Το άσθμα είναι μια σοβαρή και αυξανόμενα συχνή νόσος.   Συνολικά εκτιμάται ότι το 7,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, 6% των ενηλίκων και 10% των παιδιών, έχει άσθμα. Ακόμα και στην Ελλάδα, που είναι χώρα με μικρότερα ποσοστά άσθματος, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 500.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο.

Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι με άσθμα στις ΗΠΑ, και το 1990 η ασθένεια αυτή κόστισε 6.000.000.000 δολάρια.

Από επιδημιολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι τα τελευταία 25 χρόνια αυξάνονται οι αλλεργικές παθήσεις κατά 30-40%. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 10 παιδιά πάσχουν από παιδικό άσθμα, ενώ η συχνότητα στους ενήλικες είναι περίπου 4,5-6%, αλλά με συνεχή τάση ανόδου.

Προσοχή στους νέους

Το άσθμα θεωρείται νόσος των νέων. Η αναλογία είναι υψηλότερη στις ηλικίες κάτω των 18 ετών και μειώνεται όσο προχωρούν τα χρόνια. Επιπλέον, υψηλά ποσοστά αύξησης της νόσου παρατηρούνται σε παιδιά προ-σχολικής ηλικίας.

Στις παιδικές ηλικίες, περισσότερα αγόρια έχουν άσθμα παρά κορίτσια. Στους ενηλίκους, και ιδιαίτερα μεταξύ 45-74 ετών, το άσθμα είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες

H συχνότητα εμφάνισης της νόσου επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα, και περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αεροαλλεργιογόνων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η οικονομική κρίση έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση. Ο William Osler, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, είχε πει πως “οι ασθματικοί δεν πεθαίνουν, απλώς λαχανιάζουν μέχρι τα βαθειά γεράματα»

Είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελεσματικά;

Η νέα έρευνα σχετικά με την ομοιοπαθητική θεραπεία του άσθματος που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancet  δείχνει ότι η ανακούφιση είναι προ των πυλών για τους πάσχοντες από άσθμα.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιατρική σχολή της Ευρώπης, δείχνει ότι οι ασθενείς με άσθμα που έλαβαν μέρος σε ένα πείραμα  εξαιρετικά μικρών δόσεων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ένιωσαν  σημαντική ανακούφιση μέσα στην πρώτη, κιόλας, εβδομάδα της θεραπείας.

Πάνω από το 80% των ασθενών που τους δόθηκε  ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο το αλλεργικό άσθμα βελτιώθηκε. Το αποτέλεσμα του πειράματος αξιολογήθηκε τόσο από ομοιοπαθητικούς όσο και από αλλοπαθητικούς ιατρούς οι οποία έσπευσαν να επισημάνουν την σημαντική ενίσχυση του ατόμου με άσθμα μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Με την Ομοιοπαθητική έχουμε ίαση μόνιμη, αφού ενισχύεται ο αμυντικός μηχανισμός. Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν 1 -4 χρόνια!! Τα παιδιά θεραπεύτηκαν σύντομα (από 48ώρες μέχρι 1μήνα!!). Στην πρόληψη των αλλεργικών παθήσεων πρέπει να τονισθεί η καθοριστική σημασία του θηλασμού που συμβάλει στην ενίσχυση των νεανικών οργανισμών.

Αλλεργιογόνα

Σε ένα ακόμη πείραμα οι ερευνητές χρησιμοποιώντας κλασσικά αλλεργικά τεστ προσδιόρισαν σε ποιες ακριβώς  ουσίες οι ασθματικοί ασθενείς ήταν περισσότερο ευαίσθητοι.

Στη συνέχεια έδωσαν τη ουσία αυτή δηλαδή τα αλλεργιογόνα, υπό μορφή ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν θεαματικά και η βελτίωση των ασθενών ήταν ολοένα και πιο εμφανή.  Μαζί με την συγκεκριμένη  μελέτη για το άσθμα, οι συγγραφείς έκαναν και μια μετα-ανάλυση, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα από τρεις μελέτες οι οποίες ανήλθαν σε 202 άτομα. Οι ερευνητές βρήκαν ένα παρόμοιο μοτίβο και στις τρεις μελέτες. Η βελτίωση αρχίζει μέσα στην πρώτη εβδομάδα και συνεχίζει μέχρι το τέλος του πειράματος και τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

Αναγνωρισμένη και δημοφιλής

Περίπου το 40% των Γάλλων ιατρών και το 20% των Γερμανών γιατρών συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Πάνω από το 40% των Βρετανών γιατρών παραπέμπουν τους ασθενείς στους ομοιοπαθητικούς, και σχεδόν το 50% των Ολλανδών γιατρών θεωρούν αυτά τα φυσικά φάρμακα τα πιο αποτελεσματικά. 

Η ομοιοπαθητική έχει θεωρηθεί αποδεδειγμένη ιατρική θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα “Η ποσότητα των θετικών αποδεικτικών στοιχείων των ομοιοπαθητικών ήρθε ως έκπληξη για εμάς. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα ανασκόπηση θα μπορούσε πιθανότατα να είναι επαρκής για να εδραιώσουν την ομοιοπαθητική ως τακτική θεραπεία ενάντια στις ενδείξεις του άσθματος.”.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 903 επισκέπτες και κανένα μέλος