Ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο Κρωπίας

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι κάτοικοι του Κορωπίου από πολλούς οικισμούς, αλλά και των όμορων Δήμων που άπτονται των ζωνών του Υμηττού την την έκτακτη ενημερωτική εκδήλωση (27 Σεπτεμβρίου 2015) του Δήμου Κρωπίας μετά την θετική για το Δήμο γνωμοδότηση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Συγκεκριμένα το Δ.Ε.Ε. γνωμοδότησε στην προσφυγή του Δήμου Κρωπίας κατά ΥΠΕΚΑ (υπόθεση C-473/2014 Δήμος Κρωπίας κατά ΥΠ.Ε.Κ.Α), για το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας Υμηττού, που με τις ζώνες Α, Β, και Γ, έχει εγκλωβίσει μεγάλες ιδιοκτησίες με γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και ολόκληρους οικισμούς, που βρίσκονται σε μόνιμη ομηρία...

Η εκδήλωση είχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και όπως είπε ο δήμαρχος· δεν είχαν στείλει προσκλήσεις ούτε σε βουλευτές, ούτε σε παράγοντες του Υπουργείου.

Εισηγητές ήταν, ο Δήμαρχος Δημήτριος Ν. Κιούσης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου.

kiousis papakonstantinouΟ Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή περιέγραψε τις διαδικασίες επέκτασης του οικιστικού ιστού της πόλης των Αθηνών στις δασικές ορεινές εκτάσεις του Υμηττού στην δυτική πλευρά και τις κρατικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του Υμηττού από το 1978 (Π.Δ544/1978) έως σήμερα.

Επέκρινε, τις νομοθετικές και πολιτικές αστοχίες των κρατικών πολιτικών και των αντίστοιχων ρυθμιστικών εκτελεστικών οργάνων (Ο.Ρ.Σ.Α) από το 1985 έως το 2011, όπου εξεθόθη το ισχύον μέχρι σήμερα Προεδρικό Διάταγμα (επί Υπουργού Μπιρμπίλη) για τον Υμηττό, αγνοώντας προκλητικά τις απόψεις   της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων της Ανατολικής πλευράς του Υμηττού (Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας) και αιρετών εκπροσώπων τους.

Ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ανέπτυξε τις νομικές ενέργειες που έγιναν τόσο, από τους όμορους Δήμους γύρω από τον Υμηττό (6 Δήμοι) όσο και από πολίτες. Εξήγησε πως, μόνο ο Δήμος Κρωπίας με τον νομικά τεκμηριωμένο λόγο του κατάφερε να εγείρει ουσιαστικά ζητήματα, που οδήγησαν το Σ.τ.Ε να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βασική έλλειψη στην κατάρτιση του Π.Δ: δεν είχε προηγηθεί η λεγόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Δηλαδή η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με την οποία να συγκαθορίσουν οι αρμόδιοι φορείς και πολίτες, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως διάδικος, πείστηκε από την νομική τεκμηρίωση, πήρε την θέση του Δήμου Κρωπίας και βοήθησε ώστε να υπάρξουν συσχετισμοί υπέρ των απόψεων του Δήμου.

Η προδικαστική απόφαση του Δ.Ε.Ε (10 Σεπτεμβρίου 2015), όπως είπε ο Απ. Παπακωνσταντίνου, δημιουργεί δεσμεύσεις από νομικής πλευράς στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε.

Αν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τον Δρ. Παπακωνσταντίνου, τότε ακυρώνεται το ισχύον Π.Δ και επιστρέφουμε στο Π.Δ του 1978.

Σ’ αυτή την περίπτωση η κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να εκδόσει άμεσα νέο Π.Δ (καθορισμό χρήσεων γης), και θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, άρα διαβούλευση και λόγο στις τοπικές κοινωνίες.

Στο σημείο αυτό κάλεσε ξανά τον Δήμαρχο Κρωπίας με την εμπειρία και γνώση του «να πρωταγωνιστήσει ώστε να επικρατήσει η λογική και όχι οι υπερβολές και οι παραλογισμοί. Χρειάζεται πραγματική περιβαλλοντική μελέτη που να ξεκαθαρίζει τις πραγματικές ανάγκες προστασίας του Υμηττού και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και η κοινωνική πραγματικότητα», τόνισε ο Δρ. Παπακωνσταντίνου.

Παρούσα στην εκδήλωση και η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση, η οποία στο σύντομο σχόλιό της σημείωσε ότι θα στηρίξουν τη θέση υπέρ του Δήμου, όπως την κατέθεσε ο δήμαρχος, που είναι υπέρ των πολιτών και του φυσικού τοπίου, αλλά θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα να μην αρχίσουν να φυτρώνουν “πολιτιστικά κέντρα” και άλλα.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο ακροατήριο, όπου έγιναν ερωτήσεις.

Ο δήμαρχος στις ανησυχίες των κατοίκων τόνισε με έμφαση ότι “κερδίσαμε μια μάχη αλλά έχουμε πόλεμο”. Και έκανε αναφορά σε οργανώσεις που έχουν φτάσει στο μισό ύψος του Υμηττού και θεωρούν ότι και σε μας στο Κορωπί, συμβαίνει το ίδιο. Δεν συμβαίνει το ίδιο... Κυνηγούν το Κορωπί και τους άλλους ανατολικούς Δήμους, που έχουν κρατήσει πολύ χαμηλά τα κτίσματα, παρά το ότι έχουν ιδιοκτησίες μέχρι ψηλά στον Υμηττό.

Ο πρ. αντιδήμαρχος Σεραφείμ Κόλλιας τόνισε ότι «οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δήμο και όχι στο κράτος με συμβόλαια και χοτζέτια μέχρι την κορυφή του Υμηττού».

Ο Δ. Κιούσης στη δευτερομιλία και στις ερωτήσεις των ακροατών, ξεκαθάρισε ότι οι χρόνιες διεκδικήσεις του Δήμου επικεντρώνονται:

3 στην διασφάλιση πρώτα απ’ όλα της ακεραιότητας του δασικού ορεινού οικοσυστήματος του Υμηττού και στην ένταξη σε καθεστώς προστασίας δασικών εκτάσεων που έμειναν εκτός ζωνών προστασίας (!).

3 στο σεβασμό και την αναγνώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων δημοτών για αγροτική καλλιέργεια, του δήμου Κρωπίας καθώς και της άσκησης παραδοσιακών ασχολιών, γεωργικής και κυνηγετικής δράσης που συνδράμουν στην προστασία της χλωρίδα και πανίδας και στην αντιπυρική προστασία του Υμηττού.

3 στην εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας οικισμών που προϋπήρχαν του Π.Δ. του 1978 και ειδικότερα των οικισμών Σκάρπιζας και μέρους του Κιτσίου (Δήμου Κρωπίας), Χέρωμα (Δ.Ε Βάρης, Δήμου 3Β) και Προσήλιου (Δήμου Παιανίας) και αντιμετώπιση των υπαρκτών ζητημάτων αυθαίρετης δόμησης μετά το 1978.

Αναφέρθηκε μάλιστα τις κινήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία ήδη ξεκίνησε κατεδαφίσεις στους ορεινούς όγκους και στις παραλίες.

Εφερε ως παράδειγμα κακοδιοίκησης τον οικισμό της Σκάρπιζας, όπου πολλοί έφτιαξαν τροχόσπιτα, με άδειες (μετά το 1978) και αναγκάστηκαν πρόσφατα να μπουν στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων με ομηρία δεκαετίας...

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 571 επισκέπτες και κανένα μέλος