Η φωτιά στον Υμηττό, που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουλίου, άφησε πίσω της μεγάλες πληγές· έναν αστυφύλακα νεκρό, σπίτια καμμένα και επιχειρήσεις που έγιναν στάχτη. Και βέβαια ο μοναδικός πνεύμονας της Νότιας Αθήνας, ο Υμηττός.

Οι φλόγες ξεκίνησαν από τον Καρέα, πήγαν Αργυρούπολη και Ηλιούπολη και έφτασαν στα σπίτια. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση.

Πολλοί κάνουν λόγο για εμπρησμό, όπως ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, που έκανε λόγο για 4 διαδοχικές πυρκαγιές στα διοικητικά όρια του Δήμου Κρωπίας τις κρίσιμες ώρες έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς στον Υμηττό (Βύρωνα και την Ηλιούπολη), η οποία πέρασε στα όρια του Δήμου Κρωπίας (σε σημεία της κορυφογραμμής στο ύψος του Τριπόταμου, Λούτσας Τρελλού και στο Ίσωμα) και των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Επίσης κάτοικοι λένε ότι άκουσαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία στον Βύρωνα.

Την επέκταση της φωτιάς σταμάτησαν σε πολλά σημεία, οι κάτοικοι που βγήκαν με λάστιχα και κουβάδες και έπεσαν “μέσα στη φωτιά”.

Εκείνο που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επανάληψη των πυρκαγιών, κάθε χρόνο, στα ίδια μέρη. Τόσο πολύ στα ίδια που λες και υπάρχει ένα προγραμματισμένο ρολόι έναρξης... Υμηττός, Πυρνάρι Γλυφάδας, Κερατέα, Αγ. Στέφανος, Σταμάτα. Χρόνια ολόκληρα ακούγονται οι ίδιες περιοχές να καίγονται. Τόσο συμπτωματικό είναι!

Πάντως όπως είχε δείξει και το “Κουτί τις Πανδώρας” σε εκπομπή που έγινε τον περασμένο Μάιο κατέγραψε τρεις επιθέσεις σε παρατηρητήρια πυροπροστασίας του βουνού από τα Γλυκά Νερά μέχρι και τον Καρέα, τα οποία μετά την καταστροφή τους άφησαν εκτεθειμένο τον Υμηττό.

Την ύπαρξη συμφερόντων, που προσβλέπουν στην οικοδόμηση και τσιμεντοποίηση της Α’ ζώνης του Υμηττού, κατήγγειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού), και δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

Λειτούργησαν τα μέτρα προστασίας;

Στο ερώτημα που κυκλοφορεί σε πολλά χείλη πολιτών, είναι αν και κατά πόσο λειτούργησαν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Υμηττού.

Σ’ αυτό απαντάει ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος, με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνοντας τους πολίτες ότι είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δάσους του Υμηττού. «Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Πυροσβεστικό Σώμα και τους συναρμόδιους Διοικητές, τις Εθελοντικές Οργανώσεις και τους υπεύθυνους των Δήμων και της Περιφέρειας, οι δυνάμεις της πυρόσβεσης βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Όλες οι δεξαμενές, τα συστήματα πυρόσβεσης, τα πυροσβεστικά οχήματα, οι δασικοί δρόμοι, ο καθαρισμός συγκεκριμένων περιοχών, βρίσκονταν στο στάδιο υλοποίησης», σημειώνει και συνεχίζει:

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη συγκυρία, ήταν πολύ μεγάλες (κλειστές τράπεζες, μη συμμετοχή εργολάβων στους διαγωνισμούς, ορισμός διοίκησης τον Απρίλιο, καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις, γραφειοκρατία ανάθεσης έργων). Παρόλα αυτά, δόθηκε μια ηρωική μάχη η οποία κατόρθωσε να κρατήσει ένα μέρος του δάσους ζωντανό».

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Βασίλης Βαλασόπουλος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γιάννη Καλλιντεράκη, που βρέθηκε απανθρακωμένος στην πύρινη λαίλαπα και ευχαριστεί τους εθελοντές δασοπυροσβέστες του ΣΠΑΥ, τους δήμους που συνέδραμαν και τους άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν με επιτυχία κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.

Κάνει όμως παράλληλα έκκληση να αρχίσουν από τώρα τα έργα για φυσικά φράγματα, που θα “φρενάρουν” τα νερά του χειμώνα για να μην πνιγοούν η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας και η Αργυρούπολη.
 
Αννα Μπουζιάνη
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 332 επισκέπτες και κανένα μέλος