Σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του προχώρησε ο Δήμος Λαυρεωτικής, το Σάββατο 12/9, με θέμα «τη διαβούλευση για την σχεδιαζόμενη χωροθέτηση Κέντρου Δακτυλοσκόπησης και Ταυτοποίησης Σύριων Μεταναστών στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ», έκτασης 10 στρεμμάτων χωρητικότητας 600 ατόμων στη Δημοτική Ενότητα της Λαυρεωτικής.

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών δημοτών και αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, με ισχυρή πλειοψηφία, ότι δεν συμφωνεί στη δημιουργία του εν λόγω κέντρου στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και σε όλη τη Λαυρεωτική.

 

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς.

 

Σκοπός της Επιτροπής είναι να θέσει στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, ένα νέο πλαίσιο διαβούλευσης που θα λαμβάνει υπόψη αφενός την ασφάλεια των προσφύγων, αφετέρου την προστασία του ιδιαίτερου τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, καθώς και τη βούληση των πολιτών της Λαυρεωτικής.

 

Η πόλη του Λαυρίου, μετά την αποβιομηχάνησή της στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που ακολούθησαν και τη συνόδεψαν για μια δεκαετία και πλέον, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ως μια περιοχή τουριστική, ως ένας κόμβος παροχής υψηλών υπηρεσιών, ως μητροπολιτικό κέντρο αρχαίου και βιομηχανικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό λιμάνι, στο οποίο σύντομα θα καταλήξει και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

 

Όλες αυτές οι δυναμικές παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ώστε να μη ζημιωθεί ο Δήμος, η αναπτυξιακή του πορεία, αλλά και η συνολική ταυτότητά του από τη δημιουργία μιας τέτοιου τύπου δομής.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί η επικινδυνότητα του επιλεγμένου χώρου, ο οποίος είναι μεν εγκαταλελειμμένος και ανενεργός, όμως ακριβώς δίπλα του λειτουργεί το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων. Το γεγονός αυτό καθιστά την περιοχή, κατά την κρίση των εργαζομένων της ΕΒΟ, του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των φορέων, αλλά και των πολιτών της Λαυρεωτικής, ως ακατάλληλη.

 

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς υπενθυμίζει ότι το Λαύριο έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι μια πόλη με παράδοση και ιστορία στη φιλοξενία προσφύγων, καθώς πολλές δεκαετίες τώρα λειτουργεί στην πλατεία της πόλης το Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων-από το 1950-.

 

Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή αναγνωρίζει την υποχρέωση για προσπάθεια στην εξεύρεση λύσης για το μείζον εθνικό ζήτημα, αλλά με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αποτελεσματικό. Οι περιστάσεις απαιτούν ορθό στρατηγικό σχεδιασμό και όχι πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, υπό το κράτος της πίεσης και της βιασύνης.

 

Με έναν τέτοιο σχεδιασμό διασφαλίζεται η ψυχραιμία και η αλληλεγγύη έναντι των φοβικών συνδρόμων που παράγουν η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 369 guests και κανένα μέλος