Ο Δήμος Σαρωνικού αναγόρευσε Επίτιμο Δημότη του τον Μαρίνο Δαλάκα, σε μια σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου.
 
Ο Μαρίνος Δαλάκας με καταγωγή από την Παλαιά Φώκαια και τα Καλύβια, είναι ιατρός, καθηγητής νευρολογίας παγκοσμίου αναγνώρισης, με ισόβια τιμητική έδρα στο όνομα του στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., διευθυντής νευρολογικών κλινικών, καθηγητής ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, με ερευνητικό και κλινικό έργο στην νευροανοσοβιολογία, νευροϊολογία και τις νευρομυϊκές παθήσεις σε Ουάσινγκτον, Μέριλαντ, Φιλαδέλφεια και Αθήνα.
 
Μετά από πρόταση της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας και του Συλλόγου Φωκαέων Πολιτεία, το Δημοτικό Συμβούλιο δε θα μπορούσε παρά να αποφασίσει θετικά να αποδοθεί στον M. Δαλάκα η μέγιστη τιμητική διάκριση, αναγορεύοντας τον Επίτιμο Δημότη.
 
Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φώκαιας Νάσος Παπουτσής εξήρε το ερευνητικό και επιστημονικό έργο του M. Δαλάκα και εξέφρασε δημοσίως το αίσθημα υπερηφάνειας όλων των κατοίκων για το άξιο τέκνο M. Δαλάκα. Δήλωσε δε ιδιαίτερα συγκινημένος που ένας Φωκιανός διαπρέπει στο εξωτερικό, τονίζοντας «Είμαστε υπερήφανοι, που ο τόπος μας είναι η γενέτειρα του διεθνώς βραβευμένου επιστήμονα, ιατρού Μαρίνου Δαλάκα».
 
Στη συνέχεια η Ζαχαρώ Φρατζέσκου παρουσίασε αναλυτικά το βιογραφικό του Μαρίνου Δαλάκα, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους φωτογραφικό υλικό από την παιδική του ηλικία και αναμνήσεις από ανέμελες στιγμές στην Παλαιά Φώκαια και τα Καλύβια.
 
Το ήθος, το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Μαρίνου Δαλάκα, εξήρε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης. Μίλησε για τον άνθρωπο, ο οποίος παρά τις διακρίσεις, τις βραβεύσεις, τις επιτυχίες και τη διεθνή αναγνώριση είναι περισσότερο υπερήφανος επειδή είναι Έλληνας. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο προσηνή, με απλότητα, με ειλικρίνεια, αστείρευτη διάθεση να συνομιλήσει, να γνωριστεί με τους συμπολίτες του. Είναι ίσως αυτή η καθαρότητα στο βλέμμα του που σε μαγνητίζει και σε προκαλεί να συναναστραφείς μαζί του. Η καταξιωμένη καριέρα του, τα ευεργετικά αποτελέσματα των μακροχρόνιων κλινικών ερευνών του για την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας, σε συνδυασμό με το ήθος και την προσωπικότητα του αποτελούν αδιαμφισβήτητα λόγους για να τον τιμήσουμε σήμερα», τόνισε.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε η εθιμοτυπική ανάγνωση του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου από την Πρόεδρο Μαρία Κόλλια και η απονομή τιμητικής πλακέτας και του ψηφίσματος στο τιμώμενο πρόσωπο.
 
Ο Επίτιμος Δημότης κ. Δαλάκας στην ομιλία του δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την τιμή που του απέδωσε ο Δήμος Σαρωνικού αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Είπε χαρακτηριστικά: «Με ρωτάνε πολλές φορές στην Αμερική από πού είμαι; Απαντάω από την Ελλάδα αλλά στη συνέχεια τους αναφέρω ότι κατάγομαι από την Μικρά Ασία, στη συνέχεια ο πατέρας μου ήρθε στην Παλαιά Φώκαια όπου και γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα μου χρόνια, η μητέρα μου κατάγεται από τα Καλύβια, συγχρόνως έχω ζήσει πολλά χρόνια και στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της συζύγου μου. Από σήμερα μπορώ λοιπόν να απαντάω είμαι δημότης Σαρωνικού και εσας ευχαριστώ ιδιαιτέρως» ανέφερε ο M. Δαλάκας.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Γκούμα, Δημητρίου, Γκίνης, Μπουκοβάλας, Γκέραλης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Παπουτσής, Κολαξής, Κετέογλου, η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Κόλλια, ο Γραμματέας του Δ.Σ. Κατσούλης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αριστόδικος Λιοδακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
 
Η Χορωδία Παλαιάς Φώκαιας «Αρμονία», υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της, πρόσφερε στους παρευρισκόμενους ένα μοναδικό μελωδικό ταξίδι, ερμηνεύοντας αγαπημένους σκοπούς.
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 567 επισκέπτες και κανένα μέλος