σώμα της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο», προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής αποσκοπούν στο "να περάσουμε από τη διοίκηση των πολιτών στην εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Η Περιφερειάρχης ως άλλη Κασσάνδρα είχε προβλέψει στη περιφερειακή συνεδρίαση της 29/10/16 ότι υπάρχει νομικό κενό και είχε καταθέσει σειρά προτάσεων για μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου και για την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων από την κεντρική εξουσία προς την ΤΑ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διογκούμενου προσφυγικού προβλήματος και όχι μόνο.

Η περιφερειάρχης στον απολογισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων:

Η κοινωνική πολιτική ήταν και είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για λόγους ουσίας και όχι τυπικότητας.

   Δώσαμε έμφαση στις συνέργειες με όλους τους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης συνεργασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας, καθώς η Αττική, ως η σημαντικότερη οικονομικά περιφέρεια, αποτελεί την ατμομηχανή της χώρας.

   Εμπλουτίσαμε, με συγκεκριμένες δράσεις, την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης του ΠΕΠ Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 στα πεδία της Δημιουργικής Οικονομίας, της Γαλάζιας Οικονομίας, της βιώσιμης οικονομίας των αναγκών.

   Φροντίσαμε, από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, να καταθέσουμε εγκαίρως, προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ριζικά αναμορφωμένο ΠΕΠ Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Έτσι στις 22/12/2014 η Κομισιόν έδινε το «πράσινο φως» στο πολυταμειακό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1.14 δις €.

   Εκδώσαμε πρόσκληση για τη χρηματοδότηση νέων ή την αναβάθμιση - επέκταση υφιστάμενων υποδομών εκπαίδευσης του δικτύου σχολικών μονάδων της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ.

   Στην πρόσκληση προβλέπεται ειδική διαδικασία τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας υλοποίησης της κάθε πρότασης μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των υποδομών εκπαίδευσης που θα χρηματοδοτηθούν. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται οι πελατειακές σχέσεις και η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε, σήμερα, προχωρήσαμε στην προτεραιοποίηση των έργων, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται από Εθνικές ή Κοινοτικές Αρχές, προκειμένου η χρήση των Κοινοτικών Πόρων να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και μετρήσιμη.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Διοίκησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η σημερινή περιφερειακή αρχή Αττικής έστειλε από την πρώτη στιγμή το μήνυμά της. Τον Οκτώβριο του 2014, με την επιστολή που έστειλα προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας, έθεσα το πλαίσιο της δράσης για μία δίκαιη και βιώσιμη, οικονομικά και οικολογικά, αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων. Μια διαχείριση με έμφαση στην πρόληψη, τη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την επανάκτηση, την κομποστοποίηση.

Σύνθημά μας: από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη διαχείριση των πόρων.

...Προχωρήσαμε στη λογική της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών αναθέτοντας σε ομάδα εργασίας που συστήθηκε από στελέχη της Περιφέρειάς μας, την καταγραφή όλων των αρμοδιοτήτων της. Καταλήξαμε σε μια αναλυτική περιγραφή.

Αυτή η καταγραφή μάς βοήθησε να εντοπίσουμε τις επιτελικές και τις εκτελεστικές αρμοδιότητές μας και το σημαντικότερο, να αποφασίσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή, σε πρώτη φάση, να μειώσουμε τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών - ακόμη και σε δύο -, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται ακόμη και αυθημερόν στην Περιφέρεια Αττικής.

Πετύχαμε να κάνουμε πράξη φέτος την έγκαιρη μεταφορά των μαθητών της Αττικής στα σχολεία τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Φέτος, πετύχαμε τη μεταφορά 19 χιλιάδων μαθητών, δηλαδή σχεδόν του συνόλου των μαθητών, με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει από πέρσι τον Φεβρουάριο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες περάσαμε νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει πλήρως τη φετινή χρονιά.

Με παρέμβασή μας, πετύχαμε τη διασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας.

Βάζουμε τις βάσεις για αποτελεσματική ευρωπαϊκή παρουσία, γιατί η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας διαθέτει ειδικό βάρος στο εξωτερικό – γεγονός χρήσιμο για παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η διαδικασία του απολογισμού έργου της Περιφερειακής Αρχής θα παραμείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί από εκείνες τις διαδραστικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν όχι τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά την ουσία της λειτουργίας της διοίκησης.

Καταλήγοντας η Περιφερειάρχης σημείωσε: Αναμένουμε την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία και να συμβάλλει ουσιαστικά σε ένα έργο που όφειλε να είχε αναληφθεί πολύ πριν αναλάβουμε την ευθύνη της διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση της Περιφέρειας, εμείς όχι μόνο έχουμε λάβει την απόφασή μας, αλλά έχουμε ήδη, ξεκινήσει με έργα, όχι με λόγια, να την υλοποιούμε στην κατεύθυνση της προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διοίκησης, τα οποία και τα δύο λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 362 guests και κανένα μέλος