Την Τετάρτη 13/5/15 το μεσημέρι σε μια ευρεία σύσκεψη, που προκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, τέθηκε στο τραπέζι το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πηγή· σε τοπικό επίπεδο.

Καλεσμένοι όλοι οι Δήμοι της Ανατ. Αττικής, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες περιβάλλοντος των Δήμων. Παραβρέθηκαν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Για ένα μοντέλο, που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης.

Ενημέρωσε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης την απόφαση της Περιφέρειας για ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα «φαραωνικού» τύπου εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τους Δήμους εκπνέει στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν καταθέσει μελέτες, ούτως ώστε να προχωρήσει η Περιφέρεια στις απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, που θα είναι προσανατολισμένος στην πρόληψη και τη μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στους δήμους, καθώς με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά (ως αντισταθμιστικά) στον ΕΔΣΝΑ.

Τη μελέτη, ο κάθε Δήμος, μπορεί να τη συντάξει με τις υπηρεσίες του και να μην πάει σε ιδιώτη.

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στα ΤΣΔ, γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν υψηλότατα πρόστιμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (ν. 4042/2012).

Τα πρόστιμα θα αρχίσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και θα πληρώνουν ποσά 35 με 40 ευρώ επιπλέον απ’ ότι πληρώνουν σήμερα.

Οι Δήμοι που θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό θα πρέπει να ενταχθούν για να πάρουν και χρηματοδοτήσεις.

Η διαδικασία είναι:

- Εισήγηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

- Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

- Καθορισμός διαδικασίας διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής (το λιγότερο σε δύο φάσεις)

- συγκρότηση ομάδας έργου που θα αναλάβει να παρακολουθεί και να ενημερώνει το Δ.Σ. σε τακτική βάση.

- Διαδικασία εκπόνησης ΤΣΔ

Μπορούν δε να δημιουργηθούν και “συστάδες Δήμων”. 

tsd-an-at-kiousis

Τί περιλαμβάνουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης;

Ενα ΤΣΔ προϋποθέτει δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο Δήμου, μέσω των οποίων επιδιώκεται η εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων με ορίζοντα το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020.

Περιλαμβάνει:

― Ενα δίκτυο κάδων για την προδιαγραφή βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε διακριτά ρεύματα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήμο.

Εναλλακτικά μπορεί να σχεδιαστεί συλλογή πόρτα-πόρτα σε ειδικές σακούλες. Ειδική πρόβλεψη πρέπει να γίνει για την ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου (κλαδέματα κλπ.).

― Ενα δίκτυο “πράσινων σημείων” με διευρευμένη ωράριο λειτουργίας,

α) για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα,

β) τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες σχολεία και

γ) την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης - ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.

Σε πρώτη φάση, όπως ακούστηκε, στη σύσκεψη ζητούν από τους Δήμους να εφαρμόσουν την ανακύκλωση των τριών κάδων: γκρι, μπλε και καφέ κάδοι. Ο εξοπλισμός αυτός είναι κινητός και δεν χρειάζεται αδειοδότηση και χωροθέτηση.

Επίσης από τα ΤΣΔ οι Δήμοι θα αποκτήσουν έσοδα από το τέλος υγειονομικής ταφής που καταβάλλουν και μείωση του κόστους μεταφοράς. Θα λάβουν επιδότηση εναλλακτικής διαχείρισης και θα μπορούν να εμπορευθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Είναι πολλά τα οφέλη και πολλά τα έσοδα που μπορεί να δημιουργήσει ένας Δήμος από τα ανακυκλώσιμα υλικά (πέλετ, αδρανή υλικά οδόστρωσης κ.ά.). Μπορούν δε να χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Οι ερωτήσεις, μετά τις εισηγήσεις, από τους ενδιαφερόμενους έπεσαν βροχή. Οι Δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κατέθεσαν σοβαρούς προβληματισμούς και υπαρκτά προβλήματα.

― Τεράστια γραφειοκρατία γύρω από τη χωροθέτηση των “πράσινων σημείων”

― Ελλειψη προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα προγράμματα

― Απουσία εξοπλισμού και χρηματοδότησης.

O εκπρόσωπο του Δήμου Διονύσου ΗλίαςΥφαντήςείπε ότι η προθεσμία είναι πάρα πολύ μικρή, Ο Στ. Δρούγκας από Παλλήνη είπε ότι έχουν μειωθεί - λόγω κρίσης - τα ανακυκλώσιμα υλικά και γίνεται αφαίμαξη από τους γυρολόγους, ο Μιλτ. Καβράκος από τα 3Β είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δημότες,  εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την ανακύκλωση του Δήμου Μαραθώνα, Γ. Νησιώτης, ενημέρωσε ότι έχουν έτοιμο το σχέδιο, αλλά είναι δευτερεύον. «Εδώ ο έχων να πληρώνει ρυπαίνει». Ακόμη τόνισε ότι πληρώνουν στις διάφορες ανώνυμες εταιρείες τα ανακυκλώσιμα με 40€/τόννο όσο δηλαδή πληρώνουν και σε έναν ρακοσυλλέκτη και πρότεινε να δημιουργήσουν μία διαδημοτική εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Θ. Ρούσσης ρώτησε αν υπάρχει Περιφερειακός Σχεδιασμός, και δήλωσε ότι την ώρα που μιλούσαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχός του βρισκόταν στο αυτόφωρο γιατί εναπόθεσαν κάπου κλαδιά προσωρινά και τους έγινε καταγγελία.

Η αντιδήμαρχος Ραφήνας Δημ. Τσεβά έπεσε το θέμα ενημέρωσης των πολιτών. Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης, εκπαίδευσης και παιδείας. Γιατί στις χώρες που θαυμάζουμε την καθαριότητα έχει γίνει αγώνας ετών για να φθάσουν σ’ αυτό το επίπεδο με καθημερινή ενημέρωση, τόνισε.

Ο Γ. Χελιδονόπουλος από την Παιανία, μίλησε για ραδιενεργά απόβλητα που συμβαίνει κάποτε να βρίσκονται στα σύμμεικτα απορρίμματα (που παράνομα ρίχνουν βιομηχανίες) και κατέθεσε μία δική τους εμπειρία, που δεν τους δέχονταν στη χωματερή της Φυλής και δεν ήξεραν πού να τα πάνε να τα εναποθέσουν.

Ο δήμαρχος Κορωπίου Δημ. Κιούσης έθεσε “τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων”, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα σε προσωπικό και μηχανικό εξοπλισμό, έτσι που καθιστά αδύνατο τον τοπικό σχεδιασμό. «Τρεις Δήμοι έχουμε συνεργασία για τα πράσινα με λειοτεμαχιστή και δυστυχώς τα στέλνουμε τη Φιλής», τόνισε. Οσο για χωροθετήσεις “πράσινων σημείων”, είπε ότι έχουν δεμένα τα χέρια τους από το αεροδρόμιο που απαγορεύει σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων οποιαδήποτε χωροθέτηση. Ετσι στα 13 χιλιόμετρα από τη μία πλευρά πέφτουμε στη θάλασσα και απ’ την άλλη στο βουνό. Αλλά και στο βουνό μας λένε ότι έχει πτηνά...

Ετσι έπεσε η ατάκα του Αντιπεριφερειάρχη: εσείς έχετε τόσους κυνηγούς εκεί...

Στις απορίες και στα ερωτήματα απάντησε από πλευράς ΕΔΣΝΑ ο Σταύρος Ιατρού – μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, ο οποίος μίλησε για οφέλη στο περιβάλλον, και στην οικονομία. Εφερε ως πρότυπο το Δήμο Παιανίαςπου είναι πρώτος στην ανακύκλωση στην Ανατολική Αττική. Ο Δήμος Παλλήνης έχει οργανώσει τοπικό σχέδιο από το 2013 είπε και η Ελευσίνα είναι η καλύτερη. Εννιά Δήμοι από τους 66 της Αττικής δουλεύουν με τοπικά σχέδια ήδη.

Εξήγησε στους δημάρχους ότι στα ανταποδοτικά μπορούν πλέον να κάνουν προσλήψεις άμεσα γιατί ήδη υπάρχει σχετική απόφαση.

Kλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι όσον αφορά στις θεσμικές ενέργειες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις και έχουν υπάρξει σχετικές δεσμεύσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και ότι η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα χρηματοδοτήσει όλα τα προγράμματα αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι για την Ανατολική Αττική μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των κλαδιών που αποτελούν το 60% των παραγόμενων απορριμμάτων.

Αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του ΕΔΣΝΑ κλείνοντας, δήλωσαν ότι είναι στη διάθεση των δήμων σε οτιδήποτε χρειαστούν στη διαδικασία σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου και Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης

Ως εκπρόσωποι των δήμων τους από την Παιανία οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Γιάννης Χελιδονόπουλος και Τεχνικών Υπηρεσιών) Δημήτρης Αλεξίου, από το Μαρκόπουλο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιάννης Ευαγγελίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Δρίτσας, από την Παλλήνη ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Δρούγκας, από τον Σαρωνικό ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Αδάμης, από τη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη ο Δ/ντης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μιλτιάδης Καβράκος, από τα Σπάτα – Αρτέμιδα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αντώνης Νομικός, από τη Ραφήνα - Πικέρμι η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δήμητρα Τσεβά, από τον Μαραθώνα οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Νησιώτης (εντεταλμένος για την ανακύκλωση) και Γιώργος Κοροβέσης, από τον Ωρωπό ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κων/νος Δέδες, από τις Αχαρνές ο Γεν. Γραμματέας Αθανάσιος Κατσιγιάννης, από τον Διόνυσο ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Υφαντής και οι συνεργάτες του δήμου Σοφία Ευστρατίου και Μαρία Λοϊζίδου, από το Κορωπί η Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Αργυρώ Βήχου, από τον ΕΔΣΝΑ τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σταύρος Ιατρού και Σοφία Κορωναίου και ο Ερευνητής – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Πανταζόπουλος και από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α. ο Προϊστάμενος Γιάννης Ασπρουλάκης και η Προϊσταμένη τουΤμήματος Κτιριακών Έργων – Έργων Περιβάλλοντος – Η/Μ Έργων Γεωργία Κιρκιμάνη.

Παρευρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αθαν. Αναγνωστόπουλος, Αικατ. Θεοχάρη, Σπύρος Πάντζας, Ιωάννα Στεργίου, Ιωάννα Τσούπρα, Πάρης Ευαγγελίου, Ζαχαρίας Πελέκης και Ιωάννης Σμέρος.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 178 guests και κανένα μέλος