Εγκρίθηκε στη συνεδρίαση (9-7-2015) του Περιφερειακού Συμβουλίου το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2015, το οποίο περιλαμβάνει 399 έργα υψους 390.649.717,40€ με ίδια χρηματοδότηση.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής τα έργα που εγκρίθηκαν είναι 122, με προϋπολογισμό 129.298.627,59€ και αφορούν κυρίως στους τομείς: αθλητισμού, περιβάλλοντος – ποιότητας ζωής, πολιτισμού, αποχέτευσης ακαθάρτων, αστικών αναπλάσεων, κτιριακών υποδομών, ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και λοιπών κοινωνικών υποδομών.

Το πρόγραμμα των αθλητικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, που στηρίζεται κυρίως στους πυλώνες των αθλητικών υποδομών, των προγραμμάτων άθλησης και άσκησης για όλους, των αθλητικών σωματείων και του αθλητικού τουρισμού.

Για τη σύνταξη του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Ενότητας Ανατ. Αττικής, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε όλους τους δήμους εντός των διοικητικών της ορίων, στις οποίες συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ και τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες κάθε δήμου χωριστά κυρίως για τα έργα που ήδη υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες και θα μπορούσαν άμεσα να υλοποιηθούν.

Επισημαίνεται ότι προτεραιότητα για την Ανατολική Αττική έχει δοθεί σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και οδοποιίας, αλλά πρωτίστως στην αποχέτευση ακαθάρτων, η οποία προχωρά και τα σχετικά έργα είναι ενταγμένα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Παράλληλα, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Ανατολικής Αττικής έχουν τα έργα αναβάθμισης χώρων αναψυχής, σχολικών μονάδων, η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, αλλά και η αναβάθμιση παλαιών εγκαταστάσεων κ.α. Υπάρχουν επίσης έργα που σηματοδοτούν μια ευρύτερη παρέμβαση της ΠΕΑΑ για την ανάπτυξη της περιοχής και σχετίζονται κυρίως με την ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε δήμου με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Λαυρεωτικής με τη δημιουργία Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας, την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού και την αποκατάσταση του κτιρίου στέγασης των προσφύγων, αλλά και του Μαραθώνα, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό του Κωπηλατοδρόμιου του Σχινιά, για το οποίο εξετάζεται τη δυνατότητα μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Προετοιμασίας Κωπηλασίας σε συνδυασμό με την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, με τους δήμους της Ανατολικής Αττικής έγινε επίσης συζήτηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων που αφορούν στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, την προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των χώρων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη και αξιοποίηση των ακτών της τόσο στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής όσο και για τη συνολική τουριστική αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα, στις άμεσες προτεραιότητες της ΠΕΑΑ είναι και η αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της αλιείας, που αποτελούν πεδία με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητα και παραμελημένα.

Τέλος, σημειώνεται ότι προχωρά και το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενόψει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα έρθει προς έγκριση τον Σεπτέμβριο. Ήδη 7 από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής έχουν καταθέσει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να ενταχθούν στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό και αναμένονται να ανταποκριθούν και οι υπόλοιποι δήμοι.

«Για να καταφέρουμε βεβαίως να πετύχουμε όλους τους παραπάνω στόχους, χρειάζεται να προχωρήσουμε με συντεταγμένο πρόγραμμα και πάντα σε συνεργασία με τους 13 δήμους της περιοχής αλλά και τους τοπικούς φορείς προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής» δήλωσε μετά την έγκριση του προγράμματος ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Έργα Υποδομών 13 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Σαρωνικού

Έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Σαρωνικού εγκρίθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση (9-7-2015) του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Τα έργα υποδομών αφορούν την ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων στην Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας, την αποχέτευση ομβρίων του κυρίως οικισμού Καλυβίων, το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού, την ολοκλήρωση κατασκευής αποχέτευσης ακαθάρτων κυρίως οικισμού Καλυβίων και Κουβαρά.

Στα εγκεκριμένα έργα συμπεριλαμβάνονται ακόμη, η επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και προαυλείων Δήμου Σαρωνικού, το έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Παλαιάς Φώκαιας και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και αναβάθμιση και άρση επικινδυνότητας των παιδικών χαρών του Δήμου Σαρωνικού.

Επίσης αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα του Γηπέδου ΠΑΟ Καλυβίων και του Γηπέδου Κουβαρά.

Πράσινο φως και για σημαντικά έργα οδοποιίας, με τη θετική έγκριση για την αποκατάσταση τμήματος οδού Γ. Σιδέρη στην Δ.Κ. Κουβαρά αλλά και την κατασκευή μεταλλικής Οδικής Γέφυρας επί της οδού Παν. Μιχάλη στην Δ.Κ. Καλυβίων.

Η υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων έργων θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης εκφράζει την ικανοποίηση του για την αίσια έκβαση και την ένταξη των σημαντικών αυτών έργων στο Πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος