Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Περιφέρεια Αττικής από την ανταπόκριση των Δήμων στη σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) των Δήμων, αφού αγγίζει το 80% το ποσοστό των Δήμων που ανταποκρίθηκαν.

Τα ΤΣΔΑ αποτελούν βασικό συστατικό παράγοντα και προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής.

«Το μεγάλο στοίχημα του Σχεδιασμού ονομάζεται Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Πρόκειται για το πρόκριμα σε σχέση με το αύριο. Η συνειδητοποίηση από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων του καθοριστικού τους ρόλου στον Περιφερειακό σχεδιασμό είναι ο καταλύτης για την επιτυχημένη ή όχι εφαρμογή του», επεσήμανε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση για την 2η αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.), (8.10.15).

Οπως έχουμε γράψει ο ΕΔΣΝΑ έχει συντάξει και αποστείλει προς όλους τους Δήμους της Αττικής Οδηγό Σύνταξης ΤΣΔΑ, λειτουργώντας ως αρωγός και παρέχοντας κάθε βοήθεια για την έγκαιρη εκπόνησή τους. Η ανταπόκριση των Δήμων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν άμεση.

Και αυτό είναι ελπιδοφόρο ότι επιτέλους θα δοθεί λύση στα απορρίμματα για κάθε Δήμο χωριστά. “Διαλογή στην πηγή” εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Εάν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, πιστεύουμε, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα έχει “κερδίσει το στοίχημα” της επιτυχίας της, γιατί θα σταματήσουν οι ανοιχτές χωματερές και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, ως και την 1η Οκτωβρίου 2015, οι Δήμοι που κατέθεσαν στον ΕΔΣΝΑ το ΤΣΔΑ τους ανέρχονται σε πενήντα ένα και αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των Δήμων της Αττικής. Οι Δήμοι αυτοί, πληθυσμιακά αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού της Αττικής, και στο 88% του συνόλου των απορριμμάτων.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των ΤΣΔΑ, το σύνολο των Δήμων που υπέβαλαν το σχέδιο δίνουν έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την ανάπτυξη ξεχωριστών ρευμάτων (τουλάχιστον τεσσάρων) και στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα μεγάλος αριθμός των Δήμων επιθυμεί την δημιουργία στην περιοχή του μικρής κλίμακας μονάδα διαλογής, σταθμό μεταφόρτωσης και μονάδα κομποστοποίησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Το ευχάριστο είναι ότι όλοι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής έχουν καταθέσει ΤΣΔΑ.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους Δήμους, δώδεκα (19%) έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των ΤΣΔΑ και θα τα υποβάλλουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Πρόκειται για τους δήμους:

1. Δήμος Αγκιστρίου, 2. Αλίμου, 3. Γλυφάδας, 4. Δάφνης – Υμηττού, 5. Ηλιούπολης, 6. Μάνδρας, 7. Περάματος, 8. Δήμος Πόρου, 9. Τροιζηνίας, 10. Ύδρας, 11. Φιλόθεης - Ψυχικού, 12. Φυλής

Τέλος, δύο μόλις Δήμοι δεν έχουν ενημερώσει το Σύνδεσμο. Ο Δήμος Καισαριανής και Πετρούπολης.

Tα κατατεθέντα ΤΣΔΑ βρίσκονται στην ιστοσελίδα:

http://www.edsna.gr/index.php/topika-sxedia/energeies-dimon.

O Δήμος 3Β εξετάζει ως ΤΣΔΑ στρεμματική έκταση στα όρια Βάρης - Βουλιαγμένης

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει έγγραφο της Δ/σης Υ.ΔΟΜ/ Τμήμα Πολ. Εφαρμογών (αρ. πρ. 686/16.2.15) του Δήμου 3Β, το οποίο επισυνάπτεται στο ΤΣΔΑ που έχει αποστείλει ο Δήμος στην Περιφέρεια, όπου σημειώνεται - δυνητικά - ως χώρος το “αδρανές” Λατομείο της Βουλιαγμένης. Μπορείτε να το αναζητήσετε στο http://www.edsna.gr/index.php/topika-sxedia/energeies-dimon - Παράρτημα Ι σελ. 82, 83, 84.

Η υπηρεσία απαντά στο υπ’ αρ. πρωτ. 53923/5.11.2014 έγγραφο του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με θέμα: «Χρήσεις γης - Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Απορριμμάτων» τα παρακάτω:

Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών σας ενημερώνουμε ότι οι παροχές εκτός σχεδίου της Βάρης βρίσκονται ή εντός προστατευόμενων περιοχών ή έχουν προταθεί να πολεοδομηθούν με το υπό έγκριση ΓΠΣ της Βάρης, επομένως δεν μπορούν να χωροθετηθούν, με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι ζητούμενες χρήσεις.

Εξετάζεται από την υπηρεσία μας να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του αδρανούς Λατομείου στην Βουλιαγμένη ιδιοκτησίας πρώην Δήμου Βάρης συνολικής έκτασης 23.311,22 τ.μ. που βρίσκεται εκτός σχεδίου και δεν εμπίπτει σε διατάγματα προστασίας».

Πριν αρχίσουμε να φωνάζουμε για “ανοιχτές χωματερές” πρέπει ο καθένας μας να ενημερωθεί τί είναι τα Τοπικά Σχέδια Δράσης Απορριμμάτων και πώς θα λειτουργήσουν. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ενημερωθούν οι πολίτες γενικευμένα για το θέμα. Είναι το επόμενο, αναγκαίο βήμα, που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους ΟΤΑ. Αλλως το σχέδιο, για άλλη μια φορά θα αποτύχει. Αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης και τέως δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου το γνωρίζει πολύ καλά και το τονίζει όπου βρεθεί.

Ο Δήμος 3Β απαντά

Τοπικό Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος