Σάλο έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συγχωνεύονται και καταργούνται Αστυνομικά Τμήμα στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Οι Δήμαρχοι στέλνουν επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι γιατί θα μείνουν αφύλακτες οι πόλεις, έστω απ᾽αυτή την ελλιπή δύναμη προστασίας που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα δημοσίευμα από την εφημερίδα “Το Βήμα” γράφουν ότι στη Βορειοανατολική Αττική από τις 39 αστυνομικές υπηρεσίες καταργούνται οι 20.

Συγχωνεύονται τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, τα Α' και Β' Νέας Ιωνίας σε ένα τμήμα, ενοποιούνται τα ΑΤ Γέρακα και Παλλήνης αλλά και τα ΑΤ Παιανίας και Γλυκών Νερών. Ακόμη γίνεται ένα ενιαίο τμήμα Παπάγου - Χολαργού, ένα άλλο «πολυδύναμο τμήμα» Ψυχικού - Φιλοθέης - Νέου Ψυχικού όπως και ένα ακόμη Ωρωπών - Καλάμου - Αυλώνας που απορροφούν τα προηγούμενα αυτόνομα τμήματα.

Ακόμη δημιουργούνται τα τμήματα-«μαμούθ»: το Βριλησσίων - Μελισσίων - Πεντέλης, το Ηρακλείου - Πεύκης, το Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας, το Αμαρουσίου - ΟΑΚΑ, το Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας, το Αγίου Στεφάνου - Καπανδριτίου, το Νέας Μάκρης - Μαραθώνα και το Αρτέμιδας - Σπάτων.

Τα μόνα τμήματα στη Βορειοανατολική Αττική που παραμένουν ως έχουν είναι τα Μεταμόρφωσης, Ραφήνας, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Στη Δυτική Αττική συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, γίνεται ενιαίο τμήμα Λιοσίων - Ζεφυρίου, συγχωνεύονται τα τμήματα Αγίων Αναργύρων και Καματερού αλλά και του Ολυμπιακού Χωριού με τον Αστυνομικό Σταθμό (ΑΣ) Θρακομακεδόνων. Ακόμη το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων απορροφά τους σταθμούς Νέας Περάμου και Κινέττας. Τα υπόλοιπα τμήματα της Δυτικής Αττικής παραμένουν ως έχουν.

Στη Νοτιοανατολική Αττική προτείνεται η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Α' και Β' ΑΤ Γλυφάδας, των Αργυρούπολης και Ελληνικού, των Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, των Αναβύσσου και Καλυβίων (ΑΤ Σαρωνικού) αλλά και των Κερατέας και Λαυρίου. Προτείνεται η κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Σουνίου, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδας.
 

Oι Δήμαρχοι αντιδρούν

Oι Δήμαρχοι αντιδρούν έντονα σε μιά τέτοια απόφαση και με επιστολές τους διαμαρτύρονται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, ο δήμαρχος Σαρωνικού και άλλοι.


Η ελληνική Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, που δημοσιεύουμε παρακάτω, τονίζει ότι ο οργανωτικός σχεδιασμός της βρίσκεται σε “πολύ πρώιμο στάδιο” και τα δημοσιεύματα στερούνται πραγματικής βάσης”.

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα έχει καταθέσει ο βουλευτής της Περιφέρειας Γιώργος Βλάχος επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία πολλά αστυνομικά τμήματα της Περιφέρειας, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό.

Ανυπόστατες οι πληροφορίες απαντά ο βουλευτής Περιφέρειας Πάνος Σκουρολιάκος σημειώνοντας ότι «αυτό το έγγραφο είναι προϊόν εσωτερικής διαβούλευσής της Αστυνομίας, είναι σε πρώτο βαθμό και δεν έχει καμία ισχύ.

Ενημερώνουμε λοιπόν τους συμπολίτες μας πως κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την αγωνία τους. Μετά από ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πληροφορήθηκα πως η πρόθεση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι η νέα δομή και η χωροταξική διάταξη να γίνει με γνώμονα την βελτίωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών».ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ελληνική Αστυνομία
Αρχηγείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστοποιείται ότι ο οργανωτικός σχεδιασμός για τη νέα διαρθρωτική δομή και τη χωροταξική διάταξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την εκπόνηση μιας ορθολογικής μελέτης, έχει ζητήσει από τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα αυτό, σε συνέχεια της πρόσφατης αναδιάρθρωσης της κεντρικής δομής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βασίστηκε στο Π.Δ. 178/2004, το οποίο όπως είναι γνωστό εξεδόθη στο πλαίσιο σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης του Ν.4249/2014.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη σειρά του έχει ζητήσει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, αιτιολογημένες προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν υποβληθεί.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως, ότι αποτελεί σταθερή βούληση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Βασικός στόχος είναι η νέα διαρθρωτική δομή και η χωροταξική διάταξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα αστυνόμευσης, στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών καθώς και στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα στο Τύπο και αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, για μαζικές καταργήσεις – συγχωνεύσεις αστυνομικών Υπηρεσιών, στερούνται πραγματικής βάσης.
 

Τα 4 Αστυνομικά Τμήματα συγχωνεύονται σε ενιαίο Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού
 
 

 
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σοφρώνη

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προχωράτε στην απόφαση κατάργησης των τμημάτων Ασφαλείας και Αστυνομικών της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου του Δήμου Σαρωνικού.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 2392/15/748272 «η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Αναβύσσου και Καλυβίων, μαζί με τα όμορα Τμήματα Ασφαλείας τους και τον Αστυνομικό Σταθμό Σαρωνίδας». Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η έκταση του Δήμου Σαρωνικού εκτείνεται σε 133.43 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του αγγίζει τις 30.000. Επιπροσθέτως, ο πληθυσμός αυτός είναι πολλαπλάσιος κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μιας και η παραλιακή ζώνη του Δήμου, από το Λαγονήσι έως και τον όρμο Καταφυγή στην ΔΚ Παλαιάς Φώκαιας έκτασης 22 χιλιομέτρων, διατηρεί υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Δήμου μας, το οποίο δυσχεραίνει την αποτελεσματική αστυνόμευση, είναι το ποικίλο γεωμορφολογικό τοπίο, παραθαλάσσιοι και ορεινοί οικισμοί σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Τα ως άνω αναφερθέντα κάνουν σαφές ότι η αστυνομική παρέμβαση σε τυχόν παραβατικό συμβάν δεν μπορεί να είναι ούτε άμεση ούτε έγκαιρη. Επίσης, η κατάργηση των τμημάτων Αναβύσσου και Σαρωνίδας θα δημιουργήσει το αίσθημα της παντελούς έλλειψης τήρησης της νομιμότητας αλλά και θα συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων παράβασης του νόμου σε όλη την παραλιακή ζώνη του Δήμου Σαρωνικού.

Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι ήδη διάχυτο στους κατοίκους του Δήμου μας, μιας και η στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ανεπαρκής. Ενώ, λοιπόν, το αίτημα πολιτών και φορέων είναι η επάνδρωση των τμημάτων με επιπλέον προσωπικό, το Υπουργείο αποφασίζει να αφήσει στο έλεος των εγκληματιών και των κακοποιών τους κατοίκους των περιφερειακών Δήμων, να ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας που είναι ήδη διάχυτο και να αφήσει ανυπεράσπιστους τους πολίτες και τις περιουσίες τους απέναντι σε κάθε πράξη ανομίας.

Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού δεν είναι πολίτες δεύτερη κατηγορίας. Απαιτούμε από εσάς να επανεξετάσετε το θέμα της προτεινόμενης συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων στον Δήμο μας.

Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας, στη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματός τους, για παραμονή των αστυνομικών τμημάτων, επαρκή στελέχωση τους ώστε η ζωή και η περιουσία του σαν μην διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Σας δηλώνουμε ευθαρσώς ότι θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας των συνδημοτών μας.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 446 επισκέπτες και κανένα μέλος