Αξιότιμοι Κύριοι της Πλειοψηφίας,

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που φέρατε για έγκριση εκφράζει τις προθέσεις του Δημάρχου, όπως αυτές υλοποιούνται από τους δύο βασικούς βραχίονες εφαρμογής της πολιτικής του, τον κ. Δημ. Κιούκη, Αντιδήμαρχο  Τεχνικών Υπηρεσιών και τον κ. Γρηγ. Κωσταντέλο,  Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Δυστυχώς τα ίδια τα έργα σας διαψεύδουν τις εξαγγελίες σας...

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΟΡΑΜΑ για μια σύγχρονη Βούλα»

ΗΛΕΚΤΡΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ


ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 17/12/08



Αξιότιμοι Κύριοι της Πλειοψηφίας,


Το Τεχνικό Πρόγραμμα που φέρατε για έγκριση εκφράζει τις προθέσεις του Δημάρχου, όπως αυτές υλοποιούνται από τους δύο βασικούς βραχίονες εφαρμογής της πολιτικής του, τον κ. Δημ. Κιούκη, Αντιδήμαρχο  Τεχνικών Υπηρεσιών και τον κ. Γρηγ. Κωσταντέλο,  Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Δυστυχώς τα ίδια τα έργα σας διαψεύδουν τις εξαγγελίες σας.


Δεν θα μπω σε θέματα επιμέρους ανάλυσης που έχω κάνει και που καταρρίπτουν πλήρως το εμφανιζόμενο «Τεχνικό Πρόγραμμα». Φέτος, όμως, φέρατε το θέμα με τρία βασικά ελαττώματα:

Το Τεχνικό Πρόγραμμα έρχεται απουσία Αιτιολογικής Έκθεσης. Αντιλαμβάνομαι ότι, αντί αιτιολογικής έκθεσης, αναφέρεστε στο, κατ’ ευφημισμό, Επιχειρησιακό Σχέδιο. Σας θυμίζω ότι το Επιχειρησιακό σας Σχέδιο το θεωρώ διαχειριστικό και διεκπεραιωτικό, με παντελή έλλειψη οράματος για την πόλη, και εμείς σαν «ΟΡΑΜΑ» το έχουμε καταψηφίσει.

Σήμερα, λοιπόν, στο Τεχνικό Πρόγραμμα επαναλαμβάνεστε. Λείπουν παντελώς η αξιολόγηση των επιλογών και κατευθύνσεων και τα κριτήρια, με τα οποία επιλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν. Πού εστιάζονται τα έργα σε σχέση με την Πόλη; (υπάρχουν περιοχές και πολίτες Α΄ και Β΄ κατηγορίας; Τα περισσότερα έργα είναι γύρω από τα σπίτια ορισμένων.  Η υπόλοιπη πόλη έχει εγκαταλειφθεί).


Φέτος πρωτοτυπείτε για μια ακόμα φορά. Έχουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, από το οποίο λείπει τελείως,  η στήλη των πηγών χρηματοδότησης. Καταγράφετε έργα χωρίς πηγές χρηματοδότησης, χωρίς διασφάλιση κονδυλίων, χωρίς εκτίμηση της αποδοτικότητας τους. Γιατί το φέρατε; Για να νομίσει ο κόσμος ότι θα γίνουν έργα;


Και περνάω στο 3ο θέμα που θεωρώ ουσιαστικό, την παντελή απουσία μελετών. Σε ένα Προϋπολογισμό Νέων Έργων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, οι μελέτες δεν αγγίζουν ούτε το 1% του προϋπολογισμού των έργων. Μήπως αυτό προεξοφλεί την επανάληψη του σχήματος της «Πλατείας Ηρώων», δηλαδή ανάθεση Μελέτης-Κατασκευής (Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει); Δεν μας φτάνει αυτό το σκάνδαλο;


Απεχθάνομαι την παρελθοντολογία, με ενδιαφέρουν αυτά που συμβαίνουν σήμερα και αυτά που προετοιμάζονται για να συμβούν αύριο, δηλαδή αυτά που αφορούν την ζωή και το μέλλον των Δημοτών και της πόλης της Βούλας.

Δυστυχώς απόψε, αντί για απαντήσεις στα προβλήματα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξε την οξύτητα και την παρελθοντολογία, που κανένα δημότη δεν αφορά.

Απλά, θα ήθελα να πω, απευθυνόμενη στην πλειοψηφία, η οποία, ίσως, αισθάνεται ότι ωφελείται από την οξύτητα και αποφεύγει να απαντάει στα θέματα ουσίας, που βασανίζουν και που σπρώχνουν τον Δήμο στην μιζέρια και την καθυστέρηση, αλλά και την οικονομική κατάρρευση: «Η τεχνητή οξύτητα και οι προκλήσεις δεν κρύβουν την απουσία έργου».


Κύριοι της πλειοψηφίας,

Όσο και να προσπαθώ να δω με αισιοδοξία και θετικό πνεύμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009, είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται να καλύψει την άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου. Έρχεται, για μια ακόμα φορά, να σπαταλήσει πόρους, όπως στην Πλατεία Ηρώων. Παρότι δεν είμαστε ακόμα επισήμως σε προεκλογική περίοδο, αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο προεκλογικό μπορεί να θεωρηθεί.


Με αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο έργα δεν θα δούμε.

Και αν δούμε, θα είναι για το συμφέρον άλλων, αυτά θα κάνουν ευτυχισμένους τους Εργολάβους, αν δεν ελεγχθεί στην ρίζα του το σχήμα ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και δεν ελεγχθεί η αποδοτικότητα των δαπανών σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα (όπως λένε  πρακτικά οι Αγγλοσάξωνες «value for money»).

Άκουγα, εδώ και 10 χρόνια, και ακούω και σήμερα ότι τα «ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ» ήταν με δανεικά και ότι καταχρέωσε τον Δήμο.

Μακάρι να είχατε κάνει και εσείς ανάλογα έργα και να μας αφήνατε τα χρέη.

Αλλά δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, θα μας αφήσετε μόνο τα χρέη!!


Τέλος, απευθύνομαι και στην Πλειοψηφία και στην  Μειοψηφία του Δήμου και δηλώνω τα εξής:

Πιστεύουμε, σήμερα και εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε την άμεση συνεργασία όλων των αποδεδειγμένα ικανών Δημοτικών παραγόντων, ανεξαρτήτως προέλευσης και ιστορικής αντιπαλότητας, επάνω σε τρεις καθαρές αρχές:

  • Διαφάνεια και επιβολή της Νομιμότητας στον Δήμο, και αυτό δεν είναι ευχολόγιο, αλλά γραπτοί κανόνες που θα τηρούμε απαρέγκλιτα σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση.
  • Όραμα, σχεδιασμό και, κυρίως, σοβαρή μελέτη και ιεράρχηση των τεράστιων έργων που λείπουν από την πόλη και που δεν έγιναν στην δεκαετία που πέρασε.
  • Αποτελεσματικά και αποδεδειγμένα ικανά άτομα για την υλοποίηση των έργων, γιατί το έργο που χρειάζεται να γίνει είναι τεράστιο και πρέπει να γίνει άμεσα και μέσα σε οικονομικό περιβάλλον κρίσης.


Εμείς βάζουμε τελεία και παύλα στις συζητήσεις για το παρελθόν, μας ενδιαφέρει μόνο το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.


Καλούμε σε συνεργασία και σύμπραξη επάνω στην βάση των πιο πάνω τριών αρχών κάθε παράγοντα της Βούλας, από την Συμπολίτευση ή την Αντιπολίτευση του Δήμου, αλλά και κάθε Δημότη που έχει κουραστεί ή απογοητευθεί, να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα.


Η σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται αρρωστημένα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη, και χρόνος δεν υπάρχει.

Αυτή η πόλη χρειάζεται λύση και αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από όλους εμάς τους Βουλιώτες, όχι με τον διαχωρισμό σε καλούς και κακούς, αλλά με την ειλικρινή διάθεση να συμφωνήσουμε δημόσια και γραπτά σε ένα «Κώδικα απαράβατων Αρχών και Στόχων».


Το «ΟΡΑΜΑ» έχει δημόσια τοποθετηθεί και αναμένει.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 guests και κανένα μέλος